halkına dini serbestlik getirmiştir. Burada yaşayan Latin papazlarına verdiği 1478 tarihli
ferman suretinde;
Nişan-ı hümayun şu ki Ben ki Sultan Mehmet Han’ım; üst ve alt tabakada bulunan bütün halk
tarafından şu şekilde bilinsin ki, bu fermanı taşıyan Bosna rahiplerine lütufta bulunup şu
hususları buyurdum: Söz konusu rahiplere ve kiliselerine hiç kimse tarafından engel
olunmayıp rahatsızlık verilmeyecektir. Bunlardan gerek ihtiyatsızca memleketimde duranlara
ve gerekse kaçanlara emn-ü eman olsun ki, memleketimize gelip korkusuzca sakin olsunlar
ve kiliselerinde yerleşsinler; ne ben, ne vezirlerim ne de halkım tarafından hiç kimse bunlara
herhangi bir şekilde karışıp incitmeyecektir. Kendilerine, canlarına, mallarına, kiliselerine ve
dışardan memleketimize getirecekleri kimselere yeri ve göğü yaratan Allah hakkı için,
Peygamberimiz Muhammed Mustafa (S.A.V) hakkı için, Mushaf hakkı için, yüz yirmi dört
Bin peygamber hakkı için ve kuşandığım kılıç için en ağır yemin ile yemin ederim ki, yukarda
Belirtilen hususlara söz konusu rahipler benim hizmetime benim emrime itaatkâr oldukları
Sürece hiç kimse tarafından muhalefet edilmeyecektir.