Yarım su bardağı süt
90 gram tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ılık su
1 paket toz maya
1 yumurta
3,5-4 su bardağı un
İç malzeme
1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
Yarım çay bardağı esmer şeker (normal şeker de kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı kuru üzüm.
Yapılışı:
Süt, tereyağı, şeker ve tuzu küçük bir tencerede ısıtın. Tereyağı tamamen erisin. Ocağı kapatın ve ılımasını bekleyin.
Geniş bir kapta ılık su ve toz mayayı karıştırın.Ilımış yağlı karışımı içine dökün, karıştırın.Yumurtayı ve unun yarısını koyun, karıştırın. Kalan unu azar azar ilave ederek yoğurun. Elinize yapışmayan , yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurunuzu naylon streç folyoya sarın ( çok sıkı olmasın, mayalanacağı için biraz gevşek ve genişçe sarın) buz dolabına koyun. En az 2 saat buzdolabında beklemesi gerekiyor. Hamuru 1 gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Unlu bir yüzeyde merdane ile açın. 1-1,5 cm kalınlıkta açtıktan sonra erimiş tereyağını fırça ile her yerine gelecek şekilde yağlayın. Esmer toz şekeri serpin. Tarçını serpin. Kuru üzümleri heryere eşit gelecek şekilde dağıtın. Hamuru rulo yapın, sıkıca sarmaya çalışın. Kenar kısımları gevşeyebiliyor, kontrol ederek sarma işini tamamlayın. Keskin bir bıçakla 2-2,5 cm lik kalınlıkta kesin. Kestiğiniz yer alta gelecek şekilde yağlı kağıt olan fırın tepsisine yerleştirin. 45 dakika daha tepside mayalansın.
180 derecede pembeleşinceye kadar pişirin.
Arasında toz şeker olduğu için fırında fazla tutarsanız alt kısmı karamelize oluyor. Pişerken takip etmenizi öneriyorum.
Bu çöreğin ılık iken yenmesi çok güzel oluyor. O yüzden misafirleriniz gelmeden ya da kendiniz için hazırlıyorsanız yiyeceğiniz zamandan hemen önce pişirmeniz en iyisi.
Buz dolabında 2 saatten fazla tuttuysanız dışarıya çıkardığınızda 5-10 dakika beklerseniz hamuru daha kolay açabiliyorsunuz.
Yerken üzerine pudra şekeri (çay süzgecinden geçirerek ) serperek de yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN