Sinema
Red cliff 2009   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2009 (22:43)   Son Mesaj: 01-04-2009 (22:43)    Cevap: 0    Gösterim: 2695  

    01-04-2009

    Red cliff 2009

    Oynayanlar: Lin Chi-Ling, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung, Zhang Fengyi, Chang Chen Yönetmen: John Woo Yapımcı: Han San Ping, Ryuhei Chiba, Huang Chin-wen VİZYON TARİHİ 27.02.2009 PRODÜKSİYON NOTLARI: John Woo’nun destansı ...

    Film Puani: 0 üye puan vermiştir / 10.00


    Oynayanlar: Lin Chi-Ling, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung, Zhang Fengyi, Chang Chen
    Yönetmen:
    John Woo
    Yapımcı:
    Han San Ping, Ryuhei Chiba, Huang Chin-wen
    VİZYON TARİHİ
    27.02.2009


    PRODÜKSİYON NOTLARI:

    John Woo’nun destansı filmi “Red Cliff”in ilk bölümünün Güney Kore sinemalarındaki dağıtımı Koreli dağıtımcı (ve yatırımcı) Showbox şirketi tarafından gerçekleştirilecek. Ancak filmin gösterimi biraz kısaltılmış versiyonla yapılacak.Diğer ülkelerdeki izleyiciler, 2 saat 23 dakikalık versiyonu izlerken Showbox şirketi, Güney Kore’de dokuz dakika kısaltılmış versiyonu gösterime çıkaracak.

    Showbox şirketinin başkan yardımcısı Chris Lee, bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Aslında biz iki saatlik bir film istemiştik ama filmin bütün bölümleri o kadar anlamlıydı ki, hiçbir bölümünü çıkartamadık. Sonunda kısaltabileceğimiz üç sahne bulmayı başardık ki, bunların toplamı dokuz dakika tutuyordu.”

    Yönetmen John Woo’nun bu kısaltma işlemine onay verdiğini söyleyen yapımcı Terence Chang ise, Daily Variety’e yaptığı açıklamada, “John Woo onay verdi ama filminin kısaltılmış halini seyretmek istemeyeceğini söyledi” dedi.

    Güney Kore sinemalarında önümüzdeki hafta “Red Cliff” haftanın tek önemli ve yeni filmi olarak gösterime girecek.
    Showbox Başkan Yardımcısı Lee’nin dediğine göre, Showbox şu anda “Red Cliff”in başarısı için bütün ağırlığını koymuş durumda… 380 kopya basıldı ve 400 salonla anlaşma yapıldı. Filmin göreceği ilgiye paralel olarak salon sayısı 450’ye çıkabilecek. Yerel filmlerin daha çok salonda gösterime girme şansı bulduğu Güney Kore’de bir yabancı film için 400 salonla anlaşma yapılmasının “Spider-Man” ile eşdeğer olduğu söyleniyor. Çince dilinde çekilmiş bir film olan “Red Cliff”in Asyalıların yüzde 80’inin bildiği, tanıdığı ve okuduğu bir öyküye dayalı olduğu unutulmamalı…
    Showbox yetkilileri, “Red Cliff”in ikinci bölümünü Ocak ayında gösterime çıkaracaklar.
    - Patrick Frater, Variety

    “Red Cliff” Asya’da gösterime çıkmaya hazır…


    Asya’nın gelmiş geçmiş en büyük prodüksiyonu “Red Cliff”i sinema salonlarına getirmek, son derece zahmetli mücadelelere sahne oldu ama harcanan emeklere değdi.

    Çin edebiyatı klasiklerinden “Romance of the Three Kingdoms”tan uyarlanan “Red Cliff”in uzunluğu dört saati buluyor. Asya ülkelerinde iki bölüm halinde gösterilecek olan filmin birinci bölümünün Çin, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore’deki gösterimi bu hafta başlıyor. Malezya’da 17 Temmuz’da gösterilecek. Japonya gösterimi ise Kasım ayında…

    Asya dışındaki izleyiciler ise uzunluğu 2,5 saat olması beklenen tek bir film izleyecekler. Bu ülkelerdeki gösterimin Ocak ayında Asya’daki ikinci bölümün gösterimiyle aynı anda başlaması planlandı.

    Bir ortak prodüksiyon olan “Red Cliff”in yapımına dört ülke katıldı. Bunlar sırasıyla Çin’den China Film Group, Güney Kore’den Showbox Entertainment, Tayvan’dan CMC Entertainment ve Japonya’dan Avex Entertainment…

    Yönetmen John Woo, Hollywood’da geçirdiği yıllardan sonra bu filmin Asya’ya muhteşem dönüşünün simgesi olacağını umuyor. Ancak 80 milyon dolar bütçeli projeye finans sağlayanlar, işi şansa bırakmamaya kararlı olmalı ki, Asya kıtasındaki izleyicinin kalbini kazanmak için olağanüstü bir promosyon kampanyası düzenlediler.

    “Red Cliff”in konusu M.S. 208 yılında Çin’de Han hanedanının hüküm sürdüğü dönemde geçiyor ve o dönemde ülkeye hükmeden üç farklı hanedan arasındaki savaşları anlatıyor.

    Kötü hava koşullarına çekimler sırasında bir dublörün ölümü gibi trajediler eklenince filmin prodüksiyonu tehlikeye girmişti. Ancak yapımcıların yaşadığı tüm zorluğa rağmen mutlu günler onları bekliyordu. Sonunda “Red Cliff”in Asya versiyonunun sadece birinci bölümü değil, Ocak 2009’da gösterime girecek ikinci bölümü de gösterime hazır hale getirildi.

    “Red Cliff”in başrollerini paylaşan Tony Leung, Takeshi Kaneshiro, Zhang Fengyi, Chang Chen ve Lin Chiling gibi oyuncuların yanısıra yönetmen John Woo ve yapımcı Terence Chang, filmin Asya ülkelerindeki başarısını garantilemek amacıyla Asya başkentlerini karış karış dolaşarak tanıtım toplantılarına katıldılar.

    Hong Kong’da düzenlenen bir basın toplantısına katılan yönetmen John Woo, “Bu filmi 20 yıldan beri hep yapmak istemiştim. James Wong Jim daha 1986 yılında savaş üzerine bir film yapmamı teklif etmişti ama finansal problemler yüzünden gerçekleşemedi. Wong’un ölümünden sonra böyle bir filmi yapmak için şiddetli bir istek hissettim” dedi.

    Filmin yapımcıları deprem bölgesinde
    Promosyon çalışması kapsamında düzenlenen galaların ilk durağı Kore’de 26 Haziran’da gerçekleşti. İkincisi ise Hong Kong’da 30 Haziran’da yapıldı. Bu iki galanın ardından Çin’e geçilerek başkent Pekin’de iki başarılı gala düzenlendi.
    “Red Cliff”in bir sonraki durağı Çin’deki deprem bölgesi oldu. Bu bölgede Wu Hou tapınağında özel gösterim düzenlendi. M.Ö. 223 yılında inşa edilen bu tapınakta, filmde adı geçen birçok karakterin anıt mezarları yer alıyordu.

    Yapımcılar ayrıca “Red Cliff”in gösterimi sayesinde dikkatlerin Sichuan bölgesine çekilmesini sağladılar. Sichuan bölgesinde meydana gelen 12 Mayıs depreminde 90.000’den fazla insan ölmüş veya kaybolmuştu.

    Yönetmen John Woo ayrıca deprem kurtarma çalışmalarında görev yaparak kurtarma çalışmalarına katılan 100 doktor, hemşire, asker, gönüllü ve gazeteciden galaya katılmalarını rica etti ve onların kırmızı halıdan geçiş yapmalarını sağladı.
    “Red Cliff”in Çin’deki galaları daha sonra Şanghay, Guangzhou ve Shanzhen’de devam etti. Ardından Tayvan’ın başkenti Taipei’de ve Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da galalar düzenlendi.

    Asyalı izleyiciler galalar sırasında John Woo’ya büyük ilgi gösterdiler. Hong Kong kökenli olan yönetmen, “Face/Off” ve “Mission: Impossible II” gibi filmlerle Hollywood’da çalışmak için ülkesinden ayrılmış, uzun yıllar geri dönmemişti.
    - Clifford Coonan, Patrick Frater, Variety

    ”Red Cliff”in setinde dublörün ölümü…

    John Woo’nun yönetmenliğini üstlendiği “Red Cliff” adlı filmin çekimleri sırasında bir dublör hayatını kaybetti, altı kişi de yaralandı.

    Çin’in ve Asya’nın en masraflı prodüksiyonu olan filmin çekimlerinde kötü hava koşulları ve senaryo değişikliklerinden sonra yaşanan en son şanssızlık bu oldu.

    Filmin Pekin yakınlarında eski bir savaş gemisinde kurulan setine bir teknenin çarpması sonucunda önce alevler yükseldi, ardından 23 yaşındaki dublörün hayatını kaybettiği haberi geldi. Çin polisi konuyla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlattı.
    Pekin’deki kazanın meydana geldiği sıralarda Hong Kong’da bulunan yönetmen John Woo, kaza haberini duyar duymaz filmin setine geldi.

    80 milyon dolarlık bütçesiyle Asya’nın en pahalı filmi olan “Red Cliff”in yapımı için Çin’den China Film, Tayvan’dan CMC Entertainment ve Güney Kore’den Showbox şirketleri fon sağladılar.
    “Red Cliff” ikiye bölünerek gösterilecek

    John Woo’nun “Bugüne dek yapılmış en masraflı Asya filmi” ünvanını elde eden destansı çalışması “Red Cliff”, gösterim uzunluğu açısından da dev bir yapım olmuşa benziyor.

    Filme kaynak olan ve M.S. 3. yüzyıldaki Han Hanedanı dönemini anlatan “Romance of the Three Kingdoms” adlı kitabın çok iyi bilindiği Asya ülkelerinde filmin iki bölüm halinde gösterilmesine, her bölümün iki saat uzunluğunda olmasına karar verildi. Asya dışındaki diğer dünya ülkelerinde ise 2 buçuk saatlik tek film olarak gösterilecek.

    Summit Entertainment Başkanı Patrick Wachsberger, “Filmin iki farklı versiyonunu satacağız. Bunlardan birisi Asya versiyonu, diğeri ise Asya dışı versiyonu…” dedi ve Berlin Film Festivali’nin ilk günleri sırasında çok sayıda ülkeyle sözleşme imzalandığını, ancak sözleşme detaylarını açıklamayacağını söyledi.

    Yapımcı Terence Chang ise şunları söyledi: “Elimizdeki materyali iki saate sığdırmamız imkansızdı. Asyalı izleyiciler, filmdeki 10 ana karakteri ve savaşların hepsini çok iyi tanıyor. Filmi ikişer saatlik iki bölüme bölerek, karakter gelişimi fırsatı kazandık.”

    Senaryosunu, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”un senaryosunu yazan Wang Hui-ling’in yazdığı filmin sadece nehir savaşı sahnesinde 2.000’den fazla gemi kullanıldı. Ayrıca bol miktarda CGI efektine yer verildi.
    Filmin Asya ülkelerindeki gösteriminin 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde başlayacağı, ikinci bölümünün ise yıl sonuna doğru gösterileceği açıklandı.

    Mega film “Red Cliff” tarih yazacak
    Tarihçilere göre, Çin’de Üç Krallık döneminde meydana gelen en kanlı savaş olarak bilinen Red Cliff savaşına 1 milyon asker katılmıştı. Hong Kong asıllı yönetmen John Woo, Çin tarihinin dönüm noktası olan bu savaşı en gerçekçi şekliyle beyazperdeye yansıtmak için 80 milyon dolarlık bütçeyle çalıştı. Böylece finans kaynakları bölgedeki bağımsız yapımcılardan gelen “Red Cliff”, Asya’nın bugüne kadar yapılmış en pahalı filmi oldu.

    “Red Cliff” Asya sinemasının en büyük isimlerini bir araya getirdi. Bu isimler arasında Hollywood’da şansını denedikten sonra Çin dilinde yapılmış filmlere geri dönen yönetmen John Woo başı çekiyor. Dört saat uzunluğunda olması beklenen filmin hazırlık aşamasında çok ciddi oyuncu seçme sorunları ve değişiklikleri yaşandı.

    Çin edebiyatının klasiklerinden “Romance of the Three Kingdoms”tan uyarlanan filmin konusu M.S. 208 yılında Han Hanedanı’nın son döneminde geçiyor ve Çin’deki “Üç Krallık” döneminin başlamasına yol açan savaşlar anlatılıyor.
    Asya ülkelerinden gelen dev bütçesinin yanısıra “Red Cliff”, teknik açıdan da önemli gelişmelerin sergilendiği bir yapım oldu. Filmde bol miktarda CGI efekti (bilgisayar kökenli efekt) kullanan yapımcılar, bu sayede “Sin City”nin bilgisayar kökenli görüntüleriyle “300” filminin tarihsel savaş türüne getirdiği yeniliklere alışkın genç izleyicileri kazanmayı hedeflediler. Filmin çekimleri sırasında çok sayıda ünite (birim) eşzamanlı olarak çalıştı. Elde edilen görüntüler daha sonra kurgu işlemleri sırasında birleştirildi.

    Büyük iddialarla hazırlanan “Red Cliff” aynı zamanda büyük beklentileri de beraberinde getirdi. Filmin yapımcıları, Çin’in geçtiğimiz yıllarda ürettiği “Seven Swords” ve “The Banquet” gibi savunma sanatları dizileriyle kendi aralarına mesafe koymaya istekli görünüyorlar. Bu arada “Three Kingdoms” adlı Çin klasiğinden uyarlanan başka bir projenin de 2008 yılında gösterime çıkacağını belirtmek gerekiyor. Yönetmenliğini Daniel Lee’nin yaptığı o filmin başrollerinde Andy Lau ile Maggie Q oynuyorlar.

    Ortada bu kadar büyük para ve dünya sinemasında şöhret yapmış Asyalı starlar olunca (Ang Lee’nin Çin dilinde çektiği ‘Lust, Caution’, Venedik’te Altın Aslan ödülü kazanmıştı), filmin setinde birtakım kişisel problemler yaşanması kaçınılmazdı ama “Red Cliff”in çekimleri sırasında kişisel problemler büyük boyutlara ulaştı.

    Mart ayında Tony Leung kadrodan ayrıldığını açıkladı. Filmin altı aylık çekim periyoduna dayanacak gücü kalmadığını belirterek ayrılınca yerine Takeshi Kaneshiro getirildi.

    John Woo’nun yakın dostu Chow Yun-fat da kadrodan ayrılanlar arasındaydı. Onun ayrılması setlerde bomba etkisi yaptı.
    Chow’un ayrılma kararına neyin yol açtığı hiçbir zaman açıklanmadı. Woo ile Chow’un yollarının ayrılması film endüstrisini de karıştırdı. Sonuçta Chow’u bir efsane haline getiren Woo’ydu ve 1986 yapımı “A Better Tomorrow” adlı filminde ve sonraları “Hard Boiled” adlı filminde ona başrol vererek şöhrete ulaşmasını sağlamıştı.

    Chow’un ayrılma kararından iki gün sonra kadroda değişiklik yapıldı. Leung daha önce imzaladığından daha farklı bir rolde kamera karşısına geçerek Chow’un yerini aldı.

    Filmin diğer oyuncuları ise Zhang Fengyi, Chiling Lin, Chang Chen, Vicky Zhao ve Hu Jun oldular.
    Filmin yönetmeni John Woo, Çin’de yayınlanan Southern Daily gazetesine verdiği söyleşide, “Bugüne kadar çalıştığım en zor film bu oldu. Çekimler sırasında büyük enerji harcadım. Hazırlık aşaması çok uzun oldu. Film yapmaya başladığım günden bu yana en yorucu filmimi yaptım” dedi.

    Öte yandan “Red Cliff”in beyazperdeye geçiş serüveni de hayli ilginç oldu. Senaryosunu Woo Chan Khan, Guo Zheng ve Sheng Heyu’nun yazdığı filmin uzunluğu dört saati bulunca iki parçaya ayrılmasına karar verildi. Asya ülkelerinde iki bölüm halinde gösterilecek filmin ilk bölümü Temmuz 2008’de, ikinci bölümü ise Aralık ayında izleyiciyle buluşacak. Asya dışındaki ülkeler ise tek bir film izleyecekler. 2 buçuk saat uzunluğunda olması planlanan film, Ocak ayında gösterime çıkacak.
    Filmin uluslararası temsilciliğini alan Los Angeles merkezli Summit Entertainment şirketi, European Film Market’te çok sayıda ülkeye satış gerçekleştirdi.

    Terrence Chang bu konudaki açıklamasında şunları söyledi: “Filmin Avrupa bölgesine satışını gerçekleştirdik. Ancak Kuzey Amerika için henüz belirsizlik var. Kuzey Amerika’da Çin filmleriyle ilgili olarak yanlış bir izlenim sözkonusu… Çin filmi denince akıllara hemen ‘Hero’ veya ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ gibi yapımlar geliyor. Bu nedenle filmimizi onlara tamamlandıktan sonra göstermek istiyoruz.”

    Öte yandan Çin hükümeti de filmin başarılı olmasını istiyor ve başarıya ulaşması için elinden geleni yapıyor.Çin hükümeti Pekin’de düzenlenecek 2008 Olimpiyatları öncesinde Çin tarihini konu alan dev bir filmin gösterimini önemli bulduğu için projeye sonuna kadar destek veriyor.

    “Red Cliff”i tanımlarken “Troy”, “300”, “The Perfect Storm” gibi filmlerin kesişme noktasında bir çalışma olarak niteleyen Terrence Chang, “Filmde bol miktarda CGI çalışması var. Bu çok önemli bir faktör olacak” diyor.

    Asya’da çekilen birçok prodüksiyon bugüne kadar özel efekt yetersizliği sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. İşi şansa bırakmak istemeyen yapımcılar, filmin özel efektlerini hazırlaması için daha önce ‘RoboCop’ ve ‘Matrix’ serisinde çalışarak çok başarılı grafik teknikleri ortaya koyan efekt uzmanı Craig Hayes ile anlaşma yaptılar.

    San Francisco merkezli Orphanage adlı özel efekt şirketinden getirilen Craig Hayes, geçtiğimiz yıllarda “Pirates of the Caribbean” üçlemesi, “Live Free or Die Hard”, “Superman Returns” ve “Iron Man” gibi filmlerde çalışmıştı.
    “Red Cliff”in çekimlerinde hava koşulları da önemli rol oynadı. Kuzey Çin’deki şiddetli yağmurlar setlerde büyük sorunlara yol açarken yaz aylarında bu kez cehennem sıcakları etkili oldu.

    Terrence Chang, “Hava koşullarından çok fazla etkilendik. Oyuncularımızın ağır zırh giydiğini düşünecek olursak, sıcak havalar da olumsuz etki yaptı” diyor.

    Yönetmen John Woo açısından bu film, bir tür vatanseverlik deneyimi ve kökenlerine dönüş anlamını taşıyor. Ünlü yönetmenin bu filmi yapmaktaki bir amacı da, Hollywood’da edindiği deneyimleri Çinli film ekipleriyle paylaşmak…
    Filmle ilgili ilk izlenimler pozitif… Yapımcıların hepsinde iyimser bir hava seziliyor. Çin hükümetinin gösterdiği iyiniyet ve verdiği destek de suistimal edilmedi.

    Çin’de faaliyet gösteren Beijing Perfect World Technology adlı bilgisayar oyunu şirketi, “The War of the Red Cliff” ile bağlantılı yeni bir oyunu piyasaya çıkaracağını açıkladı. Sözkonusu oyun hem başdöndürücü grafikleri ve güçlü konseptiyle göz kamaştıracak, hem de tarihi gerçeklere sadık kalacak.





    Red cliff 2009 Filmiyle ilgili Yorumlar