Kafiye....

Ben de Necip Fazil üstadi siirlerinden tanirim ve cok arastirma yapmis olmasamda siirleri okundugunda taninabilir bir yazi sekli vardir. Her nedense bu siir o nun tarzina cok uymuyor. Münazara ediyoruz ...

1. Alt 02-21-2009, 01:40 #11
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Ben de Necip Fazil üstadi siirlerinden tanirim ve cok arastirma yapmis olmasamda siirleri okundugunda taninabilir bir yazi sekli vardir. Her nedense bu siir o nun tarzina cok uymuyor. Münazara ediyoruz ve bu sayede bilmediklerimizi ögreniyor bildiklerimizi pekistiriyoruz insaallah.

Henna bunu beğendi.
  2. Alt 02-21-2009, 02:19 #12
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Kelimelerin sonu laf olsun diye kafiyeye uydurulmamış.

Şiirde dünya hayatını özetlemiş sanki. Makale tarzında ifade edilebilecek konuları, tek kelimelik ifadelerle satırlaştırmış, kafiyesini yakalamış.. Şiir yazmış. Çünkü harbi sanatçı

Ölüm gelecek muhakkak, sorulan sorulara cevap verince bu kez tersinden soranlardan, yani bu dünya gerçeklerini anlamak istemeyenlerden bahsetmiş. Boş insanların sanatçılık! yaptığından dem vurmuş. vs vs..Uzatmıyorum.
    Yani bir anlam yüklemiş. Kara gümbürtüye yazmamış.
    Benim hoşuma gitti.

selametle..

Henna bunu beğendi.
  3. Alt 02-21-2009, 14:36 #13
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Alptraum sen bişeyler söylemek istiyorsun.... bişeyler seni rahatsız ediyor ..bundan emin değil misin yoksa kesin bir bişey fakat oluşan bağı mı zedelemekden çekiniyorsun?
    Merak etme,hakikatten başka bir şeyin savunucusu görmeyeceksin ....muhakeme üyesini

4. Alt 02-21-2009, 15:28 #14
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Necip Fazil in anlayamadigim, ne icin yazdigini merakta ettigim bir siirdir. Fikrim manasiz bir siir diyor ama bir amac güdüyordur elbette.

Aynen katılıyorum fikrine,
    Bir SAKARYA TÜRKÜSÜ yazarından bu tip abuk-sabukluk sırıtıyor tabi.
    Belli ki büyük şairlerde bazen laf olsun türünden iş yapabiliyor

5. Alt 02-21-2009, 15:52 #15
    Ziyaretci
    şimdi hata ediyorsunuz dicem ama nerde biliyormusunuz...
    bizede söyleyinde bizde anlayalım değil mi?
    farkında değiliz belki;nedir abukluk ...ben hiiiç anlamam edebi sanatlardan?
    siz ne anlıyorsanız normal bir uslub ile neden anlatmıyorsunuz ki?

THEHAFIZ bunu beğendi.
  6. Alt 02-21-2009, 16:23 #16
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    BeKKe´isimli üyeden Alıntı
    şimdi hata ediyorsunuz dicem ama nerde biliyormusunuz...
    bizede söyleyinde bizde anlayalım değil mi?
    farkında değiliz belki;nedir abukluk ...ben hiiiç anlamam edebi sanatlardan?
    siz ne anlıyorsanız normal bir uslub ile neden anlatmıyorsunuz ki?

Kolayı var bunun,
    Hemen SAKARYA TÜRKÜSÜNÜ bulun okuyon, sonra bu şiiri okuyun,
    Aradaki zevki ve estetiği kendiniz keşfedin.
    Şiir, sanatsal bir yemek gibidir, hem göze hem ruha zevk verir.

7. Alt 02-21-2009, 16:35 #17
    mina Mesajlar: 162
    rahman razı olsun

Henna bunu beğendi.
  8. Alt 02-21-2009, 17:32 #18
    Ziyaretci
    Alıntı:
    Kolayı var bunun,
    Hemen SAKARYA TÜRKÜSÜNÜ bulun okuyon, sonra bu şiiri okuyun,
    Aradaki zevki ve estetiği kendiniz keşfedin.
    Şiir, sanatsal bir yemek gibidir, hem göze hem ruha zevk verir.

....

anlaşamadık bir türlü
    sakaryayaı ezberlediğimde 15 yaşında idim ...ben bu şiiri beğendim..ve buna benzer şiiride var başka...
    mesele şiir değil sanırım...atıfdan bahsediyor adminimiz..sizde edebi diyorsunuz ama insan aynı yemeği aynı bir kere daha yapamadığı oluyor...
    ve her şiir sakarya da olamaz...mektup da...
    sizin beğenmediğiniz yada rahatsızlık vereni ben şiirde görmüyorum..hatta genel bir tarz hakim..kısa kısa denemiş uzun uzun anlatıklarını anlamayanlara....
    elbette kıyas etmeyeceğim bir şiirir diğeri ile...
    gül de nimet diken de...

hadi siz asıl nokta nedir onu deyin bize?
    selam ile...

el_feta bunu beğendi.
  9. Alt 02-21-2009, 17:54 #19
    el_feta Mesajlar: 1.168
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Ben de Necip Fazil üstadi siirlerinden tanirim ve cok arastirma yapmis olmasamda siirleri okundugunda taninabilir bir yazi sekli vardir. Her nedense bu siir o nun tarzina cok uymuyor. Münazara ediyoruz ve bu sayede bilmediklerimizi ögreniyor bildiklerimizi pekistiriyoruz insaallah.

Bir ÇİLE HAFIZI olarak,ben şahsen Necip Fazıl'ın tarzına ters bulmuyorum.. Evet özellikle m.akif ve n. fazıl şiirleri tanınır genelde...

10. Alt 02-21-2009, 18:12 #20
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Ben zaten siiri sahsi anlayamadigimi belirttim. Necip Fazil siirlerinde bu siirlerine örnek bir siir benim bildigim kadariyla yoktur. Necip Fazil in bu siirde bizim dikkatimizi birseye mi cekmek istemistir yoksa kendisi bazi kisileri hedef alarak mi bu siiri yazmistir. Buyrun Necip Fazil siirlerinden bir kisas.
    Alıntı:
    Birincisi, şiir, bir haberin açıkça ilânı üzerine kurulmamalıdır. Bu düzyazının, dahası bilimin metodudur. Didaktik ve politik şiirlerde bu hataya düşülmektedir. İkincisi, şiir, vezin ve kafiyenin kolaylığına sığınmamalıdır.Dış yapı düzgün bile olsa, şiirin muhtevası boşsa; bir haberden yoksunsa, böyle şairler şiirde ileri gidemezler; kısa sürede devre dışı kalırlar. Necip Fazıl, kafiye ve veznin, şiiri, birtakım “adî lâf tertipleri”nden (476) ayırdığını; ama sadece bu ayrım üzerine kurulan şiirin bir sahtekârlık olduğunu belirtmektedir. Necip Fazıl’da şiir bu iki husus arasındaki sentezden, gerilimden doğmaktadır. Necip Fazıl, şiirin taşıdığı özle, bu özün sunulduğu biçim arasında, birbirini elimine etmeyen, birini öbürüyle denetleyen bir yapı kurulmasını önermektedir. Bu yapıda, şiiri dış yüzeyden ibaret görerek, sadece kafiye ve vezin üzerine kuran anlayışın farkında olmadığı bir iç yapı vardır.

Bende bu siirden ne olmasi gerektigini soruyorum? Sanirim cok büyük bir hakaret etmiyorum ya da zor bir soruda sormuyorum her nedense tekrarlamak zorunda kaliyorum.