ŞABAN-I ŞERİF AYININ BİRİNCİ GÜNÜ(2012’de); 21 HAZİRAN 2012 PERŞEMBE
Şabanı-ı şerif ayı Peygamber Efendimiz’in (sav) ayıdır.
Peygamber Efendimiz buyuruyorki ;
“Şaban ayı içerisinde nefsinizi temizleyin. Ramazan ayı içinde de niyetinizi iyi edin. Şaban ayının diğer aylar üzerine olan fazileti, benim sizin üzerinize olan faziletim gibidir.
Allah-u Teala arşın altında bir nur deryası yaratmış, sonra da bir melek yaratmış. Bu meleğin bir kanadı doğuya, bir kanadı da batıya (kuvvet ve kudreti her yana) uzanmaktadır. Bu melek öylesine büyüktür ki; başı Arş’a, ayakları da yere değmektedir. Kişi Şaban ayında bana salat ve selam getirdiğinde Allah-u Teala işte bu meleğe nur deryasına dalmasını emreder. O da dalar. Sonra çıkarak kanatlarını silkeler. Kanatları silkelendikçe her tüyünden dökülen su damlalarından Allah-u Teala bir melek vücuda getirir ki; bu melekler kıyamete kadar salat ve selam getiren kimseye dua ve istiğfar ederler.
Şaban ayına hürmet ve saygı besleyen, Allah-u Teala’dan korkan ve bu ayı ibadetle geçiren, kötülüklere karşı nefsine hakim olan kimsenin Allah-u Teala ufak tefek günahlarını affeder. Aynı zamanda o kimseyi bütün bir yıl boyunca bela ve hastalıkların her türlüsünden muhafaza eder “
ŞABAN-I ŞERİF AYINDA KILINACAK NAFİLE NAMAZ
Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki;
“Her kim, Şaban-ı şerif ayının ilk gecesinde her rekatında bir Fatiha süresi ile beş defa İhlas süresi okuyarak oniki rekat namaz kılsa, Allah-u Teala o kimseye oniki bin şehit sevabı verir, ayrıca oniki yıl devamlı ibadette bulunmuş sevabı yazar. O kişinin günahlarını bağışlar. O kişi annesinden doğduğu gün ki gibi tertemiz olur. “
ŞABAN-I ŞERİF AYINDA TUTULACAK NAFİLE ORUÇLAR
Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki;
“Bir kimse, Şaban-ı şerif ayının başında üç gün, ortasında üç gün, sonunda üç gün oruç tutarsa Allah-u Teala o kimseye yetmiş peygamber sevabı yazar , yetmiş yıl da ibadet sevabı yazar ve o ay içinde ölürse şehit ölümü ile ölmüş olur.
Kıyamet gününde ulu sancak dibinde benimle buluşmayı dileyen ümmetim, üç gün de olsa Şaban-ı şerif ayında oruç olsun. Zira Şaban-ı şerif benim ayımdır, benim sevdiğim aydır.
Bir kimse Şaban-ı şerif ayında bir gün oruçlu olursa Allah-u Teala, onu tenini cehennem ateşine haram eder, iki gün oruçlu olsa, Arş altında bir melek nida eder ki;
Ey Allah dostu ! taatle sabreyle, cennet senin yurdundur ve günahların bağışlanmıştır.
Eğer ayı oruçlu olarak tamamlarsa, kıyamet koptuğu saat hulleler giyerek cennete gitmesi kararlaşmış olur. Ölüm sekeratı kolaylaşır. Kabir karanlığı ve azabı onun üzerinden giderilir. Münker ve Nekir’in suallerine cevap vermesi kolaylaştırılır. “
Hz. Aişe (ra)validemiz buyurdularki; ben Resulullah’ın ramazan ayından başka hiçbir ayın tamamında oruç tuttuğunu ve başka hiçbir ayda Şaban ayında tuttuğu oruçtan daha çok oruç tuttuğunu görmedim.
Resulullah, Hz. Aişe’ye Şaban ayındaki oruç bana en sevimli olandır buyurduktan sonra ya Aişe o öyle bir aydır ki; sene içinde ruhu kabz olunacakların (öleceklerin) isimleri ölüm meleğine verilir. Ben de ismimin, ben oruçlu iken verilmesini isterim.
Resullullah efendimiz; Şaban günahlara kefaret (mağfiretine sebep) olan aydır, ramazan ise günahları temizleyen aydır, buyurdular.
Bu ay, hayır kapılarının açılacağı, bereketin indireleceği, hataların terk edileceği, günahların bağışlanacağı ve yaratılmışların en hayırlısı olan Resulullah’a çokça salavatın getireleceği bir aydır.
Böyle olunca, müminlerin bu ayda gafletten uyanmaları, günahlardan temizlenip geçmişte işledikleri günahlardan dolayı tövbe ederek Ramazan ayına hazırlanmaları gerekir. Bu ayda Allah’a yalvarıp yakarmalı , ayın sahibi olan Peygamber Efendimiz’i vesile kılarak Allah’a yaklaşmaya çalışılmalıdır. Bunları sonra yaparım diyerek ertelememeli, geciktirmemelidir. Zira dünya üç günden ibarettir. Yarına çıkıp çıkmayacağını bilemezsin, o halde bu aylarda ibadetle meşgul olmayı ganimet bilmek gerekir.
Şaban ayında günahlar temizlendiği için, çokça istiğfar getirelim.
“Şaban, günahları siler; Ramazan ise oruç tutanları temizler.” (Gunyet’üt Talibin)
“Şaban ayı girince, nefsinizi temizleyin ve bu ay boyunca niyetlerinizi iyi ediniz.” (Kalplerin Keşfi)
Şaban ayında günahların affı için çok dua etmeli. Dua ederken şefaat sahibi Efendimizi (asm) vesile bilinmelidir.
Şaban ayında namaz, oruç, sadaka ve Kur’ân-ı Kerim tilaveti gibi ibadetlerle geçirerek, Ramazan ayı için kendimizi hazırlayabiliriz.
Elimizden geldiğince sadaka verelim.
Hz. Enes (ra) anlatıyor:
Resulullah’a (asm);
“Ramazan’dan sonra hangi oruç daha faziletlidir?” diye soruldu. Buyurdu ki:
“Ramazan’ı tazim için tutulan Şaban orucu!” Tekrar soruldu:
“Hangi sadaka daha faziletlidir?”
“Ramazan’da verilen sadaka!” cevabını verdi.” (Tirmizi)