Mobil sistem çökebilir!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-25-2011 (20:00)   Son Mesaj: 06-25-2011 (20:00)    Cevap: 0    Gösterim: 662  

    06-25-2011

    Mobil sistem çökebilir!

    Mobil sistem çökebilir!
    Mobil sistem çökebilir!



    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin bilişim sektöründe çok hızlı geliştiğini belirterek, altyapının da bu gelişmeye paralel gitmesi gerektiğini söyledi.

    Özellikle mobil iletişimde data trafiğinin son bir yılda 15 kat arttığına dikkat çeken Acarer, altyapı yatırımının ihtiyaca göre arttırılmaması halinde sistemin çökebileceği uyarısında bulundu. Gerek sabit gerekse mobil altyapıda gelişmeye paralel hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Acarer, "Bırakın mevcut halinde kalmayı, trende paralel gitmemiz lazım. Bunun için altyapının mutlaka en kısa sürede değişik formüllerle güçlendirilmesi gerekir. Yoksa mobil sistem çöker. Çok ciddi beklemeler olur. Konuşurken bir anda kesilebilir. Ararken defalarca arama durumunda kalabiliriz." dedi.

    Teknoloji Bilgilendirme Platformu tarafından Antalya'da düzenlenen 'Mobil Teknolojiler ve Yenilikler, Hayatı Kolaylaştıran Fırsatlar' konulu panelde konuşan BTK Başkanı Acarer, Türkiye'de 62 milyon mobil, 17 milyon sabit ve 9,5 milyon geniş bant internet abonesi olduğunu kaydetti. Son 1,5 yıllık dönemde mobil geniş bandın sabitten çok daha hızlı geliştiğini belirten Acarer, "Şu andaki 9,5 milyon geniş bant abonesinin 1,5 milyonu mobil geniş bant kullanıcısı. Çok yoğun bir kullanım var. Gerek sabitte gerek mobilde internet kullanımı artıkça alt yapı ihtiyacı da artıyor. Son 1 yıllık süreç içinde bizim geniş banttaki kapasite kullanım oranımız yüzde bin 495 arttı. Abone sayısı bu kadar artmadı. Abone sayısındaki artış 2009 yılında yüzde 29, 2010 yılında ise yüzde 26 oldu. Bu yıl bu trend sürerse yüzde 20'nin üzerinde bir artış olacak." diye konuştu.

    Geniş bant kullanım miktarının 2009 yılından bu yana yüzde 29 oranında artarak Türkiye'nin büyüme hızını üçe katladığını anlatan Tayfun Acarer, şöyle devam etti: "Ama altyapıda ne oldu. Alt yapıdaki artış oranı da 15 kat arttı. Bu güzel değerlendirilebilir ama bir takım sıkıntıların ve tehlike sinyallerin de habercisi. İddia ediyoruz, Türkiye'nin mobil sistemleri son derece ileri teknolojiye sahip. Şu anda üçüncü nesil diyorlar ama bana göre 3,5. Bazıları 3,75 diyor. Ancak sistemleriniz istediği kadar iyi olsun altyapı kötüleşirse ne olacak. Altyapı bu sistemi karşılamazsa aynen köy yolunda 250 kilometre giden araç gibi olur."

    "KAPSAMA ALANINDA AVRUPA'NIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN DAHA İYİYİZ"

    Acarer, Türkiye'nin altyapı kapsama alanının da Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi olduğa işaret etti. Türkiye'nin üçüncü nesil sistemlere kısa bir süre önce geçmesine rağmen çok iyi mesafe kat ettiğini ifade eden Acarer, "Şu anda sistemimiz son derece iyi. Bu konuda işletmelerimiz gerek rekabet, gerek bakanlığın yönlendirmesiyle mobil kapsama alanını genişletecek şekilde yatırımlar yaptı. Hala da yapıyorlar. Mobil işletmeler bırakın 10 bini neredeyse 500'ün altındaki yerleri de mobil kapsama dâhil etti." bilgilerini verdi.

    Acarer, "Eğer altyapıda, yeni baz istasyonları yatırımlarında tedbir almazsak bir süre sonra bu övündüğümüz konuda Avrupa'nın çok gerisine düşebiliriz." diyerek altyapı ihtiyacının önemine dikkat çekti.

    "BAZ İSTASYONU SÖKME TÖRENLERİ, BİLİŞİMİ KURBAN ETME TÖRENİDİR"

    Mobil iletişiminin olmazsa olmazının baz istasyonları olduğunu dile getiren Acarer, "Baz istasyonları olmazsa mobil haberleşme de olmaz. Yerleşim yerlerinde olmasın diye bir düşünce sistemin yapısına aykırı. Dünyanın hiçbir yerinde mobil istasyonların şehir dışında bir tepede toplandığı görülmedi. Böyle bir yapı yok." diye konuştu.

    Bazı belediyelerin baz istasyonlarını törenle söktüğünü hatırlatan BTK Başkanı, baz istasyonların kapatılması halinde mobil haberleşmenin önce kötüleşeceğinin, sonra duracağının altını çizdi.

    Bu konuya üniversiteler ve STK'ların sessiz kalmasını anlayamadığını ifade eden Acarer, şöyle konuştu: "Maalesef bazı yerel yönetimlerde bu konu artık amacından saptırıldı. Baz istasyonlarını bırakın kurmayı mevcutların sökülmesi için törenler düzenleniyor. O yapılan törenler, bilişimin kurban edilme törenleridir. Bir taraftan bilişim toplumu olacağız, Avrupa'dan çok iyiyiz diyoruz, öbür taraftan bindiğimiz dalı kesiyoruz."

    TÜRKİYE AVRUPA'NIN EN ÇOK KONUŞAN ÜLKESİ

    BTK Başkanı, beş sene önce toplam trafik içinde data oranının yüzde 2, sesin ise yüzde 98 olduğunu, bugün ise datanın yüzde 20, sesin ise yüzde 80 olduğunu kaydetti.

    Datanın çok daha hızlı ilerlediğini aktaran Acarer'e göre 2014 yılında bu oranın eşitlenecek. Türkiye'nin Avrupa'da en çok konuşan ülke olduğu bilgisini de veren Acarer, "Geçen seneki değerlere göre Türkiye, aylık 218 dakika ile Avrupa'da Fransa ve İrlanda'dan sonra üçüncü ülkeydi. Şu an ilk üç aylık veriler 260 dakika. Eğer Fransa ve İrlanda eski oranda ise onları geçtik. Şu anda en çok konuşan ülkeyiz. Bunun yanında 170 milyar adet SMS atmışız. Bu durum altyapı ihtiyacının giderek arttığının da bir göstergesi." şeklinde konuştu.







    Mobil sistem çökebilir! Yorumları