Kiraz
Kullanılan Kısmı: Meyve sapları,meyveleri, gövde kabukları, çiçekleri
Özellikleri:Diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, barsak düzenleyicisi. Kabuklarının öksürük giderici, ateş düşürücü, ishal kesici özellikleri olduğu bilinir. Koyu renk meyveleri zengin demir içerikleri ile iyi bir kan yapıcıdır.İyi görmeyi sağladığı ve dişleri çürümekten koruduğu bildirilmiştir.
Protein, karbonhidrat, Vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, C), Mineraller ( Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum) içerir.
Kullanım Şekli:Kurutulup saklanan sapları yıl boyunca etkinliğini korur.1 lt. soğuk suya konulan 40 gr. kurutulmuş kiraz sapı 30 dk. kaynatılarak elde edilen dekoksiyon günde 3 kez birer bardak içilir.
4 bardak suda kaynatılan 50 gr. ağaç kabuğu veya yaprağı günde 3 kez birer bardak içilir.