Birçoğumuz çekirdekli üzüm yemeyi sevmez. Ama asıl faydaları da orada..
Burun kıvırdığımız çekirdeklerin vücuda o kadar çok faydası var ki.. Bakın onlar neler:
Üzüm çekirdeğinin temel görevi antioksidan olmasıdır. Vücudu, kendi içinde oluşan ya da dış kaynaklı serbest oksijen radikallerinden ve diğer radikallerden korur.
Üzüm çekirdeğinin antioksidan özellikleri çok tanınmış antioksidan vitaminler olan C vitamininden 20 kat ve E vitamininden ise 50 kat daha üstündür.
Üzüm çekirdeği damar yozlaşmasını önler ve damarlarınızı sağlamlaştırır
Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılığını minimale indirir
Diabetli ve varisli kişilere son derece yararlıdır.
Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan korur
Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemlidir.
Üzüm çekirdeği DNA hasarını azaltarak kanser oluşum riskini de minimale indirir.
Üzüm çekirdeği cildin bağdokusunda bulunan kollajeni sağlamlaştırır. Deriyi dinçleştirdiği için kozmetik sanayinde merhem olarak da kullanılır.
Üzüm çekirdeği damarların kollajen dokusunu da sağlamlaştırdığı için damar sertliği ve damar sertliği ile ilgili çok sayıda hastalığı önler.
Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltarak alerjiyi önler.
Üzüm çekirdeği iltihabi prostaglandinlerin sentezini azaltarak romatizmal hastalıklar, ağrı ve endometrioz gibi durumlarda yararlı olurlar.
Merkezi sinir sisteminde oksidatif stresin arttığı durumlarda güçlü bir antioksidan etki gösterirler, algılama ve hafıza bozukluğunun gelişimini önlerler.
Bu özellikleri nedeni ile, oksidatif strese karşı direnci arttırarak, hasara uğrayan dokuların korunmasında etkin rol oynarlar.
Alıntı