Merkezi başkent Viyana’da bulunan Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB), uluslararası halk oyunları yarışması düzenledi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen halk oyunları yarışmasına 12 ülke katıldı.
Viyana’nın 10’uncu bölgesinde bulunan ATİB merkez binasında yapılan yarışmaya Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Filipinler, Hindistan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan’dan halk oyunları ekipleri katıldı.
Yaklaşık 800 kişinin izlediği, aralarında Türkiye’nin Viyana Başkonsolosu Sedat Önal, Din Hizmetleri Müşaviri ve ATİB Genel Başkanı Mehmet Emin Çetin, Avusturya İslam Cemaati Başkan Yardımcısı Fuat Sanaç, Avusturya Türk Aydınlar Birliği (ATAB) Başkanı Selahattin Çelebi, Wonder Öğrenci Derneği Başkanı Yusuf Kara, Viyana Eyalet Milletvekili Şirvan Ekici ve Viyana 10’uncu bölge Belediye Meclis Üyesi Mustafa İşçel’in de bulunduğu programa, katılımcı ülkelerden de çok sayıda kişi katıldı.
Yaklaşıküç saat süren yarışmada ülke ekipleri dereceye girmek için bütün hünerlerini sergiledi. İki bölümde gerçekleşen yarışmada birinciliği Makedonya ekibi, ikinciliği Türkiye adına yarışan ATİB forklor ekibi ve üçüncülüğü ise Bosna Hersek ekibi aldı. Yarışan bütün ekiplere plaket verilirken, birinci olan ekip 750 Euro, ikinci 500 Euro ve üçüncü ekip de, 250 Euro para ödülü ile ödüllendirildi.
Programla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Din Hizmetleri Müşaviri ve ATİB Genel Başkanı Mehmet Emin Çetin, çok ilgi gören bu yarışmayı gelenekselleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Ortak yaşama, entegrasyona katkı sağlama niyetiyle bu projeye ‘evet’ dediklerini belirten Mehmet Emin Çetin, “ proje yönetime geldiğinde yönetimimiz doğrusu ilk başta biraz tereddüt geçirdi. Çünkü ilk yapılan bir şey, öte yandan, dini hizmeti ağırlık almış bir teşkilatız. Ama şu anda endişelerimizin yersiz olduğunu gördük” dedi.
Özelikle Balkan ülkelerinin çizgilerinin bize çok benzediğine dikkat çeken Çetin, “Balkan ülkeleri temsilcilerinin giyimi, ritimleri bize sunu hatırlatıyor. Demek ki, biz bu insanlarla daha farklı alanlarda çalışabiliriz. Zaten folklor ve müziğin amacı da insanları bir araya getirmek. Bu insanlarla bir arada yaşama adına daha farklı etkinlikler yapabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Türk toplumunun buradaki Balkan azınlıkla ilişkilerini yoğunlaştırmasında yarar görüyorum”
Başkonsolos Sedat Önal da çok kültürlü yaşamın artık küresel olarak önem verilmesi gereken bir husus olduğunun altını çizdi. “Balkanların batı Avrupa’yla kesiştiği bir noktada bulunan Avusturya’da bugünkü etkinlikte de gördüktü bütün toplumlar arasında birçok ortak özellik var” diyen Sedat Önal, içinden geçtiğimiz dönemde bu ortak özellikleri ayrılıklardan ziyade vurgulamanın çok önemli ve çok yaralı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Önal sözlerine söyle devam etti: “Seyrederken ben bir daha onu düşündüm. Biz Osmanlı geçmişine sahibiz. Tarih boyunca ne kadar karşılıklı kültürel etkileşim olduğunu burada bir kez daha gördüm. Avusturya’daki Türk toplumunun buradaki Balkan azınlıkla ilişkilerini yoğunlaştırmasında yarar görüyorum.”
Katılımcılara heyecanlı ve zevkli bir akşam yaşatan programın organizatörü ATİB Kültür İşleri Koordinatörü Sanatçı Orhan Çakmak ise “çok yorucu bir maratondu. Yaklaşık 2-3 aydır hayatımızı ‘stop’ladık desek yeridir. Ama şuan çok büyük yorgunlukla birlikte inanılmaz bir keyif yaşıyorum. Çünkü bu kadar fazla kültürden insanın sevgi ve kardeşlikle bir araya gelmesi, barışı, sevgiyi, dostluğu paylaşması herhalde her şeye değer diye düşünüyorum. Birinci, ikinci, üçüncü olmaktan ziyade asıl birinciliğin bu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.