Allah'ın kullarını sınaması (soru)

...


Ağaç Şeklinde Aç6Beğeni
  • 1 gönderen RouGe
  • 1 gönderen fehim
  • 1 gönderen alptraum
  • 1 gönderen RouGe
  • 1 gönderen el_feta
  • 1 gönderen RouGe

  1. Alt 06-05-2010, 01:09 #1
    RouGe Mesajlar: 29
    Forumu tam olarak incelemedim fakat anladığım kadarıyla islami bir foruma kaymış durumda. Bu yüzden merak ettiğim ve sorduğum şeyi hiç kimsenin tatmin edici bir cevap verememesinden dolayı bir de sizlere sormak istiyorum. Farklı görüşler çıkabilceğini düşünüyorum.

    Sorum ÅŸu;
    İslam aleminde herkesin inandığı bir şeydir Allah'ın kullarını sınaması. Kimini maddi şeylerle sınar, kimini de sağlıkla. Bir çocuk fakir bir ailede doğmuşsa açlık çekmektedir. Ya da doğuştan bir sakatlığı, bir rahatsızlığı olabilir. Bu durumda çocuk neye dayanarak sınanmaktadır? İslam inancına göre zaten çocuklar, bebekler öldüklerinde sorgusuz sualsiz cennete gidecekler arasında yer almaktadır. İsyan etmezler ya da şifa bulmak için, dertlerine derman olsun diye dua da edemezler, edemezler. Burada asıl sınanan kişi ailesidir diye bir cevap mantıksız gelmekte çünkü çocuk da fazlasıyla acı çekmektedir.

    Sakın yanlış anlaşılma olmasın gerçekten bu soru kafamı çok kurcalıyor ve doğru cevabı bulamıyorum. Her verilen cevapta bir eksik buluyorum.

    alptraum bunu beÄŸendi.
  2. Alt 06-08-2010, 01:25 #2
    fehim Mesajlar: 89
    Kardeşim evvela problemin kader mevzusuyla alakalı. İkincisi sen başkalarının sahip olduğu şeylere bakarak aynısını talep etme konumunda değilsin. Sen sadece acizliğini farkedememiş, medeniyet masalı altında insanların hayvanlaşarak birbirini ezdiği bir kapitalist düzenin içinde elbette cevaplanması itikadi açıdan çok basit olan sualler insanların kafasını kurcalar. Medeniyet evet ademoğlunun şu fani dünyada hoşuna giden bir hadise olabilir ama asla din bilimle çatışmaz. Einsteinın bir sözü var ilimsiz din kör, dinsiz ilim topaldır diye. Soruya dönersek eğer; hiçbir çocuk annesini babasını seçme hakkına sahip olarak doğmaz, dolayısıyle mümine düşen bir musibet karşısında sabretmek, nimet karşısında da şükretmek olmalıdır. İşte imtihan dünyasının sırrı buradadır. islamı daha iyi anlamak için tasavvufi konular hakkında çalışma yapmanızı tavsiye edebilirim. Kalın sağlıcakla...

    alptraum bunu beÄŸendi.
  3. Alt 06-08-2010, 04:16 #3
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Fethullah gülen hocaefendinin Asrin getirdigi tereddütler kitabinda su sekilde bir aciklamasi var belki konuya izah olur.

    Eğer sen, sana verilenler mukâbilinde Allah'a bir şey vermiş olsaydın, "Bir göz değil iki göz ver, bir el değil iki el ver!" gibi iddialarda bulunmaya; "Niye iki tane değil de bir ayak verdin?" diye itiraz etmeye belki hakkın olurdu. Hâlbuki sen Allah'a (celle celâluhu) bir şey vermemişsin ki -hâşâ ve kellâ- O'na adâletsizlik isnadında bulunasın. Haksızlık, ödenmeyen bir haktan gelir. Senin O'na karşı ne hakkın var ki yerine getirilmedi de haksızlık irtikap edildi!

    Acikcasi bu konuyu daha konusabiliriz aklimiza gelebilecek mütmain olamadigimiz her konuyu ortaya koyariz. Bu davranis zannedersem hepimizde var genellikle. Bu zamanda iman eksikliginden gelen bir davranis degil. Son cümle de Allahin ayetinden gelsin konuya YAKISIR bir sekilde ,

    Allah, mülk sahibidir

    el_feta bunu beÄŸendi.
  4. Alt 06-08-2010, 11:59 #4
    RouGe Mesajlar: 29
    Cevabınız için teşekkür ederim. Tek paragrafta ikinize de cevap vermeye çalışcam.
    Evet anne babamızı seçme hakkına sahip değiliz. Ama onların sınanması için neden biz acı çekiyoruz? Sen ben şu anda şükrederiz. Maddi açıdan refaha ermek için, sağlığımıza kavuşmak için dualar ederiz adaklar adarız. Bir yetişkin için tamam sonuna kadar doğru bu düşünceler. Ama 1 yaşındaki çocuğun yaşamaya çalışmasını büyük haksızlık olarak görüyorum.

    alptraum bunu beÄŸendi.
  5. Alt 06-09-2010, 02:19 #5
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Kuranda Hz. HIZIR ile Hz. MUSA kissasini okumani tavsiye ederim

  6. Alt 06-09-2010, 14:30 #6
    el_feta Mesajlar: 1.168
    İnsanların kafasını çokça kurcalayabilecek bir soru aslında. Sorulması iyi olmuş.
    Konunun merkezi kanaatim o ki, imtihan olmamalı. İmtihan, sorulan sorunun bence, sebebi değil sonucu.

    Allah cc, malikül mülk. Varlığın ve "var" denen herşeyin sahibi, hükümranı. N. Fazıl'ın deyimiyle yokluk dahi onun kulu.
    Bunların merkezliğinde, Allah cc için bir standart var mı? Yani, yok iken var etmiş. Allah'ım senin borcun var, bir çocuğu en azından şu şu derecede yaratmalısın diyebilir miyiz?
    Allah'ın benim hakkımdı, şu çocuğumda bir bacak eksik yarattın diye hesap sorabilir miyiz, kızabilir, hak taleb edebilir miyiz?

    yani eksiklik nedir? aynı durumu yakışıklılık/güzellik, boyun uzunluğu/kısalığı, malın azlığı/çokluğu meselelerinde de düşünebiliriz. Bunu farklı kılan bu tarz işlere kalbin rıza göstermesi, rıza gösteremeyenler de var öyle değil mi?
    Bir çocuğun sakatlığına rıza gösteremeyen ile yukardakinin farkı ne?
    imtihan biraz daha zorlayıcı, hepsi o...

    selam ile..

    alptraum bunu beÄŸendi.
  7. Alt 06-10-2010, 00:24 #7
    RouGe Mesajlar: 29
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Kuranda Hz. HIZIR ile Hz. MUSA kissasini okumani tavsiye ederim

    Kuran'ı okudum. Zaten bir çok şey Kuran'ı okuduktan sonra soru işareti olarak kaldı kafamda. Her yeni bilgi yeni bir soru getirdi.

    el_feta size de teşekkür ederim cevabınız için.

    el_feta bunu beÄŸendi.
  8. Alt 06-10-2010, 13:59 #8
    el_feta Mesajlar: 1.168
    eywallah.. soru sorun, biz de bildiğimizle cevaplayalım, bilmiyorsak araştıralım. şahsım adına böyle bir durum bazen çokça tetikleyici olabiliyor.
    ben de teşekkür ederim...

    selam ile..

  9. Alt 06-10-2010, 23:04 #9
    RouGe Mesajlar: 29
    Çok teşekkür ederim el_feta. Aklıma geldikçe mutlaka soracağım tabi.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.