Geleceğin bilim adamları burada yetiştiriliyor   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 12-19-2012 (16:42)   Son Mesaj: 12-19-2012 (16:42)    Cevap: 0    Gösterim: 690  

    12-19-2012

    Geleceğin bilim adamları burada yetiştiriliyor

    Geleceğin bilim adamları burada yetiştiriliyor
    Geleceğin bilim adamları burada yetiştiriliyor

    Türkiye'nin en kapsamlı bilim merkezi özelliğini taşıyan, özel tasarım galerileriyle 150'ye yakın deney düzeneği, beyin mühendisliği, robotik, elektrik, elektronik atölyelerinin yer aldığı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde geleceğin bilim adamları yetiştiriliyor.

    Türkiye'nin en kapsamlı bilim merkezi özelliğini taşıyan, özel tasarım galerileriyle 150'ye yakın deney düzeneği, beyin mühendisliği, robotik, elektrik, elektronik atölyelerinin yer aldığı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde geleceğin bilim adamları yetiştiriliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından 21 Ekim'de açılışı gerçekleştirilen merkezde, bilimsel konular kolay, anlaşılır, eğlenceli şekilde sunuluyor. Çocukların, gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini çekmek amacıyla geliştirilen merkeze, 7'den 70'e herkes büyük ilgi gösteriyor.

    Bursa Kültür A.Ş Genel Müdürü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin merkezde bütün düzenekleri deneyerek, eğlenerek öğrendiklerini söyledi.

    Merkezdeki her bilginin okullarda da öğretildiğine işaret eden Bakan, ''Buradaki düzeneklerle derslerde işlenen konuları, işin içine eğlence katarak, çocukların da emeklerini katmasını sağlayarak, bir kısım sonuçları gözleyebilecekleri ve anlayabilecekleri hale getirdik. Temel amacımız çocukların bilim adamı olmalarını sağlayabilmek'' dedi.

    Bakan, çocukların bilim adamlarını örnek seçmelerini hedeflediklerini ifade ederek, ''Bilimin zor değil, eğlenceli ve zevkli olduğunu, haz verdiğini, insanlık için çok yararlı şeyler yapabileceklerini çocuklara aşılamak ve onların 'ben keşifler yapacağım', 'bilime ciddi katkılarda bulunacağım' demelerini istiyoruz. Bu nedenle düzenekler, çok ciddi alt yapısı olan, çok büyük teorileri, yasaları, doğa kanunlarını anlamayı sağlıyor ve tüm duyulara hitap ediyor. Önce test ediyor, sonra da sonuçlarını gözlemleyebiliyorsunuz. Çocukları bilim konusunda cesaretlendirmek istiyoruz'' diye konuştu.

    Merkezin sadece çocuklara hitap etmediğini dile getiren Bakan, yetişkinlerin de yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını bildirdi.

    ''Merkezler, bir devlet politikası olarak benimsendi''

    Rıfat Bakan, dünyada 2 bin 400'den fazla bilim merkezi olduğunu, bunların yarısından çoğunun ABD'de bulunduğunu, Hindistan'ın da bu konuda iyi konumda yer aldığını ifade etti.

    Türkiye'de ise bu alanda açılan ilk merkez olduklarını anlatan Bakan, ''Birçok düzeneği Bursa'da yaptık, bir kısmını da ithal ettik. Merkezler, bir devlet politikası olarak benimsendi. Bursa'daki örnekten yola çıkarak, önce büyük şehirlerde, sonra da 81 ilde bu merkezlerin yaygınlaştırılması düşünülüyor. Bu görev, TÜBİTAK'a verildi'' dedi.

    Bakan, merkezin önemli özelliklerinden birisinin de mesleki yöneldirme olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
    ''Atölyelerimiz meslek seçimine yardımcı olacak. Robot atölyesi, elektronik atölyesi... Daha küçük çocuklar için beceri atölyesi var. Hafta sonları 'mucitler akademisi' olarak adlandırdığımız ve 4 hafta süren özel bir program var. Programda ölçüm, beyin mühendisliği, robotlar, arkeoloji gibi dersler veriliyor. Bunun dışında bir de 'genç akademisyenler' programı bulunuyor. Bu programlar merkezin yan ürünleri. Çocuklar için çeşitli kulüpler oluşturuluyor. Buralarda insansız hava aracı, çeşitli robotlar, elektronik gibi konularda çalışıyor.''

    ''Dokunmamak yasak''

    Bakan, merkezde ''dokunmamak yasak'' kuralını benimsediklerini ifade ederek, ''Burada cihaz tasarımlarını yapan bir ekibin yanı sıra teknik ressamlar ve mekanikçiler ile düzeneklerin bakım ve onarımıyla ilgilenenler var. 'Burada 'dokunmamak yasak' diyoruz. Herkes olabildiğince özgür. Hiçbir şeyi kısıtlamak yok. Kırılsa da dökülse de esas olan, dokunmak'' dedi.

    Merkezin 2 bin 500 metrekarelik alanda, 14 farklı bölümde 150'den fazla deney düzeneğiyle hizmet verdiğini bildiren Bakan, şunları kaydetti:
    ''Burası geçici bir yer. 20 dönümlük araziye büyük bir bina yapılıyor. Yaklaşık 1 yıl sonra hizmete yeni binada devam edeceğiz. Orada daha farklı bölümler, devasa özel tasarım cihazlar ve düzenekler bulunacak. Ayrıca, çocukların kullanabilecekleri simülatör cihazlar, bilimsel filmlerin gösterileceği imax sinema ve planetaryum olacak. Dünya çapındaki geçici sergiler de bu merkezde yer alabilecek. Her zaman aynı cihazlar olmayacak. Farklı zamanlarda kurulacak farklı cihazlar sayesinde yeni şeyler görülebilecek.''

    Kaynak: AA





    Geleceğin bilim adamları burada yetiştiriliyor Yorumları