Kan yapıcı yiyecekler - Kansızlığa iyi gelen besinler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-03-2012 (12:05)   Son Mesaj: 02-03-2012 (12:05)    Cevap: 0    Gösterim: 2805  

    02-03-2012

    Kan yapıcı yiyecekler - Kansızlığa iyi gelen besinler

    Kan yapıcı yiyecekler - Kansızlığa iyi gelen besinler
    Kansizlik sorununuz mu var? dogal yollardan kan degerinizi arttirabilirsiniz.

    Kansızlık İçin Ne Yemeli?

    Pancar suyu, çiğ pancardan elde edilerek, özellikle her hangi bir yeşil içeceğe iyi bir takviye niteliği taşır. Pancar suyunun içeriğinde, fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyum vardır. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, niyasin, folik asit ve biyotin içerir. Pancarın suyunu sıkma süreci sayesinde, sentetik besleyicilerden daha fazla emilinebilecek forma girerler. Pancar, uzun yıllar boyunca Avrupa’da kanser tedavisinde kullanılmıştır. Belirli anti-karsinojenler, kanserle savaşta yardımcı olan kırmızı bileşiklere mecburlardır. Anemikler söz konusu olduğunda, pancar oksijen alımını % 400 oranında yükseltir.

    Melas, kırmızı hücre üretimindeki demir ve gerekli B vitaminleri içerir.

    Bira mayası da iyi bir B vitamini kaynağıdır – özellikle anemide folik asit ya da B 12 vitamini eksikliği söz konusuysa – bu besleyicileri diyete eklemek bir seçenektir. Bira mayası aynı zamanda az bulunan B12 vitamini de içeren bitkisel bir formüle sahiptir. Diğer besleyici ilavelerin de eklenebileceği karışımlarda kullanmak için oldukça uygundur.

    Köri tozu, demir bakımından zengindir. Yalnız dikkat edilmesi gerekir, çünkü köri tozunun kullanıldığı sayısız yemek tarifi vardır ve aslında körinin ne kadar demir içerdiğini belirlemek zordur, ama genellikle 100 gr.ın 50-60 mg demir içerdiği var sayılmaktadır.

    Fermante besinler olan miso, tempe ve soya fasulyesi püresi de, zengin birer demir deposudur. Uzak doğuda yaygın olarak tüketilen bu besinler aynı zamanda vitamin emilimi için gerekli olan yararlı bakterileri de içerirler.

    Yeşil yiyecek ve içecekler de anemi hastaları için oldukça gereklidir. Folik asit içerirler; ve özellikle su teresi, karahindiba ve lahana ailesinden brüksel lahanası gibi sebzeler demir açısından zengindir. Pancar yaprakları ve ıspanakta da demir olduğu halde, bedenin minerallerden yararlanmasına engel olan oksalik asit de içerirler . Bu yüzden bu sebzeler idareli tüketilmelidir. C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek, sebzelerde bulunan demirin emilimine önemli ölçüde yardımcı olur.

    Anemlikler için yararlı diğer sebzeler arasında, maydanoz, yeşil biber, havuç, kara lahana ve kuşkonmaz sayılabilir.

    Kan Yapıcı Şifalı Bitkiler

    Baharatlar: Herbalistler ısırgan otunun, C vitamini, klorofil ve demir deposu olduğunu söylemektedir. Özellikle demir noksanlığının olduğu anemikler için önemli bir destektir. Diğer yararlı bitkiler arasında, yaban mersini, yonca, kiraz, karahindiba, hidrastis kökü (goldenseal), üzüm kabuğu (sadece organik olanları – diğerleri kimyasal dolu), alıç meyvesi, sığırkuyruğu, mahonya kabuğu, pau darco bitkisi, ahududu, kuskus otu sayılabilir. Anneler hamilelik ve emzirme dönemlerinde, bebeğin demir düzeyinin düşmesi olasılığına karşı roobibos çayı içebilirler. Hamilelikte, mahonya kabuğu ve hidrastis kökü (goldenseal) tüketilmemelidir. Bu bitkiler, aile tarihinde kardiyovasküler şikayetler, şeker hastalığı ve glukom varsa, hekim kontrolünde alınmalıdır.

    En Yüksek Düzeyler: Ortalama bir serviste 5mg civarında demir içeren besinler, barbunya fasulyesi, ciğer (sadece organik büyütülmüş hayvanlara ait), melas, kepekli pirinç, pancar yaprakları, hardal bitkisi yeşillikleri, mercimek, organik kuru kayısı ve kuru erik suyudur.

    Orta düzeyler: 3-5 mg demir içeren besinler, sülfürü alınmış kuru kayısı, pişmiş pancar yaprakları, hurma, çok yağsız organik et, kuru fasulye, kırmızı acı biber, pişmiş ıspanak ve kuru ya da taze bezelyedir. Mavi-yeşil alg ya da spirulina yosunu anemi tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Standart doz günde bir tepeleme kaşık olarak istifade edilebilir.

    Kan Yapıcı Meyve ve Sebzeler

    Sülfürsüz kuru meyveler hem demir hem de B vitamini bakımından zengindir. Ama fazlasıyla fruktoz içerdiğinden bir kerede çok fazla alınması önerilmez, öğün araları ya da meyveli içeceklerle tüketilmesi gün içinde gerekli olan demir gereksinimini sağlar.

    Kansızlık probleminizi ekstra Vitamin ve minerallerle düzeltip dengelemeniz mümkün

    Kansızlık İçin Vitamin ve Mineraller

    * Günlü multivitamin ve mineral takviyesi anemi ile savaşmak ya da önlemek için yardımcı olabilir.

    * Kompleks B noksanlığı, büyük olasılıkla beslenme eksikliği yüzünden oluşan aneminin ikinci önemli nedenidir. Bütün B vitaminlerini kullanmak hayati önem taşır. Eğer anemik sonuçlara göre folik asit ya da B 12 eksikliğini söz konusuysa ve destekleyiciler alınacaksa, B kompleks vitamini kullanmak akıllıca olur, ama doktorunuz tarafından başka türlü önerilmemişse, doz günlük 50 mg’ı aşmamalıdır.

    * C vitamini, demir emilimine ve kan damarları duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olduğundan önerilen destek miktarı, yüksek değerli besinlerle birlikte, günde iki kez 500 mg. dır.

    * Bakır, hemoglobin ve bakır-tutucu protein oluşumunda katalizör görevi görür, seruloplazmin, demirin özellikle beyin ve beden boyunca dağılımında büyük rol oynar. Demans hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda seruloplazminin yetersiz seviyelerine rastlanmıştır.

    * Kalsiyum, demirin alyuvar seviyesine salınımı ya da emilişi zamanlamasının düzenlenmesine yardımcı olur, dolayısıyla yaşam süresini etkiler. Kalsiyum; emilim konumu için, demir, çinko ve bakırla rekabet halinde olduğundan, yüksek miktarda kalsiyum tüketimi halinde, diğer minerallerin eksikliği ortaya çıkar. Takviye olarak alınacaksa, ayrı olarak yatarken alınmalıdır. Ey iyi formu, kalsiyum karbonat yerine, kalsiyum sitrat ya da gluconate’dir; çünkü kalsiyum karbonat sıradan tebeşirle aynı şeydir.

    * Çinko eksikliği genellikle alkoliklerde, orak hücre anemiklerinde, şeker, Crohn, ve kısa barsak sendromu hastalarında görülür. Çinko, A vitamini metabolizmasının muhtelif durumlarını etkilediğinden A vitamini eksikliği, demir eksikliği olan anemiklerde görülür. Çok fazla alınması da anemiyi körükleyeceği için, ortalamayı doğru yapmakta yarar vardır. Günde 150 mg.dan fazla dozlar sideroblastik anemi ya da demir eksikliğiyle sonuçlanabilir, çünkü bakır eksikliği ile çatışır. Eksiklik, fazlalık kadar kötü olduğundan, çinkonun bakıra olan uygun oranı, 10:1, ki bu 10 mg çinko, 1 mg bakır anlamına gelir.




    Kan yapıcı yiyecekler - Kansızlığa iyi gelen besinler Yorumları