Çoğu kişi için artık "Windows" kurmak çocuk oyuncağı olurken, tıpkı benim gibi "Windows" kurmaktan sıkılanlar da pek de azınlıkta değiller... Bu yazımızda bu sorunun üzerine durup, aslında elimizin altında olup da fazla ortalıklarda gözükmeyen, "Unattended Installation" yani Microsoft'un Türkçe çevirisiyle "Katılımsız Kurulum"'dan bahsedeceğiz.
Eskiden bıkıp usanmadan Windows kurup duruyorduk. Ufak bi sorun mu var? Yada bilgisayarınız mı yavaşladı? En iyisi temiz bir Windows kuralım. Öyle böyle derken, o zamanlar adınız bir de "Windows kuran kişiye" çıktı mı, yandınız. O bilgisayar senin bu bilgisayar benim derken, belli bir Windows kurma deneyiminden sonra artık gözü kapalı, ekrandaki ilerlemelerin gelme sürelerini hesaplayarak odalar arası mekik dokuyan ve en hızlı kaç dakikada Windows kurabildiğini hesabını tutan bir adam çıkıyor karşınıza. Artık "Next/İleri" demekten adama gına geliyor. Hele bir-iki bilgisayar değil de, onlarca veya yüzlerce bilgisayarı yöneten bir kişiyseniz vay halinize.
Peki, "Katılımsız Kurulum" ne demek oluyor? Bilgisayarınızı kurmaya başlarken genelde sizinde yanı başında oturup ona yol göstermenizi ister. Size seçenekler sunup sizin isteğiniz doğrultuda kurulumunuzu özelleştirmenizi sağlar. Yani yanıtlar sizden gelir. Yok bilgisayarınızın adı, yok saat diliminiz, yok Product Key'iniz(ürün anahtarınız) vs...Teker teker bunların yanıtını bizden bekler durur.
Madem yanıtlar bizde, bunları toptan verip de kurtulmak mümkün. Dikkatli olan arkadaşlar hemen hatırlayacaklar, Windows kurarken disket sürücüğümüz ara sıra yoklanır "dıırt dııırrrt" diye. İşte Windows bu yoklamalarda disketten yanıt dosyası arar.
Yani uzun lafın kısası "Katılımsız Kurulumda" bir adet yanıt dosyası oluşturup bunu diskete kaydediyoruz, böylece kurulum yaparken Windows'un size hiçbir şey sormadan kendi kendine kurulumunu sağlıyoruz.
İsterseniz artık "Katılımsız Kurulum" disketini nasıl hazırlayacağımızı adım adım anlatmaya başlayayım. Burada anlatacağım işlemler Windows 2000 Professional, Windows XP Home/Professional, Windows 2000/2003 Server ailesi için hemen hemen benzer olup, size anlatırken ufak tefek farklılıklar olduğunda yeri geldiğinde belirteceğim.
Öncelikle işletim sisteminizin kurulum CD'sindeki "SUPPORT\TOOLS" klasörünün içindeki "Deploy.cab" dosyasını bilgisayarınıza kopyalayın ve açın.
- "Deploy.cab" dosyasının açılmış hali.-
"setupmgr"'a tıklayarak, Windows Kur Yönetici Sihirbazını çalıştırın.
Ekrana gelen Sihirbazından Next diyerek geçiyoruz. (Bu son Next'lerimiz olur inşallah )
Yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi 2 seçenek geliyor
Yeni bir yanıt dosyası oluştur.
Varolan bir yanıt dosyasını değiştir.
1. seçenek yeni bir yanıt dosyası oluşturmak için 2. seçenek ise daha önceden bir yanıt dosyası oluşturmuş iseniz bunu tekrar yükleyerek ufak tefek değişikler yapıp tekrar kaydetmek için. Dolayısıyla bizim elimizde daha böyle bir şey olmadığından dolayı. "Yeni bir yanıt dosyası oluştur" kısmını seçip ilerliyoruz.
Windows Kur Yöneticinde oluşturacağımız yanıt dosyası bir kaç farklı kurulum yüklenmesine olanak sağlar.
Windows Katılımsız Yükleme
Sysprep Yüklemesi
Uzaktan Yükleme Hizmetleri
Windows Katılımsız Yükeme: Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi Windows'umuzu CD'den kurup kurulum sırasında bize sorulan soruların yanıtlarını otomatik olarak verilmesi için bir yanıt dosyasına oluşturacağımız bölüm.
Sysprep Yüklemesi: Deploy klasörünün içindeki "syspreb.exe" dosyasını çalıştırarak makinenin imajını alıp diğer makinelere dağıtmak için kullanılan her bir kullanıcı için oluşturduğumuz yanıt dosyası. Fakat Microsoft bile bunun çok kullanışsız olduğunun farkında (CD'lere bölemiyorsunuz vs...) ve zaten piyasadaki 3.party yazılımlar bu işi çok daha iyi yapıyor.
Uzaktan Yükleme Hizmeti: Adı üzerinde Windows'u uzaktaki başka bir makineden yüklemek için yanıt dosyası oluşturuyorsunuz diyelim ve bu konunun detaylarına girerek fazla kafa karıştırmayalım.
Buradan Windows "Katılımsız Yüklemeyi" seçerek ilerliyoruz.
-Yukarıdaki görüntüde dikkatinizi çeken bir şey var mı?-
Bu konuyu yazarken Windows XP CD'sindeki "Deploy.cab" dosyasını kullandım. Dolayısıyla platform Client olarak XP, Server olarak ta şuanda 2002 Server gösteriyor. (2003 Server CD'sindeki Deploy.cab böyle değil tabii)
Tabii XP'nin çıktığı tarihi düşünürsek o zamanlar 2003 Server yoktu ama bunu yazmanın alemi de yoktu .Microsoft'un planlarına göre çıkaracak olduğu Server'ın ".Net Server" isminden önce "2002 Server" olarak çıkarmayı düşündüğünü de öğrenmiş olduk böylece. Microsoft'un boşluğuna gelmiş diyerek geçiyoruz.