Bizim bir komsumuz vardi ve severdim kendilerini. Ilk katta otururlardi ve bizde top oynardik cok ses olurdu haliyle top penceredeki korumalara gelirdi. Izin vermezlerdi ve Kurani ögrenirsem sayet top oynamama izin verecegini söylemisti o rahmetli garib amcam. Bende o yaz Kuran kursuna yazilmis ve Kurani ögrenmistim amcam izin vermisti. Hanimida cok saygideger bir insandi ve vefat etti ama tuvalette can vermis rahmetli teyzem. Allah rahmet eylesin. Ben ilk duydugumda tuvalette can vermis olmasina cok üzülmüstüm. Tuvalete sol ayak ile girip sag ayakla cikmanin hikmetinin ölüm esnasinin o sirada gelmesi olabilecegini biliriz. Yalniz Ahmed Sahin hocanin su yazisi dikkat cekicidir.
Bizler perdenin arkasını bilemeyiz. Hangi yerde ne şekildeki ölüm hakkımızda hayırlıdır kestiremeyiz. Hüsnüzanna memuruz. Şunu biliriz ki, bir ömür boyu İslami hayat yaşayanların amellerini Rabbimiz zayi etmez. Bunu ayetinde kendisi buyurmaktadır.
– Allah sizin imanınızı zayi etmez. İmanla işlediğiniz amelleriniz boşuna gitmez. (Bakara, 143)
– Allah zerre kadar kuluna zulmetmez. Zerre kadar da amelinizi yok etmez. (Nisa, 40)
Mühim olan imanlı ve amelli yaşamaktır. Ölmenin şekli ve yeri o kadar mühim değildir. İmanlı insan tuvalette ölse de imanın icabı olarak cennete gider. İmansız insan camide de ölse imansızlığının gereği cehennemi boylar. Hayat boyu İslamı yaşayanın kötü görünüşlü ölmesi amelinin zayi olduğuna delil sayılmaz. Allah iman etmiş kimsenin amelini zayi etmez. Hem de zerresini bile.
Üzülecek bir görünüş içinde ölmek günahının affına sebep de olabilir. Biz hüsnüzanna memuruz. Suizan bize layık olmaz. Hüsnüzannımızda yanılmış olsak günah yoktur. Ama suizannımızda yanılsak günah vardır. Bunu unutmamak gerek.
Kaynak:
Yeni Aile İlmihali, Ahmed Şahin, Cihan Yayınları, 2003
Kastettiğim camide ölmesi değil,son nefesinde Kelime-i Şehadet getiriyor olması ve hayırlı bir iş için niyetlenmişken o iş üzerine vefat etmesi.Ancak bir kişi tuvalette vefat ediyorsa bu onun kötü hal üzerinde olduğunu göstermez ki bir ihtiyaç üzere ölmüştür.
Kötü ölüm muhtemelen günah işlerken olabilir...