Konyanın dışında Antalya, Adana, Mersin gibi Akdeniz mutfaklarında da sıkma ismiyle yeri var sanırım. Kayserililer için mantı ne ise Konyalılar için de sıkma o demek.
En lezzetlisi çökelek ile yapılanıdır ama damak tadına göre harç malzemesi değişebilir.
Yapılırken genelde bütün aile toplanmış olur, hep birlikte yapılır, yapıldığı an tüketilir ama yapanlar genelde aç kalır ve en sonunda isyan edip olası mide yanmalarını sineye çekerek, yaptıklarını sıcak sıcak yemekte bulurlar çareyi. Yapımı oldukça kolay, tadını bilmeyenlere denemelerini kesinlikle tavsiye ediyorum, tadını bilipte yapmayı göze alamayanlar, korkmadan yapabilmeniz için tarifi oldukça resimli bir şekilde anlatmaya çalıştım.
Malzemeler:
(Hamuru İçin)
- 2 Kg un
- 4 Su bardağı ılık su
- Yarım paket yaş maya
- 1 Çorba kaşığı tuz
- 6 Adet orta boy patates
- 1 Adet büyük boy soğan
- 3 Yemek kaşığı sıvı Yağ
- 2 Çorba kaşığı salça
- 1 Kalıp beyaz peynir (peynir sevmiyorsanız patates miktarını arttırabilirsiniz)
- 1 Demet maydonoz
Öncelikle mayayı bir miktar ılık su ile ıslatıp mayalanması için bekleyin.
Un’u eleyerek hamuru yoğuracağınız geniş kaba alın ,2 Kg undan yaklaşık 1 buçuk, 2 bardak kadar yoğururken kullanmak üzere ayırın, un’un ortasını havuz gibi açın, mayayı ve tuzu ortaya dökerek karıştırın, suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, yoğururken yanınızda bir kap ılık su bulundurun, gerekirse yoğuruken elinizi suya batırıp hamurun kıvam almasına yardımcı olabilirsiniz.
İç harcını hazırlarken hamuru dinlendirebilirsiniz, dinlendirmesenizde olur.
Haşlandıktan sonra soyduğunuz patatesleri çatal yardımıyla ezin. Soğanları sıvıyağda iyice kavurun ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin, salça ve soğan kavrulunca ezdiğiniz patatesleri ekleyin ve bir süre daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
Malzemeler iyice birbirine karışıp, patatesler de kavrulunca ocaktan alın, ince ince doğradığınız maydonozları ekleyerek karıştırın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzla yuvarlayarak beze haline getirin, yapışmamaları için unlu tezgahın üzerinde bekletin. Bezeleri un kullanarak tavanızın büyüklüğünde açın, illa yuvarlak bir biçim elde etmeniz gerekmiyor, çoğunlukla hamur açmayı bilmeyenler için bu sorun olabilir ama dert etmeyin.
Açtığınız yufkanın fazla unun silkeleyin ve önceden ısıtılmış teflon tavada yağsız olarak iki yüzünüde yakmadan pişirin.
Pişen hamurlar sıcakken bir yüzüne tereyağı veya margarin sürün, içine hazırladığınız harcı resimde gösterildiği gibi yayın, yerken yağın akmaması ve harcın dökülmemesi için bir tarafını katlayarak sarın ve soğumasına fırsat vermeden sıcakken yiyin. Çay, ayran veya kola ile servis yapabilirsiniz, kesinlikle yanında başka bir yiyecek servis yapmayın zira kesinlikle yenmeyecektir