Çoğumuzun krep adıyla andığı bu hamurişi kahvaltı için enfes bir alternatif. Konya ve yakını bölgelerde akıtma, Diyarbakır ve civarında ise taş ekmeği olarak biliniyor. Karışım olarak farklı alternatifleri var fakat hazırlanışları aynı, ben diğer tarifleri de yazacağım, hangisi damak tadınız için uygunsa onu kullanabilirsiniz. İçine tatlı olarak reçel, bal veya ceviz, şeker karışımı sürerek pankek tarzı bir lezzet yakalayabilirsiniz ama ben en çok tulum peynirli olanı seviyorum ve kahvaltılarında değişiklik arayanlara kesinlikle tavsiye ediyorum. (İsterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirebilirsiniz.)
Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)
Malzemeler:
  • 3 Su bardağı un
  • 1 Su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 Yemek kaşığı şeker
  • 1,5 Tatlı kaşığı toz kuru maya
  • 1 Su bardağı süt (mayayı ıslatmak için)
  • 1 Tutam tuz
Malzemeler (2)
  • 1 Su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 Yumurta
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Tuz
  • 1 Su bardağı un (boza kıvamına gelinceye kadar, gerekirse ilave edebilirsiniz)
Malzemeler (3) (Sert)
  • 2 Su bardağı un
  • 1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
  • 1 Bir su bardağından bir parmak fazla süt
  • 1 Tatlı kaşığı şeker
  • 1 Fiske tuz
  • 2 Yumurta
  • 1 Paket kabartma tozu

Hazırlanışı:
  • Mayayı bir su bardağı ılık su ile ıslatıp kabarması için bekleyin.
  • Maya kabardıktan sonra bütün malzemeleri çırpma kabına alıp, homojen ve boza kızamında bir karışım elde edinceye kadar çırpın.
  • Karışımın üzerini bir bez veya streç film ile örterek bir saat kadar bekletin.

Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)

  • Teflon tavayı ocağa alın ve ısıtın.
  • Karışımdan büyükçe bir kepçe ile alarak ısınmış tavanın ortasına dökün ve eşit olarak dağılmasını sağlayın.
Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)

  • Hamurun iki yüzünüde pişirdikten sonra tavadan alın.
  • Sıcakken tereyağı veya istediğiniz başka bir margarin ile yağlayıp arzunuza göre peynir veya başka bir harç koyarak sarın.

Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)

  • Bütün karışımı bu şekilde hazırladıktan sonra bütün ekmekleri tekrar tavaya alıp ısıtın.
  • İster dilimleyerek isterseniz bütün olarak servis yapın.