Hareketsizlik ölümcül hastalıklara neden olabilir   Konuyu açan: beyza   İlk Mesaj: 03-02-2009 (14:01)   Son Mesaj: 03-02-2009 (17:12)    Cevap: 1    Gösterim: 1131  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen beyza

    03-02-2009

    Hareketsizlik ölümcül hastalıklara neden olabilir

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde masa başında yerinden kalkmadan 11 saat sürekli ders çalıştığı için geçirdiği akciğer embolisi nedeniyle hayatını kaybeden genç doktoru hatırlatarak, hareketsiz kalınmamasına vurgu yaptı. Hareketsizliğin günümüz insanının en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Küçükusta, "Her işimizi oturduğumuz yerden halledebiliyoruz artık. Ne bankaya gidiyoruz ne postaneye ne vergi dairesine ne de çarşıya pazara. Gideceğimiz yerlere de hep arabayla gidiyoruz" dedi.

    HAREKET ETMEK HER DERDE DEVA

    Hareket etmenin kalp hastalıklarından akciğer hastalıklarına, sindirim şikâyetlerinden, hipertansiyona, damar setliğinden şeker hastalığına kadar pek çok rahatsızlığın başta gelen ilacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, "Birçok araştırma, düzenli spor ve egzersiz yapan kişilerde kanserlerin bile az görüldüğünü gösteriyor" diye konuştu. Hareketsizliğin yol açtığı hastalıklardan birinin de akciğer embolisi olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta şunları söyledi:

    "Bu ölümcül hastalık bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının buradan koparak akciğer atardamarlarını tıkamasıyla ortaya çıkıyor. Peki pıhtı nasıl oluşuyor? Bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumunu kolaylaştıran üç önemli faktör var: Kanın damarlarda birikmesi, damar duvarının zedelenmesi ve kanın koyulaşması. Uzun süre hareket etmeden oturmak kan akımının yavaşlamasına ve kanın bacak toplardamarlarında birikmesine sebep olur. Hem uzun süreli oturmak ve hem de bacakların sarkıtılması toplardamarlardaki kan akımının yavaşlatarak pıhtı oluşumuna zemin hazırlar. Bacak damarlarında oluşan pıhtılar buradan koparak akciğer damarlarını tıkarlar ve akciğer embolisi adı verilen tablo ortaya çıkar. Bir de bu duruma kolaylaştırıcı risk faktörleri eklendiğinde, pıhtı oluşumu kaçınılmaz olur. Yaşlılar, şişmanlar, gebeler, doğum kontrol hapı kullanan hanımlar, sigara tiryakileri, varisleri olanlar, kalp hastaları ve yakın zaman önce ameliyat geçirmiş kişilerde pıhtı oluşma riski çok daha yüksektir."

    "AKCİĞER EMBOLİSİ ACİL BİR DURUMDUR, HEMEN TEDAVİ EDİLMELİ"

    Prof. Dr. Küçükusta, akciğer embolisinin acil bir durum olduğunu ifade ederek "Hemen tanınıp tedavi edilmezse, ölümle sonlanabilir. Tedavi heparin yani kanı sulandıran ve yeni pıhtı oluşumunu önleyen veya pıhtı eriten ilaçlarla yapılır" dedi. Pıhtı oluşumunun nasıl önleneceğine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Küçükusta şöyle devam etti:

    "Akciğer embolisi yaşlılarda önemli bir ölüm nedeni olan, ancak önlenmesi de mümkün olan bir hastalıktır. Yüksek riskli hastalara kanı sulandıran ilaçlar verilmesi gerekirken, pıhtı oluşumu bakımından risk altında olan kişiler şu önerilere dikkatle uymalıdır:

    -Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın

    -Oturduğunuz zaman bacaklarınızı sarkıtmayın, yükseğe koyun

    -Bacaklarınıza kan dolaşımını artırıcı egzersizler uygulayın

    -Çok sıkı çoraplar ve jartiyer kullanmayın

    -Hareketsiz olarak uzun süre ayakta kalmayın.

    -Uzaktan kumandayı mümkün olduğunca az kullanın

    -Bol sıvı alın. Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun."

    ViSAL bunu beğendi.



    Hareketsizlik ölümcül hastalıklara neden olabilir Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-02-2009, 17:12

    --->: Hareketsizlik ölümcül hastalıklara neden olabilir


    Tembellik..hareketsizlik çok kötü şeyler ..Rabbim muhafaza etsin bizlerin inşAllah...
    ViSAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) ViSAL