PRE-ELEMENTARY LEVEL Fransız okulları eğitime 2 yaşından itibaren başlamaktadır. Yaş aralığı 2-6 olan grup Pre-Elementary Level olup bu yaş grubundaki öğrenciler ilkokula başlamak için hazırlandırılırlar.
ELEMENTARY SCHOOL (Ecole primaire) 6-11 yaş arası; basit okuma yazma ve matematik becerilerini geliştirir.
SECONDARY SCHOOL (Ecole secondarie) 10-14 yaÅŸ grubu arası; bu seviyede artık dili çok iyi derecede kullanma, yeni bilgiler edindirilmesi ve mantıksal çözümler uygulama, gözlemsel analiz ettirme, yazı geliÅŸtirme, Orta eÄŸitim ayrıca öğrencileri özel liselere hazırlamakta ve bunun için “Brevet des colleges” sınavı öğrenciler tarafından alınmakta.
HIGH SCHOOL (Lycee) 15-18 yaÅŸ arası grubudur.Toplam 3 sene sürmektedir. BaÅŸlıca uzmanlık bölümleri Literature (L), Maths (S), Economics (ES), and Management (G) Liseler aynı zaman BACCALAUREAT diplomasına hazırlamakta, bu diploma üniversitelere giriÅŸ için istenilen ileri düzey bir eÄŸitimdir. ÃœniversiteLER Fransa’da toplam 87 tane devlet üniversitesi bulunmakta...Bu rakamın içinde 20 üniversite Paris’te diÄŸerleri ise 64 üniversite diÄŸer ÅŸehirlere yayılmış durumdadır. 3 üniversite deniz aşırı ülkededir. Dünyanın en ciddi ve ünlü üniversitelerinin eÄŸitim ve saÄŸlık ücretleri Fransız hükümeti tarafından ödenmektedir. Fransa’da dünyadan 120 000 yakın uluslararası öğrenci eÄŸitim görmektedir. Ãœniversite EÄŸitimini Ä°ki Katagoride Gruplandırabiliriz.
UNIVERSITIES GRANDES ECOLOES Ãœniversiteler, toplam 3 basamakta deÄŸerlendirebilirler. A) The Premier Cycle B) Deuxième Cycle C) Troisième Cycles PREMIER CYCLE Ä°ki yıllık önlisans seviyesinde bir eÄŸitimdir bu eÄŸitimi alan öğrenciler DEUG (diplôme d'études universitaires générales) yada DEUST (diploma of scientific and technical university studies) SECOND CYCLE Bu katagori ikiye ayrılmakta LICENSE ve MASTERS DEGREE (Maitrise) License Second Cycle’ın ilk yılını tamamlayan öğrencilere verilmektedir bu aynı zamanda ( Baccalaureate + 3 olarak bilinir). Masters Second Cycle’ın son senesini tamamlayan öğrencilere verilir aynı zamanda Baccalaureate + 4 yıl olarak bilinir). Bu degree’nin alınması biraz daha profesyonel ağırlıklı konularda olmaktadır. Hukuk, Ekonomi gibi tecrübe isteyen sosyal bilimlerin hocaların yönlendirilmesiyle ve Tezlerle mezun olunmaktadır. TROISIEME CYCLE Bu seviye DESS (Diploma of Specialized Higher Studies) yada DEA (Diploma of Extended Studies) DESS bir yıllık bir eÄŸitimdir ve en az 3 aylık staj gerektirmektedir.Bununla beraber bir çok seminer, pratik projeler, hoca eÅŸliÄŸinde sürdürülen çalışmalar bu bir yıl içinde mezun olmak için yapılmalıdır. DEA Master degree den sonra alınan ve araÅŸtırma zorunluluÄŸu olan bölümdür.Daha çok Doktora programlarına devam edecek öğrenciler bu programa devam ederler.
DOCTORATE Amerikan eğitim sisteminde PHD ye eşit bir seviyedir. Ortalama 2-5 yıl sürmektedir. Bu programı tamamlayanlar genelde üniversitelerde eğitmen olurlar.
EĞİTİM ÜCRETLERİ. Maksimum yıllık 750 USD dır. Üniversitelerin kayıt ücretlerine ve istedikleri sağlık sigortasına gore farklılık gösterir.