Pepsi'nin Başörtüsü Yasağına Tepki   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 02-16-2008 (01:30)   Son Mesaj: 02-16-2008 (02:32)    Cevap: 9    Gösterim: 1539  

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 gönderen safinaz
  • 1 gönderen safinaz

02-16-2008

Pepsi'nin Başörtüsü Yasağına Tepki

'Duygularını Göster' İsimli Fotoğraf Yarışmasında, 'Türbanlı Fotoğraf Kabul Edilmeyecektir' Şartını Sunan ve Gelen Tepkiler Sonucunda Bu Şartını Kaldıran Pepsi'ye Bir Tepki de Esder'den Geldi.

'Duygularını Göster' isimli fotoğraf yarışmasında, 'türbanlı fotoğraf kabul edilmeyecektir' şartını sunan ve gelen tepkiler sonucunda bu şartını kaldıran Pepsi'ye bir tepki de Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nden (ESDER) geldi. ESDER, kamuoyundan özür dileyene kadar üyelerinin, Pepsi ürünlerini boykot edeceğini açıkladı.

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus yaptığı açıklamada, içecek firması Pepsi'nin 'Duygularını Göster' adlı yarışmaya 'türbanlılar katılamaz' şartı koymasının insan haklarına aykırı bir uygulama olduğunu belirtti. Pepsi'nin insanları inançlarından dolayı ayırıma tabi tuttuğunu kaydeden, Çelikus, 'Biz her dinden insana saygı gösteriyoruz. Pepsi de Türkiye'de bulunmak istiyorsa yüzde 99'u Müslüman bir toplumun değerlerine saygı göstermek zorundadır. Biz ESDER olarak Pepsi'yi yaptığı bu yanlıştan ötürü özür dilemeye davet ediyoruz. Aksi takdirde Pepsi ürünlerini satan üyelerimizin talepleri doğrultusunda Pepsi ürünlerine boykot uygulayacağız' dedi.

-'KİMSE BULANIK SUDA BALIK AVLAMAYA KALKIŞMAMALIDIR'

Pepsi yetkililerinin 'Olay denetimimiz dışında oldu' açıklamasını da gerçekçi bulmadığını ifade eden Çelikus, 'Eğer Pepsi suni gündemlerle reklam yapmak istiyorsa bu ticari açıdan etik değildir. Ticari bir firma olan ve bu ülkenin insanından para kazanan Pepsi'nin türban tartışmalarının ticari hayata sıkıntı vereceğini görmeli. Ayrıca böyle bir polemik başlatması Türkiyemize ve ticari hayatımıza zarar vereceği aşikardır. Kimse bulanık suda balık avlamaya kalkışmamalıdır' dedi.

'BİR GÜNDE ÜÇ DEĞİŞİKLİK'

Pepsi'nin başlattığı kampanyanın katılım koşullarını son bir günde üç defa değiştirdiğini belirten Çelikus şunları kaydetti:

'Pepsi firması 'Duygularını göster' adlı kampanyanın katılım koşullarının 30. maddesinde 'dini, siyasi anlam teşkil eden, türbanlı, markalı ürün' şartı koydu. Ardından özrü kabahatinden büyük bir değişiklik yaparak aynı maddeyi şu şekilde değiştirdi: 'dini, siyasi anlam teşkil eden, dini, siyasi istismara açık', daha sonra 'kanuna ve genel ahlak kurallarına aykırı fotoğraflar yayınlanmayacaktır' olarak düzeltildi. Eğer denetimden geçmediyse neden üç defa değiştirildi ve yapılan yanlış üzerine özür beyan edilmedi?' (ANKA
    )

kipchak bunu beğendi.

Pepsi'nin Başörtüsü Yasağına Tepki Yorumları

Permalink - Mesaj no 1  02-16-2008, 01:31

Ben bu olaya tam inanmadim inandirici bir haber veya belge varsa buraya asabilecek olanda varsa sevinirim insallah yormus olmam
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum

Permalink - Mesaj no 2  02-16-2008, 01:37

Şu linkte ayrıntısını görebilirsiniz.
    Bu arada neden inandırıcı gelmedi?Günlerdir başörtüsüyle ilgili yapılmadık şey kalmadı ki onlar eksik kalmaz.

http://www.milligazete.com.tr/index....=news&id=66881

Ayrıca;
    İçecek sektöründe iddialı markalardan biri olarak bilinen Pepsi skandal bir yarışmaya imza attı. Yarışmaya katılma şartlarını okuyanlar ise gözlerine inanamadı: Türbanlılar katılamaz.

İlk olarak Samanyoluhaber.com'da yayınlanan haberde, Pepsi, kolalı içecek sektöründe yıllardan bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren bir marka. Kimi zaman sektörde ikinci sırada yer aldı. Açılımlarını sürdürerek pazarda daha üstlere çıkmaya çalıştı.
    Bu amaçla bir kampanya başlattı. Pepsi tüketicilerinin katılacağı bir yarışma başlatıldı. "Pepsi ile göster duygularını" adı altında başlatılan kampanyanın şartlarından birisi ise şaşırtıcı.
    Katılımcıların gönderdikleri resimlerde "TÜRBAN" bulunmaması şartı arandı. Şartlar, http://www.pepsi.com.tr 'den yönlendirilen duygularinigoster.com'da ortaya konuyor.

PEPSİ, HATASINDAN DÜNDÜ
    Bu arada, İnternette tanıtım amacıyla başlattığı yarışmayı türbanlılara kapatarak bir skandala imza atan Pepsi'den bir 'düzeltme' geldi. Pepsi, gelen tepkiler üzerine katılım koşullarından "türbanlı" ifadesini çıkardı. Şirketten yapılan açıklamada "Duygularını Göster" kampanyası dahilinde gerçekleştirdiğimiz fotoğraf yarışmasının katılım şartlarıyla ilgili, yanlış bir anlaşılma olduğunu belirtmek isteriz. Toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için gerekli düzeltmeleri yapmaya her zaman hazırız. Bu paralelde "Duygularını Göster" yarışmasında da, yanlış anlaşılmaya yol açan ifadeler revize edilmiştir" denildi.

Zaman Gazetesi
    kipchak bunu beğendi.
    Konu safinaz tarafından (02-16-2008 Saat 01:43 ) değiştirilmiştir..
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz

Permalink - Mesaj no 3  02-16-2008, 02:07

Bundan dolayi demistim bakin katilim kosullarina böyle bir unsur yazmiyor yaziyor diyenler kaldirdimi diyecek pepsi icin bir islami sitede katilim kosullarinin resmini koymuslar üstünü cizmisler felan hicbirsey okunmuyor neden bakin hicbisey yok yazida yoksa benmi anlayamiyorum

Permalink - Mesaj no 4  02-16-2008, 02:12

Sonradan kaldırmışlar zaten....

Permalink - Mesaj no 5  02-16-2008, 02:14

Ben inan bilmiyorum Pepsi büyük bir firma ve böyle kaldirilacak bir hatayi göz göre göre yaparlarmi düsünmedilermi bence mesele farkli boyutlarda ama o boyutlarida hic bilmedigim icin söylemeyeyim heleki orjinal halini görmedigim icin hicbirsey diyemiyorum

Permalink - Mesaj no 6  02-16-2008, 02:15

tamamdir ilk sarti buldum köpekler felan yazmiyor

Permalink - Mesaj no 7  02-16-2008, 02:18

şimdi bu olayda birkaç ihtimal var bence
    1- gerçekten böyle bir eylem yapılmış ,tepki görünce o şart çıkartılmış olabilir
    ki ben buna ihtimal vermiyorum zaten pepsinin türkiye piyasasındaki pazarı belli cocacola ve colaturkaya kafa tutacak güçte değil bide üstüne halkın dikkatini çekecek birşey yapmaz diye düşünüyorum

2- bu aralar haberlere çıkan başörtülü (artık orasıda meçhul) kızların orada buradaki fotoğrafları ve videoları gibi buda kartel medyanın başörtüsü yasağının kalkmasının ve tasarının meclisten geçmesinin ardından muhafazakar kesime yüklenmesi ve yıpratma çabasıdır diyorum

3- olaylar tamamen kurmaca ,sadece gündemi değiştirmek ve bizleri oyalamak için olabilir...
    yanlışım varsa düzeltin...
    Konu kipchak tarafından (02-16-2008 Saat 02:22 ) değiştirilmiştir..
    kipchak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) kipchak

Permalink - Mesaj no 8  02-16-2008, 02:23

•●FühreR●•´isimli üyeden Alıntı
    şimdi bu olayda birkaç ihtimal var bence
    1- gerçekten böyle bir eylem yapılmış ,tepki görünce o şart çıkartılmış olabilir
    ki ben buna ihtimal vermiyorum zaten pepsinin türkiye piyasasındaki pazarı belli cocacola ve colaturkaya kafa tutacak güçte değil bide üstüne halkın dikkatini çekecek birşey yapmaz diye düşünüyorum

2- bu aralar haberlere çıkan başörtülü (artık orasıda meçhul) kızların orada buradaki fotoğrafları ve videoları gibi buda kartel medyanın başörtüsü yasağının kalkmasının ve tasarının meclisten geçmesinin ardından muhafazakar kesime yüklenmesi ve yıpratma çabasıdır diyorum

3- olaylar tamamen kurmaca ,sadece gündemi değiştirmek ve bizleri oyalamak için olabilir...
    yanlışım varsa düzeltin...

Führer kardeşim,sizin bir üstünüzdeki mesajda Alptraum kardeşim gerçekten olan ve kaldırılan o maddeyi bulup foruma eklemiş ama sanırım siz görmediniz.

Permalink - Mesaj no 9  02-16-2008, 02:32

gene aynı kapıya çıkıyor safinaz hanım
    adamlar öyle yazdıklarını doğrulamışlar ama
    sonrada ''İfadenin yanlış kullanıldığını'' söyleyerek düzeltmişler.
    Gözünü seveyim kocaman şirket binlerce çalışanı o kadar kalifiye
    elemanı,yöneticisi olan bir şirket böyle kritik bir dönemde böyle
    bir yanlış kullanım yaparmı???
    yada yaparsa ne amaçla yapar?
    yani olay 2. şıkka giriyor
    kipchak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) kipchak