Yılmaz Akkılıç (Yılmaz Akkılıç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Yılmaz Akkılıç (Yılmaz Akkılıç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 08-10-2011 (04:37)   Son Mesaj: 08-10-2011 (04:37)    Cevap: 0    Gösterim: 1133  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Yes Man

    08-10-2011

    Yılmaz Akkılıç (Yılmaz Akkılıç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Basin-Yayin


    Şanlıurfa'da 1933 yılında doğan Yılmaz Akkılıç, ilköğretimini çeşitli il ve ilçelerde, ortaöğretimini ise Bursa'da tamamladı.


    Işıklar Askeri Lisesini 1951, Kara Harp Okulunu 1953 yılında bitiren Akkılıç, Türk Silahlı Kuvvetlerinde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, 12 Mart Muhtırası'nın ardından binbaşı rütbesindeyken askerlik mesleğinden ayrıldı.


    Ankara ve İstanbul sıkıyönetim mahkemelerinde, kamuoyuna “Madanoğlu Davası” adıyla yansıtılan davada yargılanan Akkılıç, diğer sanıklarla birlikte aklandı.
    CHP ve SHP'nin Bursa il başkanlıklarını yapan Akkılıç, 1980 yılından sonra tarih araştırmalarına yöneldi, çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.
    Basınla ilişkisi 1949'da Bursa Halkevi tarafından çıkarılan Uludağ dergisinde başlayan Akkılıç, 1951'de lise öğrencisi iken Erdoğan Arıpınar ve Güzay Güldere'yle birlikte haftalık “Gençliğin Sesi” gazetesini çıkardı.
    Türkiye genelinde dağıtımı yapılan “Yeni Dönem” adlı aylık siyasal dergiyi 1973 yılında yayımlayan Akkılıç'ın, 1949'dan itibaren, sanat ve siyaset yazıları ve kendisiyle yapılan çeşitli söyleşiler “Ant”, “Yeni Ant”, “Bursa'nın Sesi”, “Bursa Hakimiyet”, “Ayyıldız (Ankara)”, “İlkadım (Muğla)”, “Emek (İnegöl)”, “Devrim (Ankara)”, “Cumhuriyet (İstanbul)”, “Demokrat (İstanbul)” ve ÇGD Bursa Şubesi'nin çıkardığı “Çağdaş Gazete” ile çeşitli dergilerde yayımlandı.


    Akkılıç, 1980'de Gemlik Körfez gazetesinde başladığı köşe yazarlığını Bursa Hakimiyet, Olay ve Yeni Günaydın gazetelerinde sürdürdü. 1996–1997 yıllarında “Medya S” bünyesinde kurulan AS TV'de siyasal, toplumsal ve tarihsel içerikli programlar yapan Akkılıç, 1998'de kendi isteğiyle köşe yazarlığını bıraktı, “Bursa Ansiklopedisi” çalışmalarına ve Bursa merkezli kültür araştırmalarına yönelen Akkılıç, Bursa Defteri Grubu'nun oluşumuna öncülük etti. Kent Gazetesi'yle 2002 yılında yeniden gazeteciliğe dönen Yılmaz Akkılıç, 2007'de bir süre Gazete Avrupa'da yazdı.


    Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Güney Marmara Şubesi'nin kurucuları arasında yer alan Akkılıç, şubenin ilk başkanlığına getirildi.


    Yılmaz Akkılıç, kişisel birikimi olan 6 bin ciltlik kütüphanesini ve ailesiyle birlikte sahip olduğu iki daireyi Bursa Gazeteciler Emeklilik ve Yardımlaşma Vakfı'na bağışladı. Bu kütüphanenin, Ataevler'de yaptırılan Basın Kültür Sarayındaki “Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Akkılıç Kütüphanesi” adıyla etkinliğini sürdürmesi için Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Vakfı ve Akkılıç ailesi arasında 2005'te protokol imzalandı. Böylece Nilüfer/Akkılıç Kütüphanesi 1 Aralık 2007'de hizmete açıldı.


    ESERLERİ


    Bursa basınının duayen ismi Yılmaz Akkılıç'ın kaleme aldığı eserleri şöyle:


    Askerin Romanı (1994), Bursa Ansiklopedisi, Bursa Tarihi, Bursa Belleteni, Atatürk ve Bursa, Kurtuluş Savaşı'nda Bursa, Yıldırım/Bursa (Prusa'dan Bursa'ya, Bursa'dan Yıldırım'a Bir Kentin Tarihsel Serüveni, Bursa'da Yakın Zamanlar, Bir Mühendisin Anıları, Savaşın Sona Erdirildiği Kent Mudanya ve A. Galip Tokça'nın Mütareke Anıları, Bursa'da Musiki (Mahmut R. Gazimihal'in yapıtının düzenlemesi) ve İşgalden Kurtuluşa Bursa (iki bölümlük TV belgeseli)”





    alptraum bunu beğendi.

    Latest 5 Biyografi





    Yılmaz Akkılıç (Yılmaz Akkılıç Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları