FISU Başkanı'ndan Erzurum'a büyük övgü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-26-2011 (18:12)   Son Mesaj: 01-26-2011 (18:12)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    01-26-2011

    FISU Başkanı'ndan Erzurum'a büyük övgü

    FISU Başkanı'ndan Erzurum'a büyük övgü
    Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Yönetim Kurulu Başkanı George Killian 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan tesislerin mükemmel bir şekilde yapıldığını ifade etti.

    Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Yönetim Kurulu Başkanı, 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan tesislerin muhteşem olduğunu belirterek, "Ben de Türk olsaydım, burada yaşasaydım Erzurum'da olmaktan gurur duyardım" dedi.
    Bazı branşlara katılıyor olmanın Türkiye için başarı olduğunu söyleyen Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer ise "Bakalım kar mı çok yağacak madalya mı?" dedi.

    25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na bir gün kala Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Yönetim Kurulu, FISU Oteli olarak kullanılacak Palan Hotel'de geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi.

    Toplantıya FISU Yönetim Kurulu Başkanı George Killian, FISU Teknik Delegesi Roger Roth, FISU Denetleme Komitesi Başkanı Leonz Eder, Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer ve Erzurum 2011 Kış Oyunları Organizasyon Komitesi'nden Genel Koordinatör Bekir Korkmaz katıldı.

    Oyunlar köyünün de sporcular için çok iyi bir şekilde dizayn edildiğini ifade eden FISU Yönetim Kurulu Başkanı George E. Killian, açılış ve kapanış seramonilerinin muhteşem olacağından şüphe duymadığını söyledi.

    Kış Oyunları'na 58 ülkeden sporcunun katılacağını belirten FISU Yönetim Kurulu Başkanı Killian, "Bin 108 katılımcı tamamıyla katılmış durumda. En az bin 500 katılımcı daha bekliyoruz. Burada 58 ülkeden bahsediyoruz. Bu da şu anlama geliyor. Öyle bir grup topluluk var ki burada, Türk hayatını yakından deneyimleyecekler. Şehrin insanlarıyla tanışacak, yemeklerinin tadına varacaklar. Böylece kültürünüzün özelliklerine yakından tanıyacaklar. Başka ülkeden gelen biriyle el sıkışın. Ayırt etmeniz zor olmayacaktır" dedi.

    Türkiye'nin önemli bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapacağını anımsatan Killian, "Oyunlara yaklaşık 35 bin koltu dolu geçer. Sizler gazeteci olarak kendi toplumunuza, şehrinize, bölgenize ve ülkenize bütün zamanların en büyük sportif aktivitelerden bir tanesini sunacaksınız. Eminim harika yazılar yazacaksınız. Görmeden önce bir şey yazmamızı rica ediyorum. Açılışla ilgili size kimsenin söylediğine inanmayın. Gelin gözlerinizle görün ve gidin. Açılış seramonisinin görkemli öyküsünü yazın" diye konuştu.

    Oyunlarla birlikte Erzurum'da gözle görülür bir değişiklik olduğunu belirten FISU Yönetim Kurulu Başkanı George Killian, kentin güzel halini görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi. Killian, "Erzurum acaba Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak şehir diye geldim. Kar sporlarıyla ilgili fazla bilgim yok ama burayı gezme ve görme imkanı buldum. Oradaki makinaları izledim, bir takım kısımları düzeltiyorlardı, yurtlar vardı. Olasılıklara ve yeni tesislere baktık. Zaman içerisinde büyük bir gelişme göstermiş olan üniversiteyle bu şekilde bir işbirliği içinde olmak ve fahri derece almış olmak çok büyük bir onur "diye konuştu.

    "ŞEHİRDEKİ DEĞİŞİM ETKİSİNİ GÖSTERİYOR"

    Önceki toplantıya yaşadığı talihsiz bir olay nedeniyle katılamadığını vurgulayan Killian, "Son geldiğimde her taraf karanlıktı ama şimdi farklılaştığını gördüm. Her yer aydınlamış ve şehrin çehresi değişmiş. Üniversitenin içini ise tanıyamadım. Bu organizasyondan bütün ülke faydalanacak. En fazla bu şehirde yaşayanlar bundan istifade edecek.

    Çünkü gerçekten dünyada bilinen önemli bir kış sporları şehri olarak tanınacaksınız. Geçen yıl Çin'in Harbine bölgesine gittim. Burası neresi dediler. Mançurya oralarda bir şehir dediğimde çoğu kimse bilmiyordu. Burada da çalışmaya başladığımızda 'Erzurum neresi, Türkiye'nin neresinde diye sordular. Size garanti veriyorum, gelecek haftadan itibaren gelecek günler boyunca burası dünya çapında tanınan bir şehir olacak.

    Erzurum adının sıkça geçtiğini duyacaksınız. Bu şehirdeki herkes buna şükran duymalı. Dün biriyle konuşuyordum. 3 yaşında kayak yapan çocuklarının fotoğraflarını gösteriyor. Burada doğmanın ne kadar güzel bir şey olacağını düşündüm. Böyle bir şehirde insan sporu severek büyür. Yaşlandığı zaman insan bazı şeylerden uzak kalabiliyor ama hala pek çok şeyin keyfine varılabilir.

    Umuyorum hepiniz gazetelerde hikayelerini yazarken şunu da yazarsınız. FISU herkese teşekkür etti. Beşikteki çocuktan yetişkin herkese kadar. Bütün yapılan çalışmaların faydalanıcısı sizsiniz biz burada kiracıyız. Ben de Türk olsaydım ve Erzurum'da yaşasaydım buralı olmaktan gurur duyardım Geçtiğimiz gülerde New York Times'te kış sporlarının yapılacağı en iyi 30 şehir arasında Erzurum'a 14'üncü sırada yer verilmesi bu bilgilerin teyidi bakımından önemlidir" diye konuştu.

    "PALANDÖKEN'İN KAR KALİTESİ MUHTEŞEM"

    Palandöken'deki kar kalitesinin çok iyi olduğunu söyleyen FISU Spor Branşları Uluslararası Teknik Komite Başkanı Roth Roger, "Toz kar olan Palandöken'e herkesi için davet ediyorum. Özellikle yeni başlayanlar için çok iyi. Şu an oyunlar için yeterli pist ve kar var. Eğlence amacıyla kaymaya kar yok. Bunun yanı sıra gelecek sporcuların kaliteleri çok yüksek.

    Kayakla atlamada gelecek atletlerin yüzde 20'si dünya şampiyonası tecrübesi olan sporcular. Birtakım yeni doğacak yıldızları da görmeniz mümkün olacak. Tesislerle ilgili olarak her türlü sizi cesaretlendirmek isterim. Federasyonlar buraların kullanılması için etkin çalışsınlar. Çünkü buralar sıfırdan başlanarak bu noktaya taşındı. Biz olimpiyat seviyesinde bir hazırlık yaptık. Oyunlar, Kış Olimpiyatları öncesi atılacak önemli bir adım diye düşünüyorum" dedi.

    FISU Denetleme Komitesi Başkanı Leonz Eder, "Denetleme komitesi olarak sıfırdan başladık buradaki çalışmalar için. Burayı kış sporları mekanı haline getirmek için yoğun çaba harcandı. Denetleme komitesi, organizasyon komitesiyle dostane bir şekilde çalıştı. Olimpiyat konusunda çok fazla rakibiniz yok" dedi.

    "BAYRAKLARIN DEĞİŞTİRİLMESİNE BİR ANLAM VEREMEDİM"

    Üzerinde yarışlara ait resimlerin yer aldığı bayrakların indirilerek yerine Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin flamalarının asılmasını değerlendiren Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, "Otomobille geçerken bir takım bayrakların indirilip bir takım bayrakların asıldığını gördüm. Sorduğumda daha önce asılın Universade ile ilgili bayrakların indirildiği, Erzurum bayrağının takıldığını öğrendim. Erzurum'un bayrağı da çok güzel, itirazımız yok. Ama burada bütün dünyayı
    kucaklayan bir organizasyon yapılmakta.

    Erzurum bayrağıyla birlikte uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu'nu temsilen organizasyonun ve federasyonun bayrağı bunların üzerinde Türk bayrağı bunların hepsinin bir arada olması gerekir. Biz Türk bayrağını en üstte tutuyoruz. Diğerleri kurumları temsil etmektedir. Neden olduğunu bilmiyorum. Bizim oyunları yapmak için yol haritamız var. Çalışmaları buna göre yürütüyoruz. 2 - 3 aylık süreler halinde FISU'nun yaptığımız işlemleri gözden geçirmek için
    denetleme komitesi var.

    Bu denetleme komitesinin bizim çalışmalarla ilgili hazırladığı raporlar var. İki gün önce 10'uncu ve son ilerleme raporunu sunduk. Denetleme komitesi başkanı Kairis Ulp, hazırladığımız raporlarda organizasyonla, tesislerle, geri dönüşlerle ilgili çalışmaları beğendi. Bazı eleştiriler de oldu. Bu eleştiriler bizi doğru ve etkin başarılı bir oyun hazırlamaya yönelik eleştirilerdi. Şu an bizim bakımımızdan 22'sinden itibaren organizasyon başladı. Oyunlar zaten yapılıyor. Şu an itibariyle ziyaretçiler Ankara ve İstanbul üzerinden girişler yapıyor. En büyük sporcu girişi bugün olacak. Ben sabah 8'den beri transpor operasyonunu yürütüyorum zaman zaman karşılaştığımız yığılmaları da yaptığımız anlık kriz müdahaleleri çözüyoruz" diye konuştu.

    Türkiye'de ilk kez böyle büyük bir organizasyon düzenlendiğini söyleyen Tamer, "Kış sporlarıyla ilgili böylesine küçük ve güzelim bir alanda böylesine çok yatırım olması spor branşlarının çoğunun ilk defa tanıtılıyor olması da önemli. Bunlara rağmen sıkıntı görülmüyor. Hem Üniversite Sporları Federasyonu olarak hem de FISU üyesi olarak bunu gözlüyorum.

    Sıkıntı görünmüyor. Biraz daha kar yağarsa görüntü güzel olacak. Kar yağmasa bile şu an için bütün yarışları yapmak üzere hazırız ve yapacağız. Bütün branşlarda yarışmalara katılıyoruz ancak kayakla atlamada üniversitede okuyan öğrenci olmadığı için lisede okuyan 3 genç için özel izin alındı. Bu üç öğrenci bu yarışmalara katılarak tasnif dışı yarışacak.

    Türkiye, çoğu branşta ilk defa katılıyor. Bu branşlarla ilgili tesis, sporcu yetiştirecek yerler yoktu. Elimizde olan sporcular federasyonların milli takım antrenörleriyle çalıştı. Bu yarışlara toplam 69 bayan ve 81 erkek sporcu ile katılıyoruz. Kış sporlarında en büyük katılım rakamına böylece ulaşmış olacağız. Güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. Bazı branşlarda katılıyor olmakta başarı bizim için. Bakalım kar mı çok yağacak madalya mı çok yağacak. Serbest stil kayak mobil sitilde ise kayakçımız olmayacak" diye konuştu.

    FISU Yönetim Kurulu Başkanı George E. Killian'ın söylediği şeylerin kendileri için lyol gösterici ve rehberlik edici niteliklere olduğunu ifade eden 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, "Oyunların açılış töreni 19.30'da başlayacak ve bir saatlik bir sportif program olacak. Takımların geçit töreni sonrası tribündeki yerlerine oturduktan sonra başlayacak kültürel program bir saat 10 dakika sürecek. 2.5 saatte tamamlanacak açılış töreni tarihinin en görkemli töreni olacak. Bütün dünya bizi konuşacak" diye konuştu.

    Oyunlar süresince 4 şeye pişman olduğunu dile getiren Korkmaz, "Akreditasyonu Ocak'ın 17'si itibariyle başlattık. Keşke 6'sında başlatsaydık. Yine de tedbirleri aldık. Sürecimiz planladığın şekilde işliyor. İkincisi Palandöken Dağı'ndaki göletinin doldurulması meselesiydi. Palandöken'deki kaynaklardan su arama projeleri sonuçsuz kaldı. Orada bekap çözüm devreye girdi. Erzurum Valiliği'nin küçük göletinden çektiğimiz suyla karlama yaptık.

    Türkiye Kayak Federasyonu tankerlerle su, kamyonlarla dağlardan kar taşıdı. Bütün alanlar yarışmalara hazırlardı. Üçüncüsü tek fazlı reklam politikası izledik. Erken alınacak tedbirlerle çift bazlı politika olarak yapılabilirdi. Yine de reklam, tanıtım, halkla ilişkiler anlamında geri dönüşlere baktığımızda planlanmış olan hedefe ulaştığımızı söyleyebilirim. Dördüncüsü vefa borcumuz olduğu kimselerdir. Özellikle şu an aramızda bulunan Atatürk Üniversitesi'nin eski Rektörü Yaşar Sütbeyaz'a yürekten teşekkür ediyorum. Bir diğer kişi de Kemal Tamer'dir" diye konuştu.

    KURT: KAR YAĞIŞI İSTEMİYORUM

    Son yılların en kurak kışını geçiren Erzurum'da kar sıkıntısının problem oluşturmayacağını belirten Teknik Komite Başkanı Muhtar Kurt, 5-10 santimlik kar yağışına hayır demeyeceğini ama daha fazla miktarda kar geldiği zaman işlerinin bir hayli zorlaşacağını, bunun için kar yağışını istemediğini söyledi.

    2011 Kış Oyunları'ndan sonra tesislerle ilgili çalışmaların federasyonlar eliyle yürütüleceğine işaret eden Kurt, "Buz Federasyonu'nun alt birimi olan hız pateni, figür paten ve Curling var. Federasyon bununla ilgili bir faaliyet programı yapacaktır. Buz Hokeyi'yle aynı şekilde salonlarda bu gibi organizasyon yapacaktır. Bunun yanı sıra 2012'de Dünya Gençlern Nordin Şampiyonası Erzurum'da olacak. Üyesi 3 binden fazla olan Uluslararasa Kayakseven Gazeteciler kulubü üyelerini Mart 2012'de Palandöken'de ağırlayacağız. Federasyon bu seneye kadar FIS, Uluslararası Kayak Federasyonu yarışmalar düzenliyordu. Tek tek bu organizasyonları gerçekleştirdiğimiz sürece daha büyüklerini alabiliyorsunuz" diye konuştu.










    FISU Başkanı'ndan Erzurum'a büyük övgü Yorumları