Türkiye Internet kanunu;

1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ceza Kanunu,internet ortamındaki suçlar için de bir takım hüküm ve yaptırımlar öngörüyor. Kanunları bilmemek yargı önünde mazeret değildir. Her Türk vatandaşı bu ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Metin mete

  1. Alt 12-24-2008, 04:47 #1
    Metin mete Mesajlar: 547
    1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ceza Kanunu,internet ortamındaki suçlar için de bir takım hüküm ve yaptırımlar öngörüyor.
    Kanunları bilmemek yargı önünde mazeret değildir. Her Türk vatandaşı bu kanunları bilmek ve uygulamak zorundadır.
    SEKİZİNCİ BÖLÜM
    Şerefe Karşı Suçlar
    Hakaret
    MADDE 125.
    (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

    (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
    (3) Hakaret suçunun;
    a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
    b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

    c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
    İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
    (4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır.
    (5) Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi halinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
    Mağdurun belirlenmesi

    MADDE 126.
    (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.


    İsnadın ispatı

    MADDE 127.
    (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması halinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi halinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hallerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikayetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.
    (2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi halinde, cezaya hükmedilir.
    İddia ve savunma dokunulmazlığı
    MADDE 128.
    (1) Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun iç
    halil ay: için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

    Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret
    MADDE 129.
    (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
    (2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez.
    (3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

    MADDE 216.
    (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Kanunlara uymamaya tahrik Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar
    Cumhurbaşkanına hakaret

    MADDE 299.
    (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi halinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır.
    (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
    Devletin egemenlik alametlerini aşağılama

    MADDE 300.
    (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır.
    (2) İstiklal Marşını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (3) Bu maddede tanımlanan suçların yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
    Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama

    MADDE 301.
    (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
    (4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

    alptraum bunu beğendi.
  2. Alt 12-24-2008, 05:13 #2
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Ben bu cezalari alanlari sahsen gördüm

    Hatta tazminat davalarina ugrayanlari gördüm.

    Adamin proxy serveri var ve domain ismini kendi ismi üzerine kayit etmemis ama bulunamayacagini zannediyor ne yazikki ve eve gelen mektupla tüm olagan nesesi kacabiliyor.(Yakin Tarihte sahit oldugum olay)

  3. Alt 12-24-2008, 05:40 #3
    Metin mete Mesajlar: 547
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Ben bu cezalari alanlari sahsen gördüm

    Hatta tazminat davalarina ugrayanlari gördüm.

    Adamin proxy serveri var ve domain ismini kendi ismi üzerine kayit etmemis ama bulunamayacagini zannediyor ne yazikki ve eve gelen mektupla tüm olagan nesesi kacabiliyor.(Yakin Tarihte sahit oldugum olay)




    Ben bunu en azinda ikaz niyetine astim,Insallah Etkili olurda insanlar bize bu hizmeti sunan kardeslerimize karsi biraz saygi olsun gösterirler...

  4. Alt 12-24-2008, 09:52 #4
    el_feta Mesajlar: 1.168
    . . . . . . .

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.