Bu diploma, mesleki amaçlı yeni üniversite dallarını oluşturan Mesleki Üniversite Enstitülerinde (UIP) verilmektedir. Eğitim süresi 6 aydır.
Eğitim ücreti
TIM diploması şirketlerde yapılan stajlarla alınan bir diploma olduğundan herhangi bir ücret söz konusu değildir.
Fransız öğrenciler için kabul şartları
TIM programına girebilmek için fransız ögrencilerin bir IUP'de edinilmiş Ustalik (maitrise) diplomasına sahip olmaları gerekir.
Bu öğrenim süreci, 3 yıllık bir süre zarfında yabancı dillerde bir eğitimi ve en az 6 aylık mesleki stajı kapsamaktadır. Pedagojik içeriği, eğitim saatlerinin %50 ’sini karşılayan yerel ekonomik partnerler ile ortaklaşa belirlenir. TIM diploması toplanan komisyon tarafından verilir.
Yabancı öğrenciler için kabul şartları
TIM elde edebilmek için yabancı öğrencilerin de bir IUP'de edinilmiş Ustalık (maitrise) diplomasına sahip olmaları gerekir.Bu ustalık diplomasından sonra öğrencinin bir şirkette 6 ay boyunca staj yapması gerekir.TIM diploması toplanan komisyon tarafindan verilir.
Eğitim
Her başarılı eğitim yılı sonında ulusal bir diploma verilir. (DEUG, Lisans, Master). Mühendis-Usta Diploması (TIM) ancak master başarıldığı takdirde, eş yanlı komisyon jürisinin teklifiyle verilir. Ancak, bu adlandırma, diploma sahiplerine mühendis sıfatı vermemektedir. Bu sadece üniversite kökenleri ile ilgili bir çeşit etikettir (Label). Mühendis-ustaların eğitimlerini, 3. Dönem eğitimi olarak, teknolojik araştırma diploması (DRT, iki yıllık) ile tamamlama imkanları vardır.