Soru: Bosanma ve nafaka hakkinda neler söylebilirisniz????? Benzer Konular Avusturya Aile Birleşimo... Avusturya - Aile Birleşimi Için Gerekli Evraklar... --->: Avusturya - Aile Birleşimi Için Gerekli Evraklar... Avusturya, Baltalı Aile ...
En iyi cevap yabanGülü tarafından gönderilmistir |
Cevap: Nafaka’ (‘Unterhalt’)... Nafaka günümüzde sadece ayrılıklarda ya da ayrıldıktan sonra kullanılan bir terimdir. Fakat aslında bu tam doğru değil, çünkü nafaka evliliğin sürmesindede ödenilmek zorundadır. Çalışan eş çalışmayan eş ve çocukları için nafaka öder. Tek fark ise boşandıktan sonraki nafaka sadece para olarak ve aylık olarak ödenir. Evlilik esnasındaki nafaka sadece para olarak hesaplanılmaz. Ben bu yazımda ‘eşler arasındaki nafaka’ durumunu anlatmaya çalışacağım. % 33 kuralı... % 33 şöyle hesaplanır: çalışan eşin senelik geliri (artı 13. ve 14. aylığı) 12’ye bölünür ve böylece aylık geliri hesaplanmış olur. Sonra bu aylık gelirinin % 33’ü alınır ve buradan çıkan rakamı çalışan eş çalısmayan eşe ödemek zorunda kalır. Fakat her iki eş çalışıyor ise, ozaman iki eşin geliri toparlanır ve aylık gelir hesaplanır. Bu çıkan rakamdan % 40 hesaplanır ve maaşı düşük olan eş bu % 40’a kendi kazandığı maaşı sayıp aradaki farkı isteyebilir. Fakat şayet nafaka ödenmesi gereken çocuklar var ise (her çocuk için %2 ile %4 arası) ya da bir önceki evlilikden nafaka yükümlülükleri ile ödenilmesi zorunda bir eş var ise (%1 ile %3 arası) bunlar yeni eşin nafakasının yüzdeliklerini düşürür. Örneğin çalışan bir eşin ayrılmış bir eşine nafaka yükümlülüğü bulunmaktadır.Ve dediğimiz gibi çalışan eş çalışmayan eşine maaşının %33ünü vermek zorundadır.Şayet bu eşin önceden boşandığı eşi ve birde çocuğu var ise ozaman yüzdeler daha farklı olacaktır. Çocuk için % 4 ve boşanmış eş içinde % 3 hesaplanır ve bu durumda çalışmayan yeni eş çalışan eşinin maaşından % 26 kadar nafaka hakkı vardır (tabiki çalışmayan eş nafakayı alabilmesi için de evliliklerinden doğan görevlerini yerine getirmesi gerekiyor). ‘Çaba harcama prensipi’ (‘Anspannungsprinzip’)... Şayet çalışan ve nafaka ile yükümlü olan eş kasıtlı şekilde yeterince para kazanmıyor ise ozaman nafaka eski kazancına göre ya da almış olduğu eğitim ve özelliklerine göre hesaplanır. Nedensiz şekilde daha az ödenilen bir iş yerine başlamak, tam saat çalışmak yerine haftalık çalışma saatini part-time’a düşürmek ya da işsiz kalmış bir eşin ondan beklenebilecek bir işi ret etmesi bu çaba harcama prensipine geçmektedir. Bu durumlarda şuna bakılır: nafaka ile yükümlü olan eş ondan beklenebilinecek bir işi bilinçli bir şekildemi yerine getirmiyor ya da çalışmıyor. Nedensiz şekilde bırakılan iş içinde aynı durum geçerli, yani yüksek uydurma (‘fiktiv’) bir kazanç hesaplama için baz alınır. ‘Kusurdan bağımsız nafaka’ (‘Verschuldensunabhängier Unterhalt’)... Aslında nafaka kusurlu olan taraf öder fakat bazı şartların var olması halinde eşin ayrılıkta suçu olsa bile suçsuz eş suçlu eşe nafaka ödemek zorunda kalır. Bu durum genç anne ve yaşlı ev hanımları (3 seneye kadar varan nafaka) için düşünülmüştür. Örneğin genç olan bir anne boşanmada suçlu olsa bile çocuklarının beş yaşını doldurana kadar suçsuz olan eşi suçlu olan eşine nafaka ödemek zorunda kalır. (alinti) |
Alıntı:avusturya aile birlesimi icin gerekli evraklar-Aile-bosanma/nafaka (avusturya)
ben esimden ayrilmayi dusunuyorum ama 2 tane cocugum var 1 kiz 1 oglan ben cocuklarimdan asla ayrilamam viyana kanunlarini tam bilmiyorum cocuklari anneyemi yoksa babayami veriyor bide ben calismiyorum ve almancada cok bilmiyorum neyapmam gerekir.cocuklarimi kaybetmemem icin beni bilgilendirirmisiniz tesekkurler.
Cevap:
Nafaka’ (‘Unterhalt’)...
Nafaka günümüzde sadece ayrılıklarda ya da ayrıldıktan sonra kullanılan bir terimdir. Fakat aslında bu tam doğru değil, çünkü nafaka evliliğin sürmesindede ödenilmek zorundadır. Çalışan eş çalışmayan eş ve çocukları için nafaka öder. Tek fark ise boşandıktan sonraki nafaka sadece para olarak ve aylık olarak ödenir. Evlilik esnasındaki nafaka sadece para olarak hesaplanılmaz. Ben bu yazımda ‘eşler arasındaki nafaka’ durumunu anlatmaya çalışacağım.
% 33 kuralı...
% 33 şöyle hesaplanır: çalışan eşin senelik geliri (artı 13. ve 14. aylığı) 12’ye bölünür ve böylece aylık geliri hesaplanmış olur. Sonra bu aylık gelirinin % 33’ü alınır ve buradan çıkan rakamı çalışan eş çalısmayan eşe ödemek zorunda kalır.
Fakat her iki eş çalışıyor ise, ozaman iki eşin geliri toparlanır ve aylık gelir hesaplanır. Bu çıkan rakamdan % 40 hesaplanır ve maaşı düşük olan eş bu % 40’a kendi kazandığı maaşı sayıp aradaki farkı isteyebilir. Fakat şayet nafaka ödenmesi gereken çocuklar var ise (her çocuk için %2 ile %4 arası) ya da bir önceki evlilikden nafaka yükümlülükleri ile ödenilmesi zorunda bir eş var ise (%1 ile %3 arası) bunlar yeni eşin nafakasının yüzdeliklerini düşürür.
Örneğin çalışan bir eşin ayrılmış bir eşine nafaka yükümlülüğü bulunmaktadır.Ve dediğimiz gibi çalışan eş çalışmayan eşine maaşının %33ünü vermek zorundadır.Şayet bu eşin önceden boşandığı eşi ve birde çocuğu var ise ozaman yüzdeler daha farklı olacaktır. Çocuk için % 4 ve boşanmış eş içinde % 3 hesaplanır ve bu durumda çalışmayan yeni eş çalışan eşinin maaşından % 26 kadar nafaka hakkı vardır (tabiki çalışmayan eş nafakayı alabilmesi için de evliliklerinden doğan görevlerini yerine getirmesi gerekiyor).
‘Çaba harcama prensipi’ (‘Anspannungsprinzip’)...
Şayet çalışan ve nafaka ile yükümlü olan eş kasıtlı şekilde yeterince para kazanmıyor ise ozaman nafaka eski kazancına göre ya da almış olduğu eğitim ve özelliklerine göre hesaplanır. Nedensiz şekilde daha az ödenilen bir iş yerine başlamak, tam saat çalışmak yerine haftalık çalışma saatini part-time’a düşürmek ya da işsiz kalmış bir eşin ondan beklenebilecek bir işi ret etmesi bu çaba harcama prensipine geçmektedir. Bu durumlarda şuna bakılır: nafaka ile yükümlü olan eş ondan beklenebilinecek bir işi bilinçli bir şekildemi yerine getirmiyor ya da çalışmıyor. Nedensiz şekilde bırakılan iş içinde aynı durum geçerli, yani yüksek uydurma (‘fiktiv’) bir kazanç hesaplama için baz alınır.
‘Kusurdan bağımsız nafaka’ (‘Verschuldensunabhängier Unterhalt’)...
Aslında nafaka kusurlu olan taraf öder fakat bazı şartların var olması halinde eşin ayrılıkta suçu olsa bile suçsuz eş suçlu eşe nafaka ödemek zorunda kalır. Bu durum genç anne ve yaşlı ev hanımları (3 seneye kadar varan nafaka) için düşünülmüştür. Örneğin genç olan bir anne boşanmada suçlu olsa bile çocuklarının beş yaşını doldurana kadar suçsuz olan eşi suçlu olan eşine nafaka ödemek zorunda kalır.
(alinti)
Uyarı Mesajı | |
Cancel Changes |
|
|