Yüzölçümü: 414,65 km²
Nüfus: 1.651.437 (31 Aralık, 2005)
Nüfus yoğunluğu: 3982,7 /km²
Rakım: 151-542 m
Posta kodu: A-1010–1239, A-1400, A-1450
Telefon alan kodu: 01
Coğrafik konum: 48°12′ K, 16°22′ D
Websitesi: wien.at - Infos und Services aus der Wiener Stadtverwaltung
Viyana (Almanca: Wien, Osmanlıca: Beç) Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin 9 eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.650.000 nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar, ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmi merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Örgütü'dür (IAEO).
Yüzyıllar boyu Habsburg hanedanının yerleşim yeri olan kent, bu süre boyunca Avrupa'nın kültürel ve politik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Kent Londra, New York ve Paris'ten sonra iki milyon nüfusuyla dünyanın en büyük dördüncü kentiyken, I. Dünya Savaşı sonrasında nüfusunun dörtte birini kaybetmiştir. Hala daha Habsburg hanedanının izlerini taşıyan eski kent merkezi ve Schönbrunn Sarayı Avusturya devletinin başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmiştir. Viyana'nın sembolü olan Stefan Kilisesi şehrin merkezinde bulunur.
Coğrafya
Viyana 414,65 km² yüzölçümüyle Avusturya'nın en küçük eyaletidir. Ayrıca bir komşu ülkeyle sınırı olmayan tek eyalettir. Küçüklüğüne karşın eyalet-kent olmasının getirdiği avantajlarla Viyana ülkenin en yoğun trafik ve yapılaşma oranlarına sahiptir. Kapladığı alanın % 11,3'ü yapılaşmış alan, % 11,1'i trafik ve % 2,2'si de raylı sistem alanıdır. Bununla birlikte Viyana 117,76 km² yani toplam alanının % 28,4'ü oranında yeşil alana sahiptir ve ülkenin en yoğun kent içi yeşil alana sahip olan eyaletidir. 19,1 km², yani % 4,6 oranında alan sularla kaplıdır ve bu oran sadece Burgenland'da daha yüksektir. Ayrıca Viyana şarap üretilen dört eyaletten biridir. Toplam yüzölçümünün % 1,7 oranındaki bölümünde üzüm bağları bulunur. % 16,6 oranındaki bölge ormanlıktır ve % 15,8 oranındaki bölge de tarım alanıdır.
Coğrafi konum
Orta Avrupa'nın en büyük kentlerinden biri olan Viyana gelişimini büyük oranda coğrafi konumuna borçludur. Şehir Kuzeydoğu Alplerinin alçaldığı bölgede, Viyana Havzası'nın kuzeybatı bölgesinde bulunur. Tarihi kent Tuna Nehri'nin güneyinde bulunmaktadır. Günümüzde kent nehrin diğer kıyısına geniş biçimde taşmıştır. Viyana doğu-batı ve kuzey-güney doğrultularındaki eski ticaret yollarının kavşağında kurulmuştur. Tuna nehri Viyana Havzası'nda adalar nedeniyle birçok kola ayrıldığından Viyana'da geçilebilir durumdadır.
Doğu Bloku'nun 1989 yılında yıkılışından bu yana Avusturya'nın kuzey ve doğu komşularıyla ticari ve ekonomik ilişkileri yoğunlaşmıştır. Viyana'nın eski Doğu Bloku ülkelerine coğrafi yakınlığı bu anlamda dikkat çekicidir. Örneğin Viyana Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya 60 km yakınlıktadır. İki başkentin bu kadar birbirine yakın olması (Vatikan-Roma ilişkisi sayılmazsa) Avrupa'da benzeri olmayan bir durumdur.
İlçeleri
Viyana günümüzde 23 bölgeden oluşur. Bunların adlarının yanında numaraları da vardır. Mesala 'Innere Stadt'a ayrıca '1. bölge' denir. Adres ve posta kodlarında da bu bölge numaraları bulunur.
Viyana 1850 yılına kadar bugün 1. Bölge'nin büyük bir bölümünü oluşturan tarihi kentten oluşuyordu. İmparator Franz Joseph döneminde ilk büyük kent genişletilmesi yapıldı: Kentin yakın çevresindeki varoşlar, kentin bugünkü 9. bölgesine kadar olan ilçeleri oluşturacak şekilde kente dahil edildi. 1 Ocak 1892'de kent ikinci defa genişletildi ve toplam 19 bölgeye kavuştu. 1900 yılında 2. bölgenin kuzey kesimi 20. bölge haline geldi.
1904 yılında yapılan genişletmeyle Tuna'nın sol kıyısındaki Floridsdorf ve Kagran 21. bölge olarak birleştirildi. Bu kent sınırları 1938 yılına kadar sürdü. Nazi işgali altında Büyük Viyana'nın kurulmasıyla Viyana'nın kapladığı alan dört katına çıkartıldıysa da, bu karar 1946 yılında geri alındı. Ama 1954 yılında yürürlüğe giren bu karara göre bugün 22. ve 23. bölgeleri oluşturan kesimler kente bağlı kaldı. Kent sınırları 1954'ten bu yana değişmedi.
Birçok ilçede eski köylerin isimleri halen bugün "Grätzl" adı verilen kimi semtleri adlandırmak için kullanılmaktadır. Ancak birçok eski yerleşim bugün kaybolmuştur. Kentin sınırları belirlenirken büyük caddelerin ya da akarsuların sınır olarak kabul edilmesi sonucu kimi yerleşimler bölünmüştür.
Viyana'nın 23 İlçesi
1. Bölge: Innere Stadt
2. Bölge: Leopoldstadt
3. Bölge: Landstraße
4. Bölge: Wieden
5. Bölge: Margareten
6. Bölge: Mariahilf
7. Bölge: Neubau
8. Bölge: Josefstadt
9. Bölge: Alsergrund
10. Bölge: Favoriten
11. Bölge: Simmering
12. Bölge: Meidling
13. Bölge: Hietzing
14. Bölge: Penzing
15. Bölge: Rudolfsheim-Fünfhaus
16. Bölge: Ottakring
17. Bölge: Hernals
18. Bölge: Währing
19. Bölge: Döbling
20. Bölge: Brigittenau
21. Bölge: Floridsdorf
22. Bölge: Donaustadt
23. Bölge: Liesing
İklim
Viyana'nın iklimi batıdan okyanus etkisi ve doğudan karasal etkiler arasında bir geçiş iklimidir. Bu durum yıllık karşılaştırmada büyük sıcaklık farklarının ortaya çıkmasına yol açar. Genel olarak Viyana düşük yağış oranı ve uzun yağışsız dönemleriyle dikkat çeker. En yağışlı dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kış ayları Avusturya'nın diğer bölgelerine oranla yumuşaktır. Kent merkezinde ortalama sıcaklık 10,4 °C, kent çevresinde yaklaşık 9,8 °C.'dir. Ortalama yağış miktarı 600 mm.'dir. 60 günlük yaza karşı 70 gün kış ortalaması vardır.
Tarihi
I. Viyana Kuşatması
II. Viyana Kuşatması
Konuşulan Diller
Viyana Eyaleti'nin resmi dili Almanca'dır. Bununla birlikte yoğun olarak bulunan azınlıkların dilleri de kullanılmaktadır. Kimi park tabelaları Almanca, Boşnakça/Hırvatça/Sırpça ve Türkçe olmak üzere üç dilde düzenlenmektedir. Yine Viyana Eyaleti'nin hazırladığı bilgilendirme ve tanıtım broşürleri de bu üç dilde yayınlanmaktadır. Halk arasında kullanılan başlıca dil Güney Almancası'nın Viyana şivesidir.
Viyana'daki Dinler
Roma Katolik %49,2
Mezhepsiz %25,6
İslam %7,8
Ortodoks %6,0
Protestan %4,7
Yahudilik %0,5
Turistik Mekanları
Tarihsel ve Kültürel Yapılar
Schönbrunn Sarayı:
"Viyana'nın Versailles'i" da denilen köşkte 1400'den fazla oda ve birçok büyük bahçe bulunmaktadır. Hofburg'daki görkemli apartmanlara tur yapmaktansa, şehrin batısındaki bu muhteşem sarayı mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle odalardaki dekor görülmeye değer .İçerde aynı zamanda "Coach and Carriage Museum" adında bir müze var. Bu saraya ait parkta piknik yapmayı sakın unutmayın.
Schönbrunn SarayıHofburg (İmparatorluk Sarayı/Cumhurbaşkanlık Köşkü):
1918'e kadar Habsburg Hanedanlığına ait bir saray olan Hofburg bugünlerde büyük bir müze haline getirilmiştir.
Belvedere SarayıBelvedere Sarayı: Bahçeleriyle ve sanat gelerileriyle Viyana'nın en çekici yerlerinden biri.
Kunsthistorisches Museum: Dünyanın en iyi sanat koleksiyonunu bulunduran müzelerden biri.
Aziz Stephen Katedrali: Şehrin mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerinden biri. İnanılmaz güzel Gotik mimarisi ile herkesi büyüleyen bir yapı.
Opera Binasi Staatsoper (Opera Binası) Çoğu insanlara göre dünya operasının merkezi.
Secession Jugendstil bir sanat evi.
Karl Kilisesi bulunan barok tarzda bir kilise
Prater, dinlenme ve eğlence alanı
Augarten, bir saray ve park
Schwarzenberg Sarayı bulunan ki sayılı barok stilde bir saray
Hundertwasser Evi
Arsenal Müzesi
Sankt Marx Mezarlığı
Stadtpark - Şehir Parkı
Haus des Meeres
Raimund Tiyatrosu
Theater an der Wien
Museumsquartier
Volkstheater
Theater in der Josefstadt
Votiv Kilisesi
Liechtenstein Sarayı
Volksoper
Zentralfriedhof
Gasometer, Viyana
Friedhof der Namenlosen
Schloss Neuwaldegg
Schwarzenbergpark
Pazarlar
Brunnenmarkt:
Viyana Alışveriş16, Brunnungasse U6 Josefstädter Strasse Pazartesi-Cuma:06:00-17:00 Cumartesi:07:00-14:00 Özellikle Balkan/Türk ürünlerini kolaylıkla bulabileceğiniz çok renkli bir alışveriş merkezi. Buranın en büyük avantajı yorulduğunuzda aynı cadde üzerinde bulunan Club International'ın terasında bir kahve içebilir ya da acıktığınızda çok beğeneceğiniz kebap salonlarının birinde yemek molası verebilirsiniz.
Naschmarkt:
4, Linke und Rechte Wienzeile U1, U2, U4 Karlplatz. Pazartesi-Cumartesi: 06:00-17:00. Viyana'nın taze meyve ve sebze bulabileceğiniz çok ünlü marketlerinden biri. Bu pazar özellikle Cumartesi günleri çok kalabalık oluyor. Burada ayrıca birçok lokanta ve café ve Çinli ve Hintli mağazalar bulabilirsiniz.
Ulaşım
Viyana'nın uluslararası Schwechat Havaalanı şehir merkezinden 20 km uzaklıktadır. Şehir merkezine her 20 dakikada bir (05:00-23:30) kalkan otobüsle veya S-Bahn treniyle ulaşılabilir. Şehiriçi ulaşım metro, otobüs, tramvay ve S-Bahn'larla yapılabilir.
Politika
1918'den beri her zaman SPÖ en çok oy alan partidir. SPÖ, Yeşiller ve Liberal Forum'un seçim sonuçları her zaman ortalamanın üstünde, ve ÖVP'nin sonuçları ortalamanın altında.
Kardeş şehirler
Zagreb (Hırvatistan), 1994
Tel Aviv (İsrail), 2005
Varşova (Polonya), 2001
Moskova (Rusya), 1991
Budapeşte (Macaristan), 1990
Bratislava (Slovakya), 1993
İstanbul (Türkiye), 2007