2 - Talas Savaşı
------------------
Abbasiler döneminde İslâm orduları yeniden Maveraünnehir'e girmeye başladılar. Bu sırada Çinliler de Orta Asya hakimiyeti için Türklerin yaşadığı Batı bölgelerine sahip olmak istiyorlardı. Bir yandan Araplar, bir yandan Çinliler, biri batıdan, diğeri doğudan ilerleyerek karşı karşıya geldiler. Böylece Çinlilerle Müslüman Araplar Talas Nehri kıyısında karşılaştı.
İki ordu arasından yapılan savaşta Çinliler galip geldiği taktirde bütük Orta Asya hakimiyetleri altına girecekti. Öte yandan Araplar galip gelirse, Çinliler Türkistan'dan Asyanın doğusuna atılacaktı. Türkler için önemli olan bu savaş 751 yılında gerçekleşti.
O zamana kadar Çinlilerle iyi geçinen Karluklar, İslâm orduları yanında yer alıp Çinlilere karşı savaştılar.
Bu durum savaşın sonucunu etliledi. Arap-Türk işbirliği sonucunda savaşı Müslümanlar kazandı. Araplar Türkler sayesinde başarılı oldu. Çinliler yenilerek Türk diyarından çekildiler. Bölge Arapların eline geçti. Bu sonucun alınmasında Türklerin rolü büyüktür. Böylece Çin Orta Asya hikimiyeti gerçekleşmedi. Çin kendi sınırlarına çekildi. Orta Asya'daki Türk toplumu da Çin baskısından kurtuldu. Bu savaşın sonucu Türkler için tarihi bir dönüm noktasıdır. Türkler ile Müslümanlar arasında iyi ilişkiler oldu. Bu savaştan sonra İslâmiyet Türkler arasından yavaşça yayılmaya başladı. Karluklular İslâmiyeti kabul eden ilk Türk topluluklarından birisi oldu. Talas Savaşı Türklerin hayatında bir dönüm noktası sayılır.
Talas Savaşının Sonuçları:
* Türkler İslamiyeti kabul etmeye başladılar.
* Türk-Arap ilişkileri gelişti.
* Çin tehlikesi yok olunca 766 yılında Karluklar Türk birliğini sağladı ve bağımsız bir devlet kurmayı başardı.
* Müslümanlara esir düşen Çinliler sayesinden ilk defa çin dışında kağıt üretimine başlandı. Daha sonra bütün İslam dünyasına yayıldı. Ayrıca bu savaştan sonra Türk-Arap ilişkileri gelişmeye devam etti.
| Sercan ŞANAL | Alıntı Değildir | Kaynak Belirtmeden Yayın Yapmayınız... |