Atatürk, kendisine ait servetinin akrabaları tarafından talep edilmemesi için vasiyetini bir kanun maddesi ile Meclis’ten geçirdi. Servetinin bağış işleminin tamamlandığı gün (11 Mayıs 1938) Ulus Matbaası’nı ve çevresindeki bütün bina ve arsaları CHP’ye, hipodrom ve stat çevresindeki arsaları ve Ankara’daki otel ve altındaki dükkânları da Ankara Belediyesi’ne bağışladı.
Yasal mirasçısı CHP’ydi. Servetinin kullanımına ilişkin koyduğu kurallar ise şöyleydi;
1. Para ve hisse senetleri şimdiki gibi İş Bankası tarafından nemalandırılacak.
2. Çevresindeki isimlerden Makbule, Afet, Sabiha Gökçen, Ülkü (200 liralık bir maaş öngörmüştü. Ülkü Hanım şimdi 5 bin YTL alıyor), Rukiye ve Nebile’ye para yardımı.
3. İsmet İnönü’nün çocuklarına eğitim yardımı.
4. Her sene nemadan arta kalan miktar Türk Tarih ve Dil Kurumları’na verilecek.
Atatürk’ün CHP’ye bıraktığı nakit para miktarı 1 milyon 664 bin liraydı. 154 bin dönümü aşan arazi dışında, 45 daire, 7 ağıl, 6 mandıra, 8 ahır, 7 ambar, 4 samanlık, 6 hangar, 4 lokanta ve gazino, 2 fırın, 2 sera vardı.
Atatürk kendisine ait 13 bin koyun, 443 sığır, 69 at, 2450 tavuk, 16 traktör, 13 biçer-döver, 5 kamyon, 2 otomobil, 19 araba ve bir deniz motorunu da bağışlamıştı.
Atatürk, döneminin en zengin sanayicilerinden biri olarak da görülebilirdi. Bağışladığı tesisler arasında 1 bira fabrikası, 1 malt fabrikası, 1 buz fabrikası, bir gazoz fabrikası, 1 tarım aletleri fabrikası, 2 pastörize süt fabrikası, 2 yoğurt imalathanesi de vardı.
Tuttuğu günlüklerinin sekizi kendisine gelen hediyelere dairdi. Devlete miras kalan bu mücevherler arasında ise 10 kol düğmesi, 3 saat, 3 saat zinciri, 4 adet köstek vardı.