Osmanlı kaftanları sergileniyor

Osmanlı kaftanları sergileniyor Osmanlı dönemine ait saray ve halk giysilerinin gravür ve minyatürlerinden oluşan ''Osmanlı'da Prestij ve Statü: Kaftanlar ve Halk Giysileri Koleksiyonu Sergisi'' sanatseverlerle buluştu. Alpman Sanat Galerisi'nde açılan ...


Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 2 gönderen mhmt
  • 1 gönderen yabanGülü

  1. Alt 02-18-2008, 15:55 #1
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Osmanlı kaftanları sergileniyor

    Osmanlı dönemine ait saray ve halk giysilerinin gravür ve minyatürlerinden oluşan ''Osmanlı'da Prestij ve Statü: Kaftanlar ve Halk Giysileri Koleksiyonu Sergisi'' sanatseverlerle buluştu.

    Alpman Sanat Galerisi'nde açılan ''Kaftanlar ve Halk Giysileri Koleksiyonu'' sergisinde, 1802 tarihli Octavian Dalvimart tarafından resmedilmiş gravürlerin yer aldığı ''The Costumes of Turkey'' kitabının sayfaları izlenime sunuluyor. Sergide, ayrıca 1850 tarihli, Ancienne Mon Aubert tarafından basılmış ''Musee de Costumes'' adlı kitabın ''Türkler'' konulu sayfaları ile 1888 tarihli M. A. Racinet'nin gravürleriyle ''Le Costume Historique Turkey'' kitabının sayfaları da yer alıyor. Sergide Ekrem Çoktan'ın resmettiği, Berna Kervan'ın tezhiplediği kaftan gravürleri ile İsmail Acar'ın imzasını taşıyan kaftan resimleri de bulunuyor. Etkinliğin açılışında Olgunlaşma Enstitüsü'nün hazırladığı değişik kaftanların sunulduğu mini defile de yapıldı. Sergi 29 Mart'a kadar açık olacak.
    ........

    selametle.

    alptraum ve yabanGülü bunu beğendiler.
  2. Alt 02-20-2008, 22:47 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    bunlarda benden ek ilave olsun.

    selametle

    KAFTANLAR

    Osmanlı kaftanları sergileniyor

    Kaftan, tanım olarak, genelde ipeksi kumaştan yapılan uzun süslü giysidir. Osmanlı Sultanlarının, bürokratlarının ve askerlerinin kostümü olan kaftanlar, bir giysi olmanın çok ötesinde, cihan imparatorluğunda özel bir yere sahipti. Kişinin prestijini ve statüsünü belirleyen bu giysiler, önemli görevleri gerçekleştirenlere hediye edildiği gibi, imtiyaz işareti olarak da kılıçla beraber kumandanlara hediye edilirdi. Bürokratlara da atamaları ile beraber, atandıkları yere giderken kaftan verilirdi. Kendine kaftan hediye edilmiş kişilere “kaftanlı” lakabı takılırdı


    HALK GİYİMİ


    Osmanlı döneminde, Müslüman, Hristiyan, Musevi gibi din bakımından ayrı toplulukların kendine has kıyafetleri vardı. Ayrıca esnafın, din adamlarının, tarikat ve tekke mensuplarının özel kıyafetleri vardı. Karadeniz, Rumeli, Doğu Anadolu, Ege bölgesi gibi bölge halkları ile, Avusturya, Eflak, Ortadoğu, Yunanistan, Kuzey Afrika gibi imparatorluk sınırları içinde kalan bölgelerin de kendine has kılık kıyafet çeşitliliği vardı. Buradan yola çıkarak Osmanlının sınır genişliği ve kültürel çeşitliliği nedeni ile döneminde dünyada en çok giysi çeşitliliğine sahip imparatorluk olduğu söylenebilir. Halk giysilerinde çeşitler erkekler için: aba, cebe, cepken, çakşır, dulak, şalvar, kürk, kepenek, mintan, potur, salta, tozluk, yelek, zıvya; kadınlar için: börüncek, çarşaf, peçe, yaşmak, dolama, entari, şalvar, kürk, ferace, maşlah, yeldirme, çinti, bindallı, üç etek şeklinde çeşitlendirilebilir.


    Osmanlı kaftanları sergileniyor

    alptraum bunu beğendi.
  3. Alt 05-25-2008, 13:21 #2
    Cafe Yeşil Mesajlar: 34
    Çok güzel olmuş teşekkürler emeğe saygı....

  4. Alt 05-25-2008, 15:16 #3
    Ziyaretci
    ecrasniann Mesajlar: n/a
    tarihimizi unutmayalım arkadaşlar

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.