Avusturya’da eğitim dili Almanca olduğundan, bölümünüze başlayabilmeniz için ileri derecede Almanca bilmeniz gerekmektedir. Almanca bilgisi yetersiz olan öğrenciler Viyana Üniversitesinde Hazırlık Programına alınırlar. Bu program Avusturya Federal Eğitim Bakanlığı gözetiminde yürütülmekte olup, Viyana’daki tüm üniversiteler için geçerlidir. Hiç Almanca bilmeyen öğrencilerin lisans eğitimine kabul edilecek düzeye gelmeleri 2 dönemde gerçekleşmektedir. Bu süre yeterli düzeye gelmeyen adaylarda 3 döneme kadar uyabilir. Bazı bölümlere girmek için Almanca yeterliliğinin yanı sıra bazı ek yeterlilik sınavlarına da alınabilirsiniz.
Normal akademik sistemde olduğu gibi, Hazırlık Programı da dönemler halinde devam eder. Kış dönemi Ekim başından Şubat sonuna kadar sürerken, yaz dönemi Mart başında başlayıp Haziran sonunda biter. Hazırlık eğitiminde Almanca kurslar halinde öğretilir ve bir kurs bir dönemde tamamlanır. Bir kurs 350 ünisteden oluşur. Kayıtlar seviye tespit sınavı değerlendirmesi ile alınır.
Hazırlık Programında Almanca dersleri 20 kişilik sınıflarda verilir. Sınıflardaki öğrenciler çeşitli ülkelerden gelmektedir. Dil eğitiminin yanısıra öğrencilere oryantasyon çalışması olarak farklı etkinliklere de katılma fırsatı verilir. Bu sayede öğrenciler lisans eğitimine başladıklarında hem Almanca bilgisi olarak hem de kültür ve yaşam tarzı olarak Avusturya’da eğitim almaya hazırlanmış olurlar.
Her dönemde 3 sınav yapılarak bir sonraki kursa geçilir. Sınavlar öğretmenlerden oluşan bir komite tarafından düzenlenir ve sonuçlandırılır. Her bir sınav için 18 Euro sınav harcı alınır.Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans eğitimi alacakları bölüme kayıt yaptırabilirler.