'Tanrıya gerek kalmadı' diyen Hawking'e öfke yağdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-15-2010 (15:39)   Son Mesaj: 09-15-2010 (15:39)    Cevap: 0    Gösterim: 1005  

    09-15-2010

    'Tanrıya gerek kalmadı' diyen Hawking'e öfke yağdı

    'Tanrıya gerek kalmadı' diyen Hawking'e öfke yağdı
    Daha önce Tanrı'nın aklını kullanabiliriz diyer İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in “Modern fizik evrenin oluşumunda Tanrı'ya yer bırakmamıştır” sözleri ilahiyatçıları ve dini liderleri ve pek çok bilim adamını kızdırdı.

    Zamanın Kısa Tarihi kitabında Tanrı"nın bilimin evrene yaklaşımıyla uyumsuz fikir olmadığını yazan ünlü bilim adamı Stephen Hawking"in son kitabı daha önceki çalışmalarındaki dinle ilgili görüşlerinden çok farklı. Hawking, The Grand Design (Büyük Tasarım) adını taşıyan son kitabında "Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı ihtiyacını sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin oluşumu konusunda yaratıcının rolünü gereksiz kılmıştır" dedi.
    İngiliz Times gazetesinin eki Eureka dergisi Hawking"in yayınlanmak üzere olan son kitabından alıntılar yaptı. Kitapta "Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mı?" sorusunu soran Hawking "Yerçekimi gibi bir kuvvet olduğu için evren kendi kendini hiçten yaratabilir ve yaratacaktır" dedi. Kitap Sör Isaac Newton"ın teorisinin yapı sökümünü hedefliyor.

    BİLİM ADAMLARI TOPA TUTTU

    Yakında piyasaya çıkacak kitabı 'Büyük Tasanm'da 'Evreni Tanrı yaratmadı' diyen Prof. Stephen Hawking'i dini liderler ve bazı bilim insanları topa tuttu.

    Yakında piyasaya çıka­cak kitabı 'The Grand Design'daki (Büyük Tasarım) kuramlarıyla yine bü­yük yankı uyandıran Prof. Stephen Hawking"e, İngiltere'de dini liderler ve bazı bilim insanlarından tepki var.

    The Times gazetesinin aktardığına göre, Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams, "Fizik tek başına 'Neden hiçbir şey değil de bir şeyler var" sorusuna yanıt bulamaz" diyor. Ulus­lar Topluluğu Başhahamı Jonathan Sacks'a göreyse "Büyük teoriler varlı­ğımızın nasıl ortaya çıktığına izah ge­tirir. Neden çıkmadığına değil..."

    'Evreni Tanrı olmaksızın açıklama­nın mümkün olmadığında' ısrar eden Oxford Üniversitesi matematik profe­sörü ve yazar Prof. John Lennox ise dünkü The Daily Mail'e yazdığı ma­kalede "Ben bilimi giderek daha iyi an­ladıkça, Tann'ya daha fazla inanıyo­rum" diyor. The Guardian gazetesi de 'Kendiliğinden yaratılış kavramının birçokları için çelişkili göründüğünü' hatırlatarak ironik bir not düşüyor: "Tann'ya bunca zaman sonra bile hâ­lâ var olup olmadığı hakkındaki bütün bu tartışmalardan bıkkınlık gelmişse pek de şaşmamak gerek!"

    1988'de böyle düşünmüyordu

    Hawking, yeni kitabında Büyük Patlama'nın fizik yasalarının kaçınılmaz so­nucu olduğu saptamasını yapıp evrenin hiçten var olabileceğini söylüyor. Oy­sa ünlü fizikçi geçmişte bir yaratıcıya inanmanın, bilimle çelişmeyeceğini sa­vunmuştu. 1988'de çok satan kitabı A Brief History of Time'da (Zamanın Kısa Tarihi) Hawking, evrenin yaratılı­şında Tann'nın rol oynamış olabilece­ği yolundaki görüşlere yer vermiş ve "Eğer bütün bir teori kurabilirsek bu, in­san mantığının nihai zaferi olacaktır çünkü ancak bu sayede Tann'nın aklını da anlayabiliriz" demişti.

    Hawking son kitabında İngiliz fizikçi ve matematikçi Sir Isaac Newton'ın teo­rilerini çürütmeye çalışıyor. Newton, ev­renin bir kaos sonucu oluşamayacağı­nı ve Tann tarafından tasarlanmış ol­ması gerektiğini söylemiş, "Yerçekimi gezegenlerin nasıl hareket ettiğini açık­lıyor, gezegenleri neyin yörüngeye sok­tuğunu değil... Her şeyi Tann yönetir" demişti. Hawking ise "Yerçekimi diye bir yasa olduğu için, evren kendi ken­disini hiçten yaratabilir ve yaratmaya devam edecektir" diyor.

    'Hawking denilen adam kendi kendine mi oldu?'

    Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Hiçbir şey kendi kendine olmaz. Hawking denilen adam kendi kendine mi oldu? Anası-babası olmasaydı olabilir miydi? Dünya kurulduğundan beri bunları iddia edenler var. Bunlar doğru şeyler değil. En dinsiz insan bile, bir deprem olduğunda ya da bir felaketle karşılaştığında için­den, doğasının gereği 'Allah' der. Bu insan böyle diyor ama Ameri­kalı bilim adamları da insanda Tann geninin, Allah'a inanç gele­neğinin olduğunu söylüyor. Bu sözlere pek değer vermemek gere­ kiyor. Bir sene önce de 'İlim Al­lah'ın varlığını kabul eder' diyor­du.

    Prof. Dr. Recep Kaymakcan (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi): Kitabı okumadan bir şey söylemek doğru değil. Ama evrenin yaratılışında Tann'yı kabul etmemek, 'dini' ka­bul etmemek demektir. Aşağı yu­karı bildiğimiz tüm dinler yaratılı­şa inanıyor. Dini metinleri baz ala­caksak İslamiyet, Yahudilik, Hıris­tiyanlık detaylarda farklılık olsa bi­le yaratılış konusunda hemfikir.

    Prof. Dr. Saim Yeprem (Eskİ Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): Bu yeni bir iddia değil. Tarih boyunca filozof­lar tarafından savunulmuş bir şey. Hawking'in kendi felsefi görüşü; ne kantlanması mümkün ne de in­kâr edilmesi. Ben inanıyorum ki bu kainat bir yaratıcı tarafından yaratılmıştır. Bu da bir görüştür. Meşhur Fransız filozoflarından bi­rinin 'Tann'yı İnkar Mümkün mü­dür?' diye bir kitabı var mesela. Tann'nın pozitif bilim açısından ispatı da, inkârı da mümkün değil. Çünkü bu, bunların dışında bir olaydır. Kendi görüşünü yazmış.

    (Radikal)




    'Tanrıya gerek kalmadı' diyen Hawking'e öfke yağdı Yorumları