Osmanlıya vizesiz seyahat   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-25-2010 (16:48)   Son Mesaj: 01-27-2010 (12:49)    Cevap: 5    Gösterim: 2404  

Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 3 gönderen alptraum

    01-25-2010

    Osmanlıya vizesiz seyahat

    Osmanlıya vizesiz seyahat
    Bosna, Kosova, Arnavutluk, Makedonya'nın ardından, Kuzey Afrika ülkelerinin de sınırlarını açmasıyla eski Osmanlı toprakları, rahatça gidebileceğimiz ülkeler arasına girdi. Sırada iki ülke var..

    Türkiye'nin geçtiğimiz yıl Suriye ile başlattığı 'vize açılımı' Ürdün ile devam ediyor. Komşularla 'sıfır sorun' stratejisi kısa bir sürede sonuç vermeye başladı. Türkiye, komşularıyla aşılmaz denilen sorunları aştı, sınırlar açıldı. Türklerin vizesiz dolaşabileceği ülkelerin sayısı 55'e ulaştı. Bosna, Kosova, Arnavutluk, Makedonya'ya zaten vizesiz girebilen Türkler, Kuzey Afrika ülkelerinin de sınırlarını açmasıyla artık vizesiz, eski Osmanlı topraklarına seyahat edebiliyor... Sırada Rusya ve Suudi Arabistan var.

    Tabii bu duruma en çok da turizm şirketleri sevindi. Turizm operatörleri, Balkanlar'dan sonra tur listelerine Lübnan, Libya, Ürdün ve Tunus'u da ekledi. Turistlerin ilgisi de yoğun; kültür ve inanç turizminin en önemli güzergâhı olan ülkelere gidenler hem ülkeyi, hem Osmanlı'yı yakından tanıma fırsatı buluyor hem de padişah mezarlıklarından camilerine, çeşmelerden külliyelere yüzlerce Osmanlı eserini gezebiliyor.

    Her şeyi tanıdık bir ülke Suriye: Suriye, Osmanlı, Roma ve İslam mimarisinin izlerini korumaya çalışıyor asırlardır. Yemekleri, gelenekleri, kültürü ve misafirperverliği ile tanıdık bir ülke. Osmanlı eserleri ise Suriye'nin gözbebekleri. Neler bunlar; Sultan Abdülhamit tarafından Şam'da yaptırılan Hamidiye Çarşısı. Kapalıçarşı'yı andıran Hamidiye turistlerin uğrak yeri. Şam'ın en görkemli mekanlarından biri de Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı Süleymaniye Külliyesi. Son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in türbesi de burada. Hicaz Demiryolu İstasyonu ile Osmanlı döneminde birçok kez tamir edilen Zekeriya peygamberin türbesinin de bulunduğu cami ziyaret edilebilir.

    Her padişah bir eser bırakmış: Türkiye ile Lübnan ilişkilerinin 486 yıllık geçmişi var. Lübnan 400 yıl Osmanlı idaresinde kalmış. Neredeyse her padişah Lübnan'a eser bırakmış. İsrail bombardımanının hedefi olsa da, pek çoğu hâlâ ayakta. Osmanlı eserlerinin sayısı 500'ün üzerinde. En önemlisi Kanunî Sultan Süleyman döneminde yapılan Trablus Kalesi. Beyrut'ta başbakanlığın bulunduğu bina da Osmanlı'da kışla olarak kullanılıyormuş. Binanın önünde bulunan saat kulesi ise Abdülhamit tarafından yaptırılmış. Beyrut tepesindeki Beydettin Sarayı, Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Mecidiye Camii, Hicaz demiryolunun Beyrut-Şam arasındaki bölümü de görülmesi gereken Osmanlı eserleri arasında.
    İmparatorluğun sürgün şehri Libya: Osmanlı'da sürgün şehirdir Libya... Fizan'a giden gelmez. Biraz Akdenizli, biraz Arap, epeyce Osmanlı'dır. 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan ülkede imparatorluk izlerini Karamanlı, Gurci, Turgut camilerinde, medrese ve hanlarında görmek mümkün. Kentin en etkileyici yeri Yeşil Meydanı ya da Şehitler Alanı çevresi. Bu çevrede Kale (Assai el-Hamra), Cemahiriye Müzesi de görülebilir.

    Libya'nın en kozmopolit kenti Trablusgarp ve Bingazi'nin Türkiye için bir başka önemi de savaştığı cepheler arasında olması.
    Osmanlı'nın barış şehri Tunus: Osmanlı'nın zamanında barışı yaşamış küçük ve şirin bir ülke Tunus. Osmanlı mührünü taşıyan yüzlerce eserin de ev sahibi. Sus Ulu Camii, Safaks Ulu Camii, Mehdiye Ulu Camii ve Tunus'ta Zeytüne Camii ile Şammaiye Medresesi bunlardan birkaçı. Türkler için Tunus şehrinin merkezi olan Zeytüne Camii'nin çevresinde, günümüzde hâlâ Sük el-Türk, Suk el-Kebabcı, Suk el-Babuş gibi tanıdık isimlerle anılan çarşılar yapılmış; camiler ve medreseler inşa edilmiş. Yer yer ay yıldızlı motifleriyle bezenmiş kapılardan girilen dar sokakların içine ahşap kafesli pencereleriyle taşan cumbalı evleri ile Tunus şehirleri Kuzey Afrika'da Anadolu havası estiriyor.

    İşadamları Kuzey Afrika'da: 1993'ten beri Suriye, Ürdün, Lübnan'a gezi düzenleyen Turenda Turizm, vize açılımından oldukça memnun. Genel Müdür Gökhan Burak Gebel, vizeler kalktıktan sonra çok sayıda Arap turistin özellikle cuma günü Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay gibi sınır şehirlerine gelip alışveriş yaptıklarını söylüyor. Yerli turist yüzde 20 artmış. Turistlerin yüzde 80'inin inanç ve kültür turizmi için bölgeye gittiğini dile getiren Gebel, "Osmanlı, bugüne kadar bize eksik anlatılmış, vize açılımıyla birlikte Türk halkı ecdadını yakından tanıma fırsatı bulacak." diyor.

    Vizeler kalktı, yerli turist sayısı yüzde 70 arttı: Suriye, Ürdün ve Lübnan gezileri düzenleyen şirketlerden biri de Tempo Tur... Yurt dışı Turları Operasyon Müdürü Kansav Arslan, vizeler kalktıktan sonra bu ülkeleri görmek isteyen Türk turistlerin sayısında yüzde 70 artış olduğunu söylüyor. Arslan, Arap turistlerinde Gaziantep'teki alışveriş merkezlerini doldurduğunu anlatıyor. Özellikle Suriye'nin yemekleri, kültürü ve insanların misafirperverliği ile Türklere çok benzediğini dile getiren Arslan, vize açılımının Osmanlı'yı tanıma adına büyük bir fırsat olduğu görüşünde.
    Türk halkı Osmanlı'nın izlerini merak ediyor: Kuzey Afrika coğrafyasına tur düzenleyen Nüans Turizm'in rehberlerinden Osman Filizdar da vizelerin kalkmasından memnun. Yerli turist sayısında yüzde 70 oranında artış olmuş. Eski Osmanlı coğrafyasının bir başka önemi de inanç turizmin merkezi olması. Zira Suriye'de 10 bin sahabenin yaşadığı bilgisini veriyor Filizdar. Şam'daki Zekeriya Peygamberin Camii ve Türbesi ve Vahdettin'in mezarının bulunduğu Süleymaniye Külliyesi çok ziyaret edilen mekanların başında geliyormuş. Filizdar, vize açılımının ticari ilişkileri de arttıracağını düşünüyor. Bunun ispatı ise özellikle cuma günleri Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş gibi sınır şehirlerine alışveriş için gelen Arap turist sayısının artması. Nüans Turizm'le Suriye, Ürdün veya Lübnan'a 2 günlük turların maliyeti 155 Euro.

    Vizesiz gidebileceğiniz ülkelerden bazıları
    Arjantin, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Brezilya, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hırvatistan, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Makedonya, Maldivler, Malezya, Paraguay, Sri Lanka, Suriye, Şili, Tayland, Tunus, Uruguay, Ürdün ve Venezuela.

    "Vizelerin kaldırılması gecikmiş bir karar"

    Tarihçi Dr. Erhan Afyoncu, vize uygulamasının kaldırılmasını gecikmiş bir karar olarak yorumluyor. Vize açılımı ile birlikte kültür turizminin gelişeceğini söyleyen Afyoncu, Türk halkının yurt dışındaki tarihî mekanları görme merakının arttığı görüşünde. Afyoncu, "Rumlar ülkemize gelerek atalarının, dedelerinin mezarlarını görmek istiyor, biz de Osmanlı'nın bıraktığı mirasları görmeliyiz. O zaman insanların ufku gelişir ve Osmanlı sınırlarının nerelere ulaştığını idrak etmiş oluruz." diyor.

    Çölde taşa oyulmuş ülke: Ürdün

    Ortadoğu'daki ateş çemberinin ortasında bir ülke Ürdün. Buna rağmen sakin ve huzurlu. Çölün ortasında taşa oyulmuş büyüleyici yapıları göz dolduruyor. 400 yıl Osmanlı'nın yönettiği ülkede imparatorluk izini Akabe kentindeki Osmanlı Kalesi ve Ulu Hüseyin Camii'nde görmek mümkün. Ülkede turist çeken mekanların başında Lut Gölü var. Gül renkli tuz kayalarıyla dünyanın sekizinci harikası Perta Vadisi ile sessizliğin hüküm sürdüğü Wadi Rum görülmeye değer...

    yabanGülü, xyzt ve mus'ab bunu beğendiler.



    Osmanlıya vizesiz seyahat Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-26-2010, 07:34

    --->: Osmanlıya vizesiz seyahat


    Gurur duyulacak bir gelişme ama bazılarının basireti kapandığındanmıdır, Yoksa KİN'in gözleri kör etmesindenmidir bilinmez bu gelişmeleri görmemek için kulakları tıkalı gözleride kör numarası yaparlar.
    Hacca giden kardeşler bilirler arabistanda paramız geçmediği için burada dolar alarak hazırlık yapardık şimdi orada paramız geçiyor 1-TL 2.72 riyal ediyor bunu şunun için yazıyorum dolar almanıza gerek yok aynı parayla aynı riyal'i alıyorsunuz.
    bunlar iyi gelişmelerdir.
    Paylaşım için teşekkürler.
    mus'ab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mus'ab

      Permalink - Mesaj no 2  01-26-2010, 15:28

    --->: Osmanlıya vizesiz seyahat


    mısır bu olaya dahil olmuyor.neden biliyormusunuz?bilmiyorsanızda söyleyim...bugün mısırla vize uygulaması kalkığı anda kafadan 2 milyon insan soluğu Türkiyede alacak.bunu ben değil mısır devlet başkanı söylüyor.işin aslı orta asya ülkeleri olsun afrika ülkeleri olsun Türkiyeye kapağı atmak için can atan insanlarla dolu.ve bu vize kalkan ülkelerin çoğu Türkiyeden kat kat düşük ülkeler.kimisi baskı rejiminden şeriatten kaçacak gelecek,kimisi fakirlikten yoksulluktan kaçıp umuda gelecek.sonuç?sonuç zaten kendi milletimize doğru düzgün iş aş sağlayamıyoruz,işsizlik almış başını gidiyor bide bu göç eden insanlarlamı uğraşacaz.yok efendim bu 400 yıllık topraklarıydı saçma geyiğini bi tarafa bırakıp çağın şartlarıyla değerlşendirmek lazım.arkadaş iyiki bi yüzyıllar önce altın çağını yaşamışız.durup durup osmanlı öykünmeleri.diğer milletlerin barbar olduğu zamanlarda büyük devlet olmak kolayda diğer milletler çağ atlarken,sen yerinde sayarsan gelir senin tepene biner tepelerde tepeler.işin gerçeği budur.Allahın kullan diye verdiği aklı azıcık çalıştırıp mantıklı düşünmek BASİRETİN BAĞLANMIŞLık göstergesi değildir.
    dionysoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) dionysoz

      Permalink - Mesaj no 3  01-26-2010, 18:57

    --->: Osmanlıya vizesiz seyahat


    dionys0z kardeşim dünya ülkeleri çağ atlmayı teknik ve teknolojiyi ve feza çağını ikinci dünya savaşından sonra yaladı.
    cumhuriyeti kuran ve 27 yıl aralıksız hüküm süren zihniyet ikinci dünya savaşınada girmediler ama ilerliyemedilerde nedendir acaba.
    Çağın şartlarından bahsediyorsunuz çağın şartları; batılılara şirin gözükmek için kadınların başını ve kolunu açmakmıydı? şapka takmakmıydı? smokin giyip kravat takmakmıydı? kristal bardaklarda kadeh tokuşturmakmıydı? gece sabaha kadar içip akşama kadar sarhoş yatmakmıydı? vs vs.

    arupa tarafında bir çok ülke birleşmiş aralarında sınır yok vize yok. onlar yaşamışta bizler niye yaşamıyalım. türkiyeye insan gelecekte, türkiyeden gitmiyecekmi?

    O, sizin küçümsediğiniz altın çağ var ya O, altın çağ için aklı başında ve dürüst olabilen batılılar bile o altın çağdan saygıyla bahsediyorlar.

    Şu laik kemalistler 80 yıldır iktidarda kaldılar. UÇAK, TANK, TÜFEK yaptılarda altınçağdan kalan larmı engelledi. uzay mekiği, füzeler yaptılarda altın çağdan kalan minareleremi çarptı. Amerikayla, japonyayla, daha dün kurulan israille. teknoloji yarışına girdilerde, onların tabiriyle
    çember sakallılarmı engel oldu.

    emin olun eğer bunları yazmaya kalkarsak sayfalar değil kitaplar dolusu olay çıkacaktır. siz şimdi kendinize şu soruyu sorun.

    yahu hakikaten bizler kurtuluş savaşından sonra savaş görmemiş bir milletiz. batı ülkelerinin tamamı 1939 1945 yılları arasında çok kanlı savaşları yaşamışlar. bir çok ülke yerle yeksan olmuş. İnsanları aç susuz ve perişan olmuş. buna rağmen 1965 yılına kadar toparlanmışlar tarım'ını teknelojisini.tekniğini ilmini fen'ini vb hertürlü gelişmeyi sağlamış ta yani 20 yılda bunlar olmuş. daha dün kurulan israil teknik ve teknolojide bizden çok çok ilerde sizin gibilerin molla deyip hakaret ettikleri iran kadar teknolojiye sahip olamadık.
    acaba şu bizim cumhuriyeti kuranlar ve devam ettirenler 1923 ten bu yana m kemal de dahil 27 yıl chp. 10 yıl dp. 10 Yıldan fazla ap. 10 yıldan fazla ap. chp ve koalisyon. haa bu arada unutmadan 1960 ta 70 te 80 de darbe yapan zihniyeler acaba ne yapmışlar.

    Ben bu soruyu kendime özeleştiri yaparak o kadar çok sordumki. birde lütfen kızmadan taraf tutmadan kendini olayların dişına çıkart ve sor kendine.
    mus'ab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mus'ab

      Permalink - Mesaj no 4  01-27-2010, 11:15

    --->: Osmanlıya vizesiz seyahat


    yahu bikerede biri çıksın şu mustafa kemali layıkiyle bi eleştirsin,çoluk çombalakça eleştirilerle eleştirmesin.adama bak Türkiyeyi geri kalmışlıkla suçluyo ama osmanlının son 200 yılını ve son yıllarının ne halde olduğu hakkında hiç birşey demiyor.ben hatırlatayım o vakit ;

    2.mustafadan beri 4.980.000 km² toprak kaybetmiş gitmiş.sadece 1913 ile 1923 arasında ,4 milyon km²den fazla toprak kaybedilmiş.bize kala kala konya ovası kalmış.okuma yazma oranı %10 dan öte gitmemiş.onun bunun 7 düvelin ordusu topraklarımızda cirit atar olmuş.padişah denen zavallı acizlikten elin kuklası olmuş.bazı vatan hainleri bu durumdan çıkar sağlamanın peşine düşüp ingilizlerin uşağı olmuş.vatan elden gitmiş dibe vurmuş.kültürümüz milli varlığmız yokolmaya tehtidiyle karşı karşıya kalmış.istanbuldan ankaraya gitmek için elin ingilizinden vize almak durumunda kalmışsın...vs vs uzarda gider.daha sen ne konuşuyorsun anlamıyorum.ben osmanlı imparatorluğunu falan küçümsemiyorum.aksine bende gururlanıyorum o şanlı tarihle.ama o tarihte takılı kalmış değilim ya.keşke osmanlıda yerinde saymasaydıda 7 düvel tepesine binmeyeydi.ama bazıları durup durup fi tarihinde kalan bişey için ''yahu osmanlı ne büyüktü birader ''diyerek aklınca saltanatın kaldırılmasını yeni bi rejimin kurulmasını eleştirecek.olcak işmi yahu gülünecek şey.şu yukarda yazdığım paragrafı ise akıllarına getirmek istemiyorlar bile tabi.kadıki cumhuriyet tarihi meşrutiyetle başlamıştır.sırf atatürk dönemiyle alakalı değildir.atatürk bu işe bağımsızlık savaşı verip devrimleri gerçekleştirerek son noktayı koymuştur.

    yani biz nezaman bırakacağız şu tarihi eleştirirken duygusal düşünmeyi.kendi düşüncelerimiz doğrultusunda değerlendirmeyi.biz sıcacık evimizden elimizde kahvemiz önümüzde pc miz bi elimizde meyvamız çerezimiz.her tarafımızda çeşit çeşit konfor,teknolojik nimet varken durup durup ''yahu atatürk içkiciydi ayık gezmezdi,karı kıza düşkündü efendim,efendim atatürk şapkacıydı,yok kıldı tüydü hedeydi hödöydü...bu nedir ya.yahu ne kadar sığ düşünüyoruz hala.sonrada kalkıp biz niye ilerleyemedik biz ne diye geri kaldık.ahan işte cumhuriyet yüzünden ahanda işte chp yüzünden atatürk yüzünden...bi araştır bakalım lütfette beyefendi cumhuriyet kurulmadan önceki durum ve cumhuriyet kurulup atatürk ölene kadarki durumu.sonuç ne çıkacak.hani demişsinya ''Ben bu soruyu kendime özeleştiri yaparak o kadar çok sordumki. birde lütfen kızmadan taraf tutmadan kendini olayların dişına çıkart ve sor kendine'' diye.bi adam gibi araştır bu dediğimi ondan sonra sor kendine bu soruyu.

    bende sordum kendime bunu.cevabı şu oldu hep.ya atatürk hiç ölmeyecekti başımızda kalcaktı ve yahutta memleket başına geçenler atatürkün düşüncesini oturtmak istediği sistemi layıkıyle anlayabilmiş ve devam ettirebilmiş olacakatı.bugün cumhuriyet rejimini ve atatürkü eleştirip duruyor olmanızın sebebi atatürkten sonra başa geçenlerin taş taş üstüne koyamaması ,hatta ve hatta varolanıda zedeleyip durmasıdır.

    size tavsiyem tarihi değerlendirirken tarihi değerlendirdiğinizi unutmamanız,tarihi değerlendirirken o dönemin şartları gerekleri insanların düzeyleri neydi bunları düşünerek değerlendirmenizdir.tarihi değerlendirirken duygularınız kendi düşünce paradigmanızı bir kenara koymanız. tarih pembe dizi değerlendirir gibi değerlendirilmez beyefendi.ne osmanlı imparatorluğunun altın çağı,nede bağımsızlık savaşımız ve cumhuriyetimizin kuruluşu...
    dionysoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) dionysoz

      Permalink - Mesaj no 5  01-27-2010, 12:49

    --->: Osmanlıya vizesiz seyahat


    Bak güzel kardeşim ben size hakaret etmeden. Adam gibi falan ifadeler kullanmadan terbiyem gereği oldukça kelimelerimi seçerek yazmaya çalışıyorum.
    Ben osmanlının son 200 yılınıda gayet iyi biliyorum. ermenilerin yazıp bizimkilerinde kabul edip uyduruk tarihide okudum. cağaloğlunda bulunan osmanlı arşivlerinden alınarak belgelerle yazılan tarihide okudum.

    osmanlıya ihanet eden İT ciler İttihat ve terakki cemiyetinin hainleri abdulhamid han'ı tahtından indirip nara atanlar 4.000.000 km toprağın yokolmasını sağlamışlardır.

    benim size sorum şuydu: cumhuriyet tarihi kurulduktan 16 yıl sonra ikinci dünya savaşı patladı bu savaşa katılan ve çok büyük yaralar alan ülkeler. teknikte teknolojide. ilimde, bilimde, tıpta, tarımda vs ilerlediler feza çağını yakaladılar da bizim yeraltı ve yer üstü tüm zenginliklrimiz olmasına rağmen niye hala en ufak bir olayda israile muhtaç kalıyoruz.

    87 yıldır iktidarda ne osmanlıdan kimse var nede osmanlı hayranı olanlar. benim size sorum buydu kısacası cumhuryeti kuranlar ve devam ettirenler buna (orduda) dahil zira agızlarından eksik etmedikleri laikliği ve cumhuriyeti koruduklarını söylüyorlar ya. Aslında cumhuriyete hiç bir şey olacağıda yoktu. ne yaptılar neler yaptılar hangi fabrikaları hangi sanayi ve hangi termik santralleri. hangi uçak,top,tüfek, füze. tank, vb gelişmelere imza attılar bunu soruyorum.

    Sadece ismini anarak ve nara tarak cumhuriyet korunmuş mu oluyor. bıraksınlar inanının cumhuriyete kimse zarar veremez ve hatta koruduğunu iddia edenlerin verdikleri zararı hiç kimse vermedi.
    mus'ab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mus'ab