Zencefil o kadar şifalı bir bitkiki. Saymakla bitmiyor yararları. Çay olarak, tentür olarak, taze olarak her şekilde tüketiliyor ve her ne şekilde tüketilirse tüketilsin yararından bir şey kaybetmiyor. Çoğumuz özellikle soğuk algınlığına iyi geldiğini çok duymuşuzdur.

Zencefilin kökünde nişasta, reçine ve uçucu yağ vardır.Satın alırken taze zencefil kökleri alınmaldırı. Kuru,yumrulu olmalıdır.Yumuşak kısımları yada belirgin kokusu olmamalıdır. Serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Buzdolabına konmamalıdır. Kabuğu çok sertse suyu sıkılmadan önce soyulmalıdır.

Zencefil kökü yüzeydeki kan damarlarının genişlemesine sebep olur, bu nedenle ilk önce terletir ve ateşi düşürüp rahatlatır.

Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı hissedilirse sık sık içilmeli. Yada 10 gr zencefil, 5 gr havlıcan, 5 gr karanfil, 10 gr tarçın karıştırılır. 1.5 kg suda bal veya nöbet şekeri ile kaynatılır. Soğuduktan sonra içilir.

Sinüs iltihabı ve balgam atılmasına yardım eder. Astımı önler. Nefes darlığı ve astımda bir miktar balın içine toz biber ve zencefil konur, yıkanmamış amerikan bezine sürülüp göğse sarılır.

İştah açıcıdır, ishali keser, kusmayı önler. Hazımsızlığı, barsak gazlarını, karın ağrısını, karaciğer tıkanıklılığını, karaciğer rahatsızlıklarını , mide üşütmelerini, ağrıyı, sızıyı ve unutkanlığı giderir.

Bronşite iyi gelir. Soğuk algınlığını, bedeni ve zihni zafiyeti giderir. Yatıştırıcıdır. Mide için ve kuvvet verici olarak, 10 gr toz zencefil 500 gr süzme bal ile karıştırılıp yenilir. Zencefil yağının da hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır.

Diş ağrısını geçirir. Zencefil sirkede kaynatılıp bir yudum ağızda tutulur.

Kaynatılarak içilir veya sürme olarak göze çekilirse gözün görme gücünü arttırır.

Zencefil, havlıcan, şam fıstığı, bal yeteri kadar alınarak macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde günde üç defa yutulursa bel, bacak ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Fıstıkla beraber yenilirse benzer etkiyi gösterir.

Selametle...