TEK TUŞLA HASTA BİLGİSİ
Tüm hastaların bilgileri elektronik ortama geçiriliyor. Artık her hastaneye gidişte röntgen ya da kan tahlili istenmeyecek. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, doktor hastanın bilgilerine tek tuşla ulaşacak.
Sağlık Bakanlığı, hastalara büyük kolaylık sağlayacak bir uygulamayı yaşama geçiriyor. Türkiye'deki tüm hastaların bilgileri elektronik ortama geçiriliyor. Böylece bir gün arayla bile farklı hastaneye giden hastadan yeni tahlil istenmeyecek. Doktorların hep sordukları "geçmişte ne gibi hastalıklar geçirdiniz, ailenizde kronik rahatsızlığı olan var mı?" soruları da artık sorulmayacak.
Çünkü hastanın tüm bilgileri doktorun önündeki bilgisayar ekranında yer alacak. Elektronik sağlık kayıtları gereksiz kan ve idrar tahlili istenmesinin önüne geçerek her geçen yıl artan sağlık giderlerini de azaltacak. Ayrıca hastanelerin AB'ye üye ülkelerin hastaneleriyle de uyumlu çalışması sağlanacak.
ORTAK HAVUZ OLUŞACAK
Proje kapsamında, ilk etapta 9.5 milyon vatandaşın rahatsızlıkları, kullandığı ilaçları ve röntgen sonuçları 'Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi'nde toplandı. Nüfusun geriye kalan kısmı için hastanelerdeki hasta dosyaları tek tek bilgisayar ortamına atılıyor. Aile hekimliği uygulanan illerde tamamlanan hasta veri toplama işlemleri, bu yıl devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yapılıyor. Bakanlığın görevlendirdiği ekipler, hasta dosyalarını ortak havuzda bir araya getiriyor.
HASTALAR TAKİP EDİLECEK
Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, uygulamayla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Gerekli alt yapıyı tamamladık. Kronik ve bulaşıcı hastalıklar anlık takip edilecek. Hastaneler arası hastaların veri alışverişi olacağı için, bir hastanenin istediği tahlil, başka yerde istenmeyecek.
Örneğin, Van Devlet Hastanesi'nde muayene olan hasta, diyelim ki, İstanbul'da yakınını ziyaret etti ve hastalandı. Bu ildeki doktor elektronik hasta kayıtlarından vatandaşa daha önce yapılan, bütün tıbbi müdahalelerden haberdar olacak. Böylece bir hafta önce çekilen röntgen bir daha istenmeyecek. Herkesin kimlik bilgilerinin yanında, bir de referans numarası olacak.
Bu numaralarla Türkiye'nin herhangi bir yerindeki hastanede sağlık hizmeti alabilecek ve doktor vatandaşın isteği üzerine hastanın sayfasını açabilecek. Poliklinikler önündeki kuyruklar da son bulacak."
İmge YÜCETÜRK