Suda Yüzen Cisimlerin Şekli Nasıldır ? lütfen söyleyin ödev Benzer Konular suda yüzen cisimlerin şekli nasıldır?... Pakize Suda (Pakize Suda Kimdir? - Hakkında - Hayatı)... Orhan Suda (Orhan Suda Kimdir? ...
En iyi cevap Misafir tarafından gönderilmistir |
Bu benimde ödevim 5. sınıf Fen Çalışma Kitabında Bu Sorunun Cevabı İçin Değişik Şeyler Yazıyor.Bence Kitabımda Yazanlara Göre Cevaplarsam Şöyle Yazabilirsin. BİLDİKLERİMİZ: 1.Sudan daha yoğun cisimler suda batar. 2.Yüzen cismin yoğunluğu,suyun yoğunluğundandaha küçüktür. 3.Suda batan cisimler,suda yüzenlerden daha yoğundur. DOĞRU CEVABI BULMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR? 1.Suda yüzdüğünü bildiğimiz tahtadan yapılmış farklı biçimlerde cisimlerle yüzme-batma deneyi. 2.Suda batan silgide,farklı biçimlerde parçalar keserek onlarla yüzme-batma deneyi. 3.Her cismin yüzme-batma özelliklerini gösteren bir çizelge. .Neler Gözlemledik? 1.Ağaçtan yapılmış çubuklar yüzdü. 2.Yassı silgi parçaları battı. SORUNUN CEVABI NE OLABİLİR? 1.Çubuk gibi silindirik veya sivri uçlu cisimler suda yüzmez,batar. 2.Yassı cisimler suda yüzer. 3.Ortası delik cisimler suda yüzer. 4.Yuvarlak cisimler yüzer,köşeli cisimler batar. BU YAZI UMARIM İŞİNİZE YARAR. Saygılarımla 5/a Sınıfı Öğrencisi |
Kayıtsız Üye |
ödevim çok zor bir yardım istediğim için araştırma yapıyorum ama siz bana balıktan filan bahsediyosunuz.lütfen doğru bir cevap verinde ödevimi yapayım.öğretmenden yoksa dayak yerim.
Peki o zaman ben sana suda yüzen balik olduguna göre baligin seklini vereyim ;
BALIK ANATOMİSİ
BURUN 1
KAFATASI 2
BEYİN 3
OMURGA 4
OMURGA KORDONU 5
BÖBREKLER 6
YÜZME KESESİ 7
YÜZGEÇ DESTEKLEYİCİLER 8
KALP 9
SOLUNGAÇLAR 10
CİĞER 11
STOMACH 12
YUMURTALIKLAR 13
BAĞIRSAKLAR 14
ANÜS (Dışkı ve cinsel organ) 15
BALIKLARIN ESAS YAPILARI:
Balıklar çok farklı ortamlarda yaşadıklarından dolayı vücut şekilleri birbirine benzemeyebilir. Yaşadıkları ortama uyum sağlayan balıklar şekil ve renk itibariyle birbirlerinden farklılıklar gösterirler. Balıkların biçim ve şekillerine bakılarak nerede yaşadıklarını ve yaşam tarzlarını söylemek mümkündür. Nasıl beslendiğini hangi katmanlarda yüzdüklerini ve nasıl bir yüzüş biçimi(tarzı) olduğunu söyleyebiliriz.
BALIĞIN AĞIZ YAPISI;
Balıkların ağız yapıları beslenmeleri hakkında fikir verir. Mesela bir corydoras balığı aşağı doğru bakan ağzı ve bıyık diye tabir ettiğimiz duyargaları ile kumu karıştırır ve yemini bulur. Üstte yüzen balıkların genelde ağız yapıları yukarı doğru bakar ve düz bir vücut yapısına sahiptirler. Bu balıkların çoğu etçil sayılırlar çünkü su yüzeyindeki böcek, sinek vb. şeyleri yakalar yerler. Orta katmanda yüzen balıkların ağız yapıları ortada burnun hemen altındadır. Genelde yemlerini dibe batarken veya yüzerken yakalarlar, ancak bu balıklar için her katmanda yem yemek olanaklıdır. Vücutları yardımıyla kum üzerinden ve su yüzeyinden de yem yiyebilirler.
BALIKLARDA SOLUNGAÇLAR;
Akciğer görevini üstlenen bu duyarlı zar suda erimiş olarak bulunan oksijeni süzer ve kana ulaştırır. Solungaçların korunmasına yardımcı olan solungaç kapakları sürekli hareket halindedir ve solungaçlardan suyun geçmesini sağlar. Solungaç kapakları balık yüzerken sürtünmeler sonucu oluşan zedelenmelere ve diğer balıklar tarafından açılan yaralara engel olamaya çalışır. Bu sebeple de koruyucu tabakalar ile örtülüdür
YÜZGEÇLER VE GÖREVLERİ
GÖĞÜS YÜZGEÇLERİ: Bu yüzgeçler balığın kolu bacağı gibidir. Balık, bu yüzgeçleri ileri doğru iterek vücudu hareketsiz hale getirir ve frenleme yapar, kendine yön ve hız vermeyi bu yüzgeçler yardımı ile yapar.
KARIN YÜZGEÇLERİ: Bu yüzgeçlerde aynı göğüs yüzgeçleri gibidir. Balık bu yüzgeçler yardımıyla dengesini korur ve hareket eder.
ANAL YÜZGEÇ: Bir diğer adıyla "Anüs yüzgeci". Bu yüzgeç bir kısım balıklarda üremeye yardımcı olur. Canlı doğuran türlerin erkeklerinde bu yüzgeç tüp biçimindedir ve spermleri dişinin döl yatağına ulaştırmayı sağlar. bazı Characins balıklarında ise yüzgecin ucu çengel biçimini almıştır ve yumurtlama zamanı erkek ve dişinin bir araya gelmesini sağlar.
KUYRUK YÜZGECİ: Balığın bu yüzgeci genelde tektir ancak bazı soğuksu türlerinde çift ve saçaklı hale gelmiştir (doğada pek rastlanmayan bir durumdur). Bazı erkek balıklarda dişiden farklılıklar gösterir mesela Kılıç Kuyruk (Swordtail) balıklarında erkek balığın kuyruk yüzgeci alttan uzantılıdır ve balığın kılıç kuyruk adı buradan gelir. Bu yüzgeç aslında balığa dümen görevi yapar ve asıl görevi budur.
ADİPOSE YÜZGECİ: Bu yüzgecin görevi henüz bilinmemektedir. Bazı balıklarda sırt ve kuyruk yüzgeci arasında bulunur ve etli bir yapıya sahiptir.
SIRT YÜZGECİ: Anal yüzgeç ile birlikte bu yüzgeçler balığın dik durabilmesini sağlar ve omurga görevi yaparlar.
ya bnmde ödewim warrr :suda yüzen cisimlerin sekli nasıldırr?lütfen yarrdıımmm eddinn..
Bu benimde ödevim 5. sınıf Fen Çalışma Kitabında Bu Sorunun Cevabı İçin Değişik Şeyler Yazıyor.Bence Kitabımda Yazanlara Göre Cevaplarsam Şöyle Yazabilirsin.
BİLDİKLERİMİZ:
1.Sudan daha yoğun cisimler suda batar.
2.Yüzen cismin yoğunluğu,suyun yoğunluğundandaha küçüktür.
3.Suda batan cisimler,suda yüzenlerden daha yoğundur.
DOĞRU CEVABI BULMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
1.Suda yüzdüğünü bildiğimiz tahtadan yapılmış farklı biçimlerde cisimlerle yüzme-batma deneyi.
2.Suda batan silgide,farklı biçimlerde parçalar keserek onlarla yüzme-batma deneyi.
3.Her cismin yüzme-batma özelliklerini gösteren bir çizelge.
.Neler Gözlemledik?
1.Ağaçtan yapılmış çubuklar yüzdü.
2.Yassı silgi parçaları battı.
SORUNUN CEVABI NE OLABİLİR?
1.Çubuk gibi silindirik veya sivri uçlu cisimler suda yüzmez,batar.
2.Yassı cisimler suda yüzer.
3.Ortası delik cisimler suda yüzer.
4.Yuvarlak cisimler yüzer,köşeli cisimler batar.
BU YAZI UMARIM İŞİNİZE YARAR.
Saygılarımla
5/a Sınıfı Öğrencisi
5/a Sınıfı Öğrencisi arkadasimiza tesekkür ederim.
aacaba o 5/a öğrencisinin ismi ne merak ediyorum bnm kitabımda da aynısı var da
bende 5/Ayım ve bu bilgi benim işime yaradı teşekkür ederim beni de bilgilendirdi çok sağol
|