Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!   Konuyu açan: kipchak   İlk Mesaj: 09-12-2009 (15:03)   Son Mesaj: 09-16-2009 (22:38)    Cevap: 4    Gösterim: 1509  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen kipchak

    09-12-2009

    Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!

    Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!
    Sel, Mimar Sinan'ın Çekmece Köprüsü'nün yerini ne kadar iyi hesaplayarak inşa ettiğini ortaya koydu. Sinan daha kısa mesafeli bir alana köprü yapmak varken zor olanı seçmişti. Neden mi?

    İstanbul ve Trakya'yı vuran sel felaketi imar ve şehir planının iyi yapılmasının hayati önem taşıdığını bir kez daha ortaya koydu. Yaşananlardan herkese bir ders çıkarken, Mimar Sinan'ın eseri olan Çekmece köprüsü ders alırken tarihi de unutmamamız gerektiğini gösteriyordu.

    Sel suları, Mimar Sinan'ın Çekmece köprüsünün yerini ne kadar iyi hesaplayarak inşa ettiğini ortaya koydu. Sinan daha kısa mesafeli bir köprü yapmak varken zor olanı seçmişti.

    Mimar Sinan'ın yaptırdığı Büyükçekmece'deki köprü, açılan baraj kapaklarına rağmen suyun denize ulaşmasını engellemezken, tarihi daha onyıllara bile dayanmayan D-100 köprüsü ise suları engelledi.



    Çünkü Mimar Sinan'ın köpsünü inşa edeceği yer olarak boğazın daraldığı nokta yerine daha aşağıdaki geniş alanı tercih ettiği görülüyor.

    Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!

    Nedeni ise açık... Gelecek yoğun bir su akışını engellememek, köprünün ayaklarıyla boğazı daraltmamak. Bu sayede köprünün uzun yıllar ayakta kalmasını sağlamak. Havadan çekilen bu fotoğraf bu dahice seçimi çok iyi gözler önüne sermektedir.

    MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ'NÜN TARİHİ

    Kanuni Sultan Süleyman, 1566 yılında Zigetvar Seferi'ne çıkarken, Büyükçekmece Gölü'nün olduğu yerden ordusunu sallarla karşıya geçirdi. Ancak, büyük bir ordunun sallarla karşıya geçirilmesi büyük güçlüklerle tamamlanabildi. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, buraya bir köprünün yapılmasını emretti. Mimar Sinan, Kanuni'nin Mimarbaşı'sı olarak derhal emri yerine getirmeye koyuldu.

    Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!

    Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar Seferi'nde ölümü, köprünün açılışını görmesini engelledi. Oğlu Sultan 2. Selim zamanında, 1567 yılında tamamlanan köprü, çevresinde yer alan, yine Mimar Sinan eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi ve Kurşunlu Han ile bir bütün oluşturdu. 636 metre, 4 ayrı bölüm ve 28 kemerli olarak inşa edilen köprü, sadece yaya trafiğine açıktır. Bir başka özelliği de 4 ayrı köprünün birleşmesiyle meydana getirilmesidir.

    MİMAR SİNAN, SUYUN DEBİSİNİ HESAPLADI

    Mimar Sinan'ın eseri olarak 442 yıldır ayakta olan köprü, gölün denize açıldığı yerde bulunduğu için, ciddi matematik hesaplarını da gerektiriyor. Zira, yağmurlu mevsimlerde, suyun debisi yükseldiği için taşkınlara sebebiyet verebiliyor. Usta Mimar, 16.yy.da bu hesapları yaparak köprüyü selden etkilenmeyecek, taşan suyun denize ulaşmasını engellemeyecek bir şekilde inşa etmiş. Hatta, bu 4 köprünün birleştikleri yerlerde selden etkilenmemesi için sel yaranlar yapılmıştır.

    Dünkü selde, Büyükçekmece Barajı'nın taşma tehlikesine karşı baraj kapaklarını açılması, Mimar Sinan'ın eseri ile modern köprüleri mukayese etme şansı verdi. Sonuçlar gerçekten ilginçti, zira Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nden takılmadan geçen sular, D-100 köprüsünde engelle karşılaştı ve denize ulaşamadı. Bunun sonucunda da Büyükçekmece'nin bazı mahallelerini su bastı. Uydu görüntülerinde de üstte Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nü, altta ise D-100 köprüsünü görüyoruz.

    D-100 KÖPRÜSÜ SUYU ENGELLİYOR

    Konu ile ilgili olarak NTV'ye açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Özsayın ise şunları söylüyor:

    "Baraj kapaklarını sabahtan doğal olarak açmak zorunda kaldılar, yüksek debide su geliyor. Fakat aradaki ufak göletten E-5'in kestiği bir güzergah var. Buradan denize ulaşım rahat olmadığı için bir şişme oluyor. Bu nedenle yağmur suyu kanalları doluyor ve bu kanallardan kente su gidiyor. Yıpranmış ve atıl durumdaki E-5 köprüsü ve kemerleri var. Bu, denize ulaşımı engelliyor eğer bu kaldırılsaydı sıkıntı yaşanmazdı. Birtakım setler oluşturarak minimize etmeye çalışıyoruz.

    Şu anda sadece iki sokakta 10-15 cm yüksekliğinde su var. Su bodrumları doldurdu. Diğer bölgelere nazaran burada afet var denemez. Fakat baraj kapakları sürekli açık kalır, yağmur da devam ederse bu tehlike artacaktır.

    Ortada atıl kalan, iptal edilen bir köprü var. Büyük temelleri, suyun denize ulaşımını engelliyor. Zaten betonarmesi ömrünü tamamlamış, yıllardır burada duruyor. E-5 köprüsüyle setler arasındaki su yükselme gösteriyor. Gidiş gelişin ortasında atıl kalan bir bölüm var.

    Eski yapılan köprünün -Mimar Sinan Köprüsü'nün- su debisi hasaplanmış, suyun denize ulaşımı sağlanmış ama yeni yapılan E-5 ve D-100 köprüsünde hiç dengelenmemiş. Eski köprü örnek alınsaydı bu sıkıntı asla yaşanmazdı."

    Haber7

    ridvan bunu beğendi.



    Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş! Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  09-12-2009, 16:59

    --->: Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!


    paylaşım için teşekkürler
    altun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) altun

      Permalink - Mesaj no 2  09-12-2009, 18:03

    --->: Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!


    Geleceği görmek için geçmişe bakmak lazım. bize osmanlıyı unutturmak ve tarihimizi öğrenmiyelim diye her türlü, cinliği ve hinliği, sahneleyip oynamışlar. tabi bizlerde izlemişiz. kötüledikleri osmanlının yaptığı hizmetleri, ecdat düşmanları hayal bile edemez. hayal bile edilemediği için bu olaylara müstehak olmuşuz.tarihi paylaşım için teşekkürler....
    mus'ab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mus'ab

      Permalink - Mesaj no 3  09-14-2009, 19:18

    --->: Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!


    mimar sinanın eserleri şahesr zaten paylaşımınız için teşekkürler
    sabır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) sabır

      Permalink - Mesaj no 4  09-16-2009, 22:38

    --->: Mimar Sinan Olacaklari 443 Yıl Önce Görmüş!


    gerçekten güzel bir paylaşım emeğinize sağlık.
    gmz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) gmz