Fransiz Egitim sistemi

Fransa’da zorunlu eÄŸitim 16 yaşına kadardır. PRE-ELEMENTARY LEVEL Fransız okulları eÄŸitime 2 yaşından itibaren baÅŸlamaktadır. YaÅŸ aralığı 2-6 olan grup Pre-Elementary Level olup bu yaÅŸ grubundaki öğrenciler ilkokula baÅŸlamak için ...


  1. Alt 12-23-2008, 21:26 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Fransa’da zorunlu eÄŸitim 16 yaşına kadardır.

    PRE-ELEMENTARY LEVEL Fransız okulları eğitime 2 yaşından itibaren başlamaktadır. Yaş aralığı 2-6 olan grup Pre-Elementary Level olup bu yaş grubundaki öğrenciler ilkokula başlamak için hazırlandırılırlar.

    ELEMENTARY SCHOOL (Ecole primaire) 6-11 yaş arası; basit okuma yazma ve matematik becerilerini geliştirir.

    SECONDARY SCHOOL (Ecole secondarie) 10-14 yaÅŸ grubu arası; bu seviyede artık dili çok iyi derecede kullanma, yeni bilgiler edindirilmesi ve mantıksal çözümler uygulama, gözlemsel analiz ettirme, yazı geliÅŸtirme, Orta eÄŸitim ayrıca öğrencileri özel liselere hazırlamakta ve bunun için “Brevet des colleges” sınavı öğrenciler tarafından alınmakta.

    HIGH SCHOOL (Lycee) 15-18 yaÅŸ arası grubudur.Toplam 3 sene sürmektedir. BaÅŸlıca uzmanlık bölümleri Literature (L), Maths (S), Economics (ES), and Management (G) Liseler aynı zaman BACCALAUREAT diplomasına hazırlamakta, bu diploma üniversitelere giriÅŸ için istenilen ileri düzey bir eÄŸitimdir. ÃœniversiteLER Fransa’da toplam 87 tane devlet üniversitesi bulunmakta...Bu rakamın içinde 20 üniversite Paris’te diÄŸerleri ise 64 üniversite diÄŸer ÅŸehirlere yayılmış durumdadır. 3 üniversite deniz aşırı ülkededir. Dünyanın en ciddi ve ünlü üniversitelerinin eÄŸitim ve saÄŸlık ücretleri Fransız hükümeti tarafından ödenmektedir. Fransa’da dünyadan 120 000 yakın uluslararası öğrenci eÄŸitim görmektedir. Ãœniversite EÄŸitimini Ä°ki Katagoride Gruplandırabiliriz.

    UNIVERSITIES GRANDES ECOLOES Ãœniversiteler, toplam 3 basamakta deÄŸerlendirebilirler. A) The Premier Cycle B) Deuxième Cycle C) Troisième Cycles PREMIER CYCLE Ä°ki yıllık önlisans seviyesinde bir eÄŸitimdir bu eÄŸitimi alan öğrenciler DEUG (diplôme d'études universitaires générales) yada DEUST (diploma of scientific and technical university studies) SECOND CYCLE Bu katagori ikiye ayrılmakta LICENSE ve MASTERS DEGREE (Maitrise) License Second Cycle’ın ilk yılını tamamlayan öğrencilere verilmektedir bu aynı zamanda ( Baccalaureate + 3 olarak bilinir). Masters Second Cycle’ın son senesini tamamlayan öğrencilere verilir aynı zamanda Baccalaureate + 4 yıl olarak bilinir). Bu degree’nin alınması biraz daha profesyonel ağırlıklı konularda olmaktadır. Hukuk, Ekonomi gibi tecrübe isteyen sosyal bilimlerin hocaların yönlendirilmesiyle ve Tezlerle mezun olunmaktadır. TROISIEME CYCLE Bu seviye DESS (Diploma of Specialized Higher Studies) yada DEA (Diploma of Extended Studies) DESS bir yıllık bir eÄŸitimdir ve en az 3 aylık staj gerektirmektedir.Bununla beraber bir çok seminer, pratik projeler, hoca eÅŸliÄŸinde sürdürülen çalışmalar bu bir yıl içinde mezun olmak için yapılmalıdır. DEA Master degree den sonra alınan ve araÅŸtırma zorunluluÄŸu olan bölümdür.Daha çok Doktora programlarına devam edecek öğrenciler bu programa devam ederler.

    DOCTORATE Amerikan eğitim sisteminde PHD ye eşit bir seviyedir. Ortalama 2-5 yıl sürmektedir. Bu programı tamamlayanlar genelde üniversitelerde eğitmen olurlar.

    EĞİTİM ÜCRETLERİ. Maksimum yıllık 750 USD dır. Üniversitelerin kayıt ücretlerine ve istedikleri sağlık sigortasına gore farklılık gösterir.

  2. Alt 12-23-2008, 21:28 #2
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Fransa'da Ãœniversite EÄŸitimi

    19. yüzyılyın başından beri Fransa’da 90 civarında üniversite kurulmuÅŸtur. EÄŸitim büyük oranda devlet tarafından finanse edilmektedir, örneÄŸin 1998 yılında devlet öğrenci başına ortalama 39000 FF harcama yapmıştır.

    Genel kural olarak, üniversiteler birçok bilim dalına (discipline) sahiptir. Bu bilim dalları formasyon ve araştırma birimlerinden ( UFR ) oluşmuştur, her UFR de belirli bir bilim dalında yoğunlaşır : edebiyat, fen, yabanci dil, hukuk, ekonomi vs. . .

    Ãœniversitelere kabul
    Üniversiteye kayıt yaptırmak için Fransız lise bitirme sınavından (baccalaureat) geçmiş olmak ve ya denk bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir : yabancı öğrencilerin kendi ülkelerinde yüksek öğrenim görmelerine imkan sağlayacak bir diplomaya sahip olmaları istenir. Bu şart Türkiye için ÖSS sınavından geçmiş olmak demektir. Üniversitelere kabul üniversitelerin kontenjanlarıyla sınırlıdır.

    Denklik
    Denklik sistemi öğrencilerin eÄŸitim kürsülerini deÄŸiÅŸtirmelerine olanak saÄŸlamaya yarar : bir kurumdan bir baÅŸkasına ve ya bir bölümden diÄŸerine geçilebilir. Denklik öğrencinin geçmek istediÄŸi yerde hangi eÄŸitim seviyesinde olabileceÄŸini belirlemeye yarar. Denklik, durumdan duruma farklı kriterlere göre belirlenir. ÖrneÄŸin, üniversiteye baÄŸlı bir Teknoloji Enstitüsü’nde (IUT), teknoloji diploması (DUT) almış bir öğrenci, öğrenimine üniversitede devam etmeyi seçebilir. EÄŸer "denklik" elde etmiÅŸse, lise + 2 seviyesinde bir diplomaya sahipken, okuldaki baÅŸarısı ve istekliliÄŸi göz önünde bulundurularak, Genel Ãœniversite egitimine dahil olabilir ve diploması DEUG ( 2 senelik genel üniversite eÄŸitimi diploması) yerine geçebilir.

    Öğretim
    Klasik kürsülerde eğitim, genelleşmiş bir öğretim dönemiyle başlar ( 1. Cycle), bu dönem Genel Üniversite Egitimi Diplomasının( DEUG) alınmasıyla sonuçlanır. Uzmanlaşma daha sonraki dönemlerde gerçekleşir : lisans, ustalık, uzmanlaşmış yüksek eğitim diploması ( DESS) ve ya yoğun egitim diploması ( DEA), en sonra da doktora.

    Yakın bir tarihe kadar, üniversite eğitiminin genel yapısı teorik bir eğitim verilmesine dayanmaktaydı. Oysa artık, yine üniversitelerde daha pratiğe dayalı, mesleki yaşama hazırlayan bir eğitim sürdürme imkanları doğmuştur. Bu eğitim dereceleri Mesleki Üniversite Enstitülerinde yapılmaktadır (IUP).

  3. Alt 12-23-2008, 21:28 #3
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Fransa'da Büyük Okullarda (Les Grands Ecoles) Eğitim

    "Büyük okul" kavramı Fransız eğitim sistemine özgü bir kavramdır. Büyük okullar,yüksek seviyeli bir uzmanlık eğitimi vermek amacıyla kurulmuşlardır ve dolayısıyla böyle bir kürsüye kayıt olmak için yüksek seviyeli bir okul derecesi istenmektedir.

    "Büyük okul" isimlendirmesi prensipte uzmanlık okullarının en eski ve en prestijlilerine verilir.Ama yine de yakın tarihte kurulmuş okulların bir coğu da bu ismi almıştır.

    Geçen zamanla,bu büyük okullar,hala prestijli kurumlar kalmakla birlikte, kapılarını her geçen gün daha çok öğrenciye açmaktadır.Bu okullar elbette ki yabancı öğrencileri de kabul etmekte ve uluslararasılaşmayı gerek eğitim gerekse profesyonel alanda bir zenginlik saymaktadırlar.

    Büyük okullar arasında dünya çapında ünlü olanları vardırerkez Okulu (L'Ecole Centrale), kuruluş tarihi,1829; Yüksek Ticaret Okulu (L'Ecole Des Hautes Etudes Commerciales-HEC), kuruluş tarihi, 1881; Ulusal Yönetim Okulu (L'Ecole nationale d'administration-ENA), en yakın tarihlilerinden biridir, kuruluş tarihi 1945.

    Bu okullar devlete ve büyük şirketlere yönetici yetiştirmektedir.

    Büyük okullarda verilen başlıca formasyonlar, sosyal bilimler, ekonomi (Yüksek Ticaret Okulu-HEC) ve fen alanlarındadır (Polytechnique, Ecole Centrale, Les Mines, Les Ponts et Chausses gibileri).

    Büyük okullar arasından kimileri devlet okuludur.Bu durumda bunlar, Egitim, Arastirma ve Teknoloji, Savunma bakanlıklarından birine bağlıdırlar. Büyük okullarin %68'i devlete bağlıdır.Bir kısmı özeldir ve diğer bir kısmı da "consulaire" adını alır. "Consulaire" okullar Ticaret ve Endüstri Odaları'na ( Les Chambres de Commerce et d'Industrie (CCI) bağlıdırlar.Bunlar temelde ticaret okullarıdır,fakat kimi mühendislik okulları da "consulaire" listesinde yer alır.

    Büyük Okullara Kabul
    Büyük okulların bir özelliği seçim sistemiyle öğrenci almalarıdır. Bu okullara sınavla ya da nadiren öğrenci sicilini gösteren dosyayla girilir. Bu sinavlara hazırlık,lise diplomasıyla girilebilen 2 senelik "hazırlık sınıfları"nda gerçekleşir. Kimi büyük okullar kendileri bu 2 senelik hazırlık sınıflarını açmaktadırlar. Büyük okulların çoğunda eğitim süresi,2 senelik hazırlıktan sonra 3 yıldır.

    Büyük Okullara Yatay GeçişGenel kural olarak,bir büyük okula girabilmek için hazırlık sınıflarını okumak gerekir.Ancak birkaç seneden beri mezun profilini çeşitlendirmek amacıyla,büyük okullar genelde ikinci sınıfta gerçekleşen bir yatay geçiş sistemi oluşturmuşlardır.Yatay geçiş adaylarının başka bir formasyon dalında (üniversite ve ya başka bir okul) okuyor olmaları gerekmektedir.İsteyen öğrenciler seçtikleri büyük okula girebileceklerini kanıtlayan testlerden geçerler.Birinci sınıfın ardından yatay geçiş yaparak iki senelik bir eğitimle bir büyük okuldan mezun olabilirler.

    Büyük Okullar Konferansı Uluslarası Ilişkiler Komisyonu:
    175 tane mühendislik ve ticari büyük okulu birleştiren Büyük Okullar Konferansı,öğrenci degişimlerini desteklemek ve bir uluslararası ilişkiler politikasi geliştirmek amacıyla Uluslararası Ilişkiler Komisyonu'nu kurmuştur.Bu komisyon Dışişleri ve Milli Egitim Bakanlıklarının yüksek eğitim konusundaki yönelimlerini takip eder.Üniversiteler ve diğer yabancı yüksek eğitim kurumları da Büyük Okullar Konferansında buluşurlar.

  4. Alt 12-23-2008, 21:29 #4
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Fransa'daki Teknik Eğitim Kurumları

    Kısa sürede meslek sahibi olmak isteyen ögrenciler, 2 senelik kısa eğitimi seçebilirler. Mesleki yaşama en hızlı şekilde girmeyi amaçlayan bu formasyonlar şirketlerde yapılan stajları da kapsar ve iletişim, elektronik, iktisat, fen gibi bir çok değişik uzmanlık alanlarından oluşurlar. Endüstri,tarım, ticaret ve hizmet gibi farklı sektörlerin ihtiyacı olan kaliteli yüksek teknisyenlerin yetiştirilmesini sağlarlar.

    Bu eÄŸitim üniversitede alınabilir. Böylelikle öğrenci Teknolojik Ãœniversite Diplomasını (Diplôme universitaire de technologie DUT) veya Ãœniversite Bilim ve Teknoloji Diplomasını (Diplôme d’études universitaires scientifiques et techniques-DEUST) elde eder.Kısa eÄŸitim liselerin ve ya bazı özel kurumların içinde bulunan Yüksek Teknisyen Bölümlerinde(Les Sections de techniciens supérieurs-STS) de sürdürülebilir.Bu bölümlerin bitiminde Yüksek Teknisyen Brövesi (Brevet de technicien supérieur-BTS) kazanılmış olur.

    Bu kısa dönem eğitimleri 1 ya da 2 yıllık ek uzmanlık dönemleriyle ve ya başka bir uzun dönem eğitimine geçiş yaparak uzatılabilir.BTS diploması zaten meslek yaşantısına yönlendiren bir diploma olduğundan,DUT sahibi öğrenciler daha sıklıkla uzun dönem eğitimine geçiş yapmayı seçmektedirler.Les diplômés d'un IUT préparent par exemple un Diplôme national de technologie spécialisée (DNTS)

  5. Alt 12-23-2008, 21:30 #5
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Teknolojik Üniversite Diploması (Diplôme universitaire de technologie DUT)

    DUT ler Üniversite Teknoloji Enstitülerinden elde edilir(Institut universitaire de technologie-IUT).Bu enstitüler üniversitelere bağlıdırlar.

    Egitim Ãœcreti
    Kayıt ücretleri enstitüden enstitüye farklılık gösterir.Ortalama yıllık 1000 FF civarindadirlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartlarıBaccalaureat ve ya denk bir diploma ve dosya incelemesiyle öğrenciler kabul edilir.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir. Seçim yine ögrenci sicilini gösteren dosyanin incelenmesi ile yapılır.

    EÄŸitim
    Bu eğitim hem genel hem de profesyonel formasyonu içerir. Dönem boyunca şirketlerde yapılması gereken bir çok staj vardır. Bu stajların süreleri ve planlamaları enstitülere göre değişir.

    Üniversite Teknoloji Enstitüleri'nde 24 uzmanlık alanı bulunur:
    hukuk formasyonu, sosyal formasyon, kimya, biyoloji mühendisliği, fizik, kimya mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, ticaret ve yönetim işletmesi, şirket işletmesi, ulaşım ve malzeme işletmesi, hijyen ve güvenlik, bilişim, danışma ve haberleşme, kalite kontrol ölçerliği, üretim ve planlama mühendisliği, haberleşme ağları ve hizmetleri, malzeme bilimi ve mühendisliği, istatistik ve bilgisayarlı veri analizi, ticarileşme yöntemleri.

  6. Alt 12-23-2008, 21:31 #6
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Ãœniversite Bilim ve Teknoloji Diploması (Diplôme d’études universitaires scientifiques et techniques-DEUST)

    Bu diploma üniversitelerden elde edilir.

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişir.Ortalama 1000 FF civarindadirlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartlarıÖğrencilerin baccalaureat ve ya dengi bir diplomaya sahip olmaları istenir.Giriş öğrenci sicilini gösteren dosya incelemesi ve ya mülakatla olabilir ; yönlendirme DEUD eğitimi sırasında ve ya bitiminde yapılır.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Öğrencinin dosyası üniversitenin denklik komisyonu tarafindan incelenir.Giriş öğrenci sicilini gösteren dosyanın incelenmesi ve ya mülakatla olabilir ; yönlendirme DEUD eğitimi sırasında ve ya bitiminde yapılır.

    Egitim
    DEUST diplomasi mesleki yaşama hazır durumda teknisyenler yetiştirir.Bu diploma bölgesel ihtiyaçları karşılamayı amaçladığından formasyon alanları bölgeler arasında değişkenlik gösterir.

    - yönetim, işletme, ticaret
    - kimya-biyokimya-uygulamalı biyoloji
    - endüstri
    - bilgisayar ve elektronik
    - sağlık
    - turizm, animasyon spor
    - sanat gibi dallar bulunabilir.

  7. Alt 12-23-2008, 21:32 #7
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Yüksek Teknisyen Brövesi (Brevet de technicien supérieur-BTS)

    Bu diploma, Yüksek Teknisyen Bölümlerinde (STS) elde edilir.

    Eğitim ücreti
    Yüksek Teknisyen bölümünün devlet lisesine, sözleşmeli özel bir liseye ve ya sözleşmesiz özel bir liseye bağlı olmasına göre eğitim ücreti farklılık gösterir.

    Devlet liselerinde eğitim ücretsizdir, 200 FF civarında tutan kırtasiye ücreti alınır.Özel liselerde kayıt ve eğitim ücretleri yıllık ortalama 20 000 FF civarındadır.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    Öğrencilerin seçtikleri BTS dalıyla uyumlu bir baccalaureat ve ya ona denk bir diplomaya sahip olmalari istenir.Dosya incelemesiyle öğrenciler kabul edilir.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Seçim yine öğrenci sicilini gösteren dosyanın incelenmesi ile yapılır.

    EÄŸitim
    Dönem boyunca şirketlerde yapılan bir çok staj vardır. 29 eğitim bölümü mevcuttur. Bunlar:

    Tarım ve tarımsal beslenme, sanat ve uygulamalı sanatlar, sigortacılık, bina ve kamu hizmetleri, büro işleri ve sekreterlik, kimya-fizik-biyokimya-biyoloji-kimyasal üretim, ticaret, muhasebe ve işletme, sosyal ekonomi, yayıncılık, elektrik, elektroteknik, elektromekanik, elektronik, dökmecilik, demir ve metal işleri, otelcilik-restorasyon, emlakçılık, bilgisayar, mekanik ve otomatizm, hamur-kağıt-karton, reklam, sağlık ve ilkyardim, tekstil, turizm, ağaç işleri, dericilik, cam ve seramik, .Bu bölümlerin her biri de kendi içlerinde uzmanlık dallarına ayrılırlar.

  8. Alt 12-23-2008, 21:32 #8
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Fransa'da Uzun Süreli Formasyonlar

    Uzun süreli yüksek eğitim üniversiteler ve büyük okullarda (grandes ecoller) verilir.
    Üniversite öğrenimi , ulusal diploma ile belgelenen ve birbirini takip eden 3 eğitim devresinden (cycles) oluşmaktadır.

    Birinci devre(cycle): (2 yıllık) genel eğitim ve yönlendirme
    DEUG (Genel Üniversite Egitimi Diploması)
    DEUST(üniversite bilim ve teknoloji diploması)

    İkinci devre: (2 yıllık) derinleştirme
    Lisans
    Ustalık
    MST (Bilimler ve Teknikler Masterı)
    MSG(İşletme Bilimleri Masterı)
    MIAGE (İşletme üzerinde uygulamalı bilgisayar yöntemleri masterı)
    TIM (Mühendis-Usta Diploması )

    Üçüncü devre: (1 ile 6 yıl arası) :uzmanlık, doktora, araştırmaları yönetme yetkisi.
    DESS (Uzmanlasmış yüksek eğitim diploması)
    DEA ( Yoğun Eğitim Diploması)
    DRT (Teknolojik Araştırma Diploması)

    Doktora
    Birinci devreye kayıt olan bir öğrenci genellikle, onu sonradan bir uzmanlık dalına yönlendirecek bir eğitimi izler. Üniversitenin ilk yılları genel kültür ve bir uzmanlık dalı seçilmeden önce, teorik genel eğitim vermeyi amaçlar.Dolayısıyla gerçekten uzmanlaşmaya ancak ikinci devrede başlanır.

    İkinci devrede öğrenciler bir dal seçerek genel kürsülerde eğitimlerini sürdürebilir, ya da teknik formasyon seçerek MST ve ya MSG diplomalarına erişebilirler.

    Üçüncü devre öğrenciyi araştırma sahalarına (bir DEA hazırlandığı taktirde)ve ya mesleki hayata (DESS hazırlandığı taktirde) yönlendirir.

    En tercih edilen diplomalar öğrenciyi profesyonel hayata en çok hazırlayanlardırESS, MST, MSG, veya MIAGE gibi.

    İkinci devreden itibaren öğrenciler eğitimlerine üniversitelere bağlı kurumlardan birinde (örneğin daha teknik formasyon alınan bir IUP'de) ve ya öğretmen olmak isteniyorsa bir IUFM'de sürdürmeyi seçebilirler.

    Genel kural olarak her eğitim senesi sonunda bir sınav vardır. Bu sınavın verilmesiyle öğrencinin bir üst formasyon seviyesine geçebileceği onaylanır.

    Fransız üniversiteleri eskide beri kapılarını yabancı öğrencilere açarlar.Öğrenci sicilleri ve mülakatlar değerlendirilir.

    18 aydır yürürlükte bulunan yüksek öğretim reformu, hükümetin önerileriyle şeklini almaya başlamıştır. Öneriler özellikle DEUG (Genel Ünüversite Egitimi Diploması) eğitiminin yeniden düzenlenmesi ve öğrencinin statüsünün zamanla yerine oturmasını kapsamaktadır.

    -Öğretimin yarı yıllar ÅŸeklinde düzenlenmesi ve 1. dönemde bir ilk yönlendirme yarıyılının kurulması: Ä°lk yarıyıl üç eÄŸitim biriminden oluÅŸmaktadır: Temel öğretimler, dört alan dersinin bulunması, üniversite çalışma yöntem bilimi. Ä°kinci yarıyılda da üç ünite vardırisiplin derslerinin öğretimi, alınan derslerin yöntem bilimi, genel kültür ve ifade. Ä°kinci yıl da aynı ÅŸekilde öngörülmüştür. Ä°lk yarıyıl özellikle yapılan sınavlarla deÄŸerlendirilir. Bu yarıyılın sonunda, öğrenci yine kendi alanında farklı ağırlıklı dersleri seçebilir, veya baÅŸka bir formasyona yönelebilir (STS, IUT). “Ulusal geçiÅŸ kartı” yönelimleri kolaylaÅŸtıracaktır.

    - Sekiz disiplin alanı yeniden belirlenmiştir:
    - hukuk, iktisat, iÅŸletme, idari bilimler-edebiyat, diller-insani ve sosyal bilimler
    - fen-sanatlar-beden ve spor faaliyetleri bilimi ve teknikleri, spor ve eÄŸlence faaliyetleri meslekleri
    - düzenleme bilimleri ve teknikleri-mühendislik bilimleri ve teknikleri
    - İkinci ve üçüncü dönem dallarının hepsinde ilk mesleki tecrübe olanakları öngörülmüştür.
    - Mesleki sorumluluk ve yetki alınması

    1. Dönem -2 yıl süreli
    Genel Ãœniversite EÄŸitimi Diploması (Diplome d’etudes universitaire generales-DEUG)

    Eğitim ücreti
    Eğitim süresi 2 yıldır ve kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişir. Ortalama 900 FF civarındadırlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    Ögrencilerin baccalaureat ve ya dengi bir diplomaya sahip olmalari istenir.DEUG programına giriş kontenjanlarla sınırlıdır.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir. DEUG programına giriş kontenjanlarla sınırlıdır. Öğrencinin dosyası üniversitenin denklik komisyonu tarafindan incelenir.3 bölüme ayrılabilen 8 çeşit DEUG vardır.

    1. Edebiyat, sanat, insani bilimler 2. Hukuk, siyasal bilimler, ekonomi, yönetim 3. Fen DEUG içerisinde eÄŸitim, seçilen derslere göre “modül”lere ayrılmıştır. Diploma elde edilmese bile tamamlanmış olan modüller geçerlidir. Her sene sonunda öğrenci seçtiÄŸi derslerden sınava girer.

    Ä°lk sömestirin amacı öğrencinin üniversiteyi ve seçtiÄŸi disiplini tanımasını saÄŸlamaktadır. Bu sömestir birçok DEUG için aynıdır. Ancak öğrenci hangi DEUG’e yöneleceÄŸini kayıt yaptırırken açıkça belirtir ve böylece bu ilk dönemde esas disiplinin ne olacağı belirlenir.

    Her öğrenim sürecinde canlı bir dilin kullanımı ve bilgisayara başlama mecburidir. Ancak bu iki şart ta üniversitelerde imkan, personal ve uygun gereçler veya gerekli temelin olmaması halinde ( dil labarotuvarı vs. ) , esnek bir biçimde uygulanmaktadır.

    Üniversite ve Bilim Teknolojisi Diploması-( Diplôme d'Etudes Universitaires de Sciences et Techniques-DEUST)
    Bu diploma üniversitelerden elde edilir.

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişir.Ortalama 1000 FF civarindadirlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    Öğrencilerin baccalaureat ve ya dengi bir diplomaya sahip olmaları istenir.Giriş öğrenci sicilini gösteren dosya incelemesi ve ya mülakatla olabilir ; yönlendirme DEUD eğitimi sırasında ve ya bitiminde yapılır.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Öğrencinin dosyası üniversitenin denklik komisyonu tarafindan incelenir.Giriş öğrenci sicilini gösteren dosyanın incelenmesi ve ya mülakatla olabilir ; yönlendirme DEUD eğitimi sırasında ve ya bitiminde yapılır.

    Egitim
    DEUST diplomasi mesleki yaşama hazır durumda teknisyenler yetiştirir.Bu diploma bölgesel ihtiyaçları karşılamayı amaçladığından formasyon alanları bölgeler arasında değişkenlik gösterir.

    -yönetim, işletme, ticaret
    -kimya-biyokimya-uygulamalı biyoloji
    -endüstri
    -bilgisayar ve elektronik
    -sağlık
    -turizm, animasyon spor
    -sanat gibi dallar bulunabilir.

    2.dönem - 2 veya 3 yıl
    Lisans veya Ustalık öğrenimine kabul, her üniversitenin kendi kriterlerine göre karar verdiği bir denklik komisyonuna bağlıdır. Bazen öğrenciden, aynı seviye için ülkesinden aldığı diplomayı tamamlaması istenir. Bununla birlikte, üniversitelerarası bazı anlaşmalar daha önce elde edilen hakların tanınmasını sağlayabilmektedir.

    Kimi durumlarda, eylül ayında bir seviye testi veya mecburi bir ön staj düzenlenmektedir. Stajı takip etme izni, öğrencinin ikinci döneme kesin kabul edildiği anlamına gelmez.

    Ustalık eğitimi, kimi zaman Lisans eğitiminden bazı ek derslerle takviye edilmelidir.

    Lisans:
    Ögretim süresi 1 yıldır. Lisans diploması bir eğitim bitimi diploması olarak kabul edilebilir.Fakat çoğu zaman ögrenciler bir sonraki etaba, ustalığa doğru eğitimlerini sürdürürler

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, yıllık olarak yaklaşık 900 ff civarındadırlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    Prensipte lisans devresine geçis için DEUG diploması yeterlidir, ama kimi zaman DEUG 'un özel seçeneklerinden birini gerçeklştirmiş olmak gerekebilir.

    DUT diploması sahibi öğrenciler bazı özel şartlarda lisans devresine geçebilirler. Büyük okulların hazırlık sınıfında okumuş olan ögrenciler yatay geçişle lisans devresine geçebilirler.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Ayrıca kendi ülkelerindeki bir üniversitede ilk iki yılı tamamlamış olmaları gerekir. Ögrenci sicilini gösteren dosyaları üniversitenin denklik komisyonları tarafindan incelenir.

    EÄŸitim
    Lisans devresinde öğrenci uzmanlaşmaya başlar. Bazı UFR'lerde lisans ögrencileri profesyonel yaşamla tanışmak amacıyla şirketlerde uzun süreli stajlar yaparlar.

    Ustalık (Maitrise):
    Egitim süresi 1 yıldır. Ustalıkta edinilen formasyon lisans devresinden daha uzmanlasmıştır.

    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, yıllık olarak yaklaşık 900 ff civarındadırlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    Ögrencilerin lisans diploması sahibi olmalari gerekmektedir.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Ayrıca kendi ülkelerindeki bir üniversitede en az üç yılı tamamlamış olmaları gerekir.Ögrenci sicilini gösteren dosyaları üniversitenin denklik komisyonları tarafından incelenir.

    EÄŸitim
    Ustalık senesi boyunca öğrenciler uzmanlıklarını derinleştirirler.

    Mesleki amaçlı Masterlar
    Bu formasyonların amacı mesleki geçişi kolaylaştırmaktadır. İlk senenin sonunda diploma verilmez

    Mesleki amaçlı masterlardan en fazla bilinenleri:
    Bilimler ve Teknikler Masteri (MST)

    Ä°ÅŸletme Bilimleri Masteri (MSG)

    Ä°ÅŸletme Ãœzerinde Uygulamalı Bilgisayar Yöntemleri Masteri (Maîtrise de méthodes informatiques appliquées Ã* la gestion -MIAGE)

    Mühendis-Usta Diploması (Titre d’ingénieur-maître-TIM)

    3. dönem - 1 ila 6 yıl arası
    Master eÄŸitimi 4 yol takip etmeyi saÄŸlar.

    UzmanlaÅŸmış Yüksek EÄŸitim Diploması (DESS-Diplôme d’études supérieures spécialisées)

    YoÄŸun EÄŸitim Diploması (Diplôme d’études approfondies-DEA)

    Teknolojik Araştırma Diploması (Diplôme de recherche technologique-DRT)

    Doktora (Doctorat)

  9. Alt 12-23-2008, 21:33 #9
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Bilimler ve Teknikler Masteri (MST)
    Egitim süresi 2 yıldır.

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, yıllık olarak yaklaşık 1200 FF civarındadırlar.

    Bu master programı lise diploması (baccalaureat ve ya dengi) ardından 2 yıllık bir diploma (DEUG, DUT) elde etmiş öğrencilere yöneliktir. Aynı zamanda büyük okulların hazırlık sınıflarını bitirmiş öğrenciler de bu programa katılabilirler.

    MTS'ye başlamadan önce, öğrenciler bir sınava tabii tutulurlar, "hazırlık sertifikası" (certificat preparatoire-CP).Bu sınava hazırlık DEUG devresinin son yılında ve ya üniversite devresinin ilk yılında gerçekleşebilir.Bu hazırlık kursları 3 hafta sürer ve sınavlar üniversitelere göre ya Haziran ya da Eylül ayında yapılır.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Ayrıca kendi ülkelerindeki bir üniversitede ilk iki yılı tamamlamış olmaları gerekir.Öğrenci sicilini gösteren dosyaları üniversitenin denklik komisyonları tarafindan incelenir.

    EÄŸitim
    MST uzmanlık dalları bilgi ve teknik geliÅŸmeler eÄŸitimi ile ilgili formasyonları kapsar. Ekonomik ve sosyal, edebi veya bilimsel nitelikli MST’ler vardır. MST’ler bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına göre üniversiteden üniversiteye deÄŸiÅŸkenlik gösterir.Ortak özellikleri hepsinin çok profesyonalize olmuÅŸ olamalarıdır.EÄŸitim 10 hafta süren ÅŸirket stajlarını içerir.

    Öğrencilerin CP (hazirlik sertifikasi) sınavında başarılı olamamaları ihtimali dolayısıyla, bir MTS'ye kayıt yaptırırken aynı anda bir lisans programına da kayıt yaptırma hakları vardır

  10. Alt 12-23-2008, 21:34 #10
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Ä°ÅŸletme Bilimleri Masteri (MSG)

    Eğitim süresi 2 yıldır.

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, yıllık olarak yaklaşık 1200 FF civarındadırlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    MSG programı DEUG'Un özel seçeneklerinden birini (sosyal bilimler uygulamalı matematik-mathematiquesappliquées aux sciences sociales (MASS), ekonomi ve işletme) gerçekleştirmiş ve ya muhasebe-işletme BTS'si yapmış öğrencilere açıktır. Seçmeler dosya üzerinde ve mülakatla yapılır. Bir MSG programına başlamadan önce, öğrenciler bir sınava tabii tutulurlar, "işletme eğitimine hazırlık sertifikası" (certificat preparatoire aux études de gestion-CPEG). Bu sınav Haziran ayında yapılır. Sınava hazırlık için üniversiteler 3 haftalık hazırlık kursları açarlar.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir.Ayrıca kendi ülkelerindeki bir üniversitenin işletme bölümünde en az iki yılı tamamlamış olmaları gerekir.Öğrenci sicilini gösteren dosyaları üniversitenin denklik komisyonları tarafindan incelenir. MSG programına başlamadan önce yabancı öğrenciler de aynı CPEG sınavana tabii tutulurlar.Bu sınav haziran ayında yapılır.Sınava hazırlık için üniversiteler 3 haftalık hazırlık kursları açarlar.

    EÄŸitim
    Eğitim 10 hafta süren şirket stajlarını içerir. Yabancı öğrencilerin CPEG (işletme eğitimine hazırlık sertifikası) sınavında başarılı olamamaları ihtimali dolayısıyla, bir MSG'ye kayıt yaptırırken aynı anda bir lisans programına da kayıt yaptırma hakları vardır.

    Ä°ÅŸletme Ãœzerinde Uygulamalı Bilgisayar Yöntemleri Masteri (Maîtrise de méthodes informatiques appliquées Ã* la gestion -MIAGE)

    Eğitim süresi 2 ya da 3 yıldır.

    Eğitim ücreti
    Kayıt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, yıllık olarak yaklaşık 1200 ff civarındadırlar.

    Fransız öğrenciler için kabul şartları
    MIAGE programına birinci sınıftan girmek icin lise ardından 1 senelik eğitimi (Bu eğitim fen ve matematik ağırlıklı olduğundan fen va ya ekonomi alaninda 1 senelik DEUG ve ya 1 senelik DUT) tamamlamış olmak gerekir.Aynı zamanda MIAGE'ye ikinci sınıftan da girmek mümkündür.Bunun için DEUG ve ya DUT diploması istenir.

    Birinci sınıftan giriş, dosya incelemesiyle yapılır. İkinci sınıftan giriş, dosya incelemesi ve çeşitli testlerle (bilgisayar, ingilizce vs...) yapılır.

    Yabancı öğrenciler için kabul şartları
    Yabancı öğrencinin kendi ülkesinde üniversiteye girmesine olanak verecek bir diplomaya sahip olması istenir. Ayrıca kendi ülkelerindeki bir üniversitede bir ya da iki yılı tamamlamış olmaları gerekir. Öğrenci sicilini gösteren dosyaları üniversitenin denklik komisyonları tarafından incelenir.

    Birinci sınıftan giriş, dosya incelemesiyle yapılır. İkinci sınıftan giriş dosya incelemesi ve çeşitli testlerle (bilgisayar, ingilizce vs...) yapılır.

    EÄŸitim
    MIAGE programlarının çoğu Mesleki Üniversite Enstitülerinde (IUP) yapılır.MIAGE işletme alanında bilgisayar sistemlerinin kavram ve kullanımları konusunda uzman yetiştirir.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.