Karniyarik patlıcan severler için vazgeçilmezdir, davet sofraları içinde son derece şık bir yemek. Eğer et sevmeyen konuklarınız varsa bu tarifi tavuk kıyması ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 5 Adet patlıcan
  • 3 Çorba kaşığı tuz (suda bekletmek için)
  • 1 Su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 2 Orta boy soğan
  • 200 Gr kıyma
  • 4 Adet orta boy domates (biri süslemek için)
  • Yarım bağ maydonoz
  • 1 Su bardağı et suyu veya su
  • 1 Çorba kaışığı domates salçası
  • 1 Çorba kaşığı biber salçası
  • 4 Diş sarmısak
Hazırlanışı:

Karniyarik yemegi
Patlıcanların saplarını üzerlerinde iki santim kalacak şekilde kesin.
Sap kısmındaki yaprakların tamamını koni şeklinde kesin.
Kabuklarını resimdeki gibi baş tarafında ve son tarafında biraz pay bırakarak soyun (bu kızarttıktan sonra dağılmasını önlüyor,
isterseniz alacalı olarak da soyabilirsiz ama kabuklarını soymanın daha sağlıklı olduğu söyleniyor.
Soyduğunuz patlıcanları başından sonuna kadar derince çizin.
Karniyarik yemegi
Bir kaba yarıya kadar su koyun. Tuzu koyup karıştırın.
Patlıcanları tuzlu suya koyup en az 30 dakika bekleterek acı suyunu bırakmasını bekleyin.
Sonra yıkayıp, kurulayın.
Karniyarik yemegi Karniyarik yemegi Karniyarik yemegi
Bir tavada yağı kızdırın. Patlıcanları tavaya koyup her iki yanını da altın sarısı bir renk alıp, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar kızartın. Kızarmış patlıcanları tavadan alıp, kağıt peçete yada mutfak havlusu üzerine çıkarın, fazla yağlarını süzdürün.
Harcını hazırlamak için, yağı bir tencerede kızdırın, soğanları ve 2 diş sarmısağı ilave edin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar birkaç dakika sote edin. Kıymayı ekleyin, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar sık sık karıştırarak pişirin.
Domatesi katın ve domates suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. Kıyılmış maydonoz, tuz ve biberi ilave edip karıştırın.
Karniyarik yemegi Karniyarik yemegi Karniyarik yemegi
Kızarmış patlıcanları bir tepsiye dizin. Patlıcanların ortasındaki yarıklara hazırladığınız harcı doldurun. Üzerini domates ve isterseniz biberle süsleyin. Bir kapta salçayı sıcak su (et suyu)ile içine 2 diş sarmısağı dilimleyim ekleyin ve tepsiye dökün.
Tepsiyi fırına sürüp, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin
Üzerine pişme suyunu gezdirip sıcak olarak servis yapın.