Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-03-2012 (08:07)   Son Mesaj: 08-03-2012 (02:51)    Cevap: 2    Gösterim: 3067  

    02-03-2012

    Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir

    Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir
    Genel olarak kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler vardır. Bazı durumlarda balık yendikten yarım saat geçmeden dilde karıncalanma başlar. Birkaç saat sonra solunum güçlüğü ile birlikte genel durum
    bozukluğu izler.

    Hangi balıklarda zehirlenme oranı yüksektir

    Kimyasal kaynaklı besin zehirlenmelerinin daha çok uskumru, palamut, torik, sardalye ve zargana gibi balıkların tüketilmesi sonucunda ortaya çıktığı bildirildi.

    Balık zehirlenmesinde ne yapmak gerekiyor ve nelere dikkat etmeliyiz


    Balık alerjileri, sindirimi takiben en erken 2 dakikada ortaya çıkabilir. Deniz ürünleri alerjilerinin belirtileri de genellikle 1 saat içinde ortaya çıkar. İnsanlarda deniz ürünleri anafilaktik şoka sebep olabilir. Bazı bakteriler orkinos, uskumru, palamut gibi balık türlerinde toksin oluşturur. Bu balıkların yenmesiyle balık zehirlenmesi meydana gelir. Bazı deniz kamçılıları da toksin üretebilirler. Balıkların bazı türleri, bu toksik kamçılıları tükettikten sonra insanlar için zehirli hale gelir. Bu toksinler balığın iç organlarında, kafasında ya da merkezi sinir siteminde depolanır.

    Kirli sularda avlanan balık, midye ve diğer su ürünlerinin insan sağlığına için tehlike oluşturuyor. Kabuklu deniz hayvanları, insanlarda ishalle birlikte seyreden tehlikeli yiyecek zehirlenmelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Havaların ısınmasıyla birlikte risk faktörü daha da artmaktadır. Bu durum halk nazarında bu ürünlere karşı güvenin sarsılmasına ve tüketimin azalmasına sebep olmaktadır. Yeterince işlem görmemiş ya da çiğ olarak tüketilen deniz kabuklularının tüketimini takiben zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu deniz canlılarının besinleri süzerek, ağır ağır yemesi nedeniyle, lağım sularıyla kirlenmiş sulardan yüksek miktarda mikrop ve atık madde (toksinleri) almalarına ve vücutlarında biriktirmelerine yol açar. Kabuklu deniz hayvanları, iyi pişirilmesine rağmen iç organlardaki patojenler yeterli şekilde yok edilemeyebilir. Toksin birikimi de yüksek ısıyla yok edilemez. Çok düşük miktarlarda, mide ve bağırsaklar için zararlı ürünler gıdalarda kalabilir ve bu ürünler tüketimi takiben hastalıklara neden olurlar. Bazı midye türleri de yendikleri zaman toksik etki gösterebilir (Mytilus edulus ve Modiola modiolus cinsi midyeler)

    Midye zehirlenmelerinde, zehirlenme belirtisi olarak aşırı duyarlılık ve felç, parmak uçlarında iğne batması gibi karıncalanma hissi, dudaklarda sızlama ve uyuşukluk hissedildiğini söyleyen veteriner hekim Aydın, “Sersemlik, uyuklama, boğazda sıkışma ve kuruluk, bazı vakalarda konuşmada bozukluk vardır. Ağır vakalarda ölüm solunum yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Toksin ihtiva eden midyelerden 4-5 tanesinin yenmesiyle bile ölüm meydana gelebilir. Bu toksinin çok kuvvetli bir zehir olan potasyum siyanürden 50 kez daha güçlü olduğu bildirilmiştir. Midye yendikten sonra bir rahatsızlık hissedilmesi halinde, gecikmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Midye zehirlenmesi olayları ABD, Fransa, İrlanda, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde sık meydana geliyor. Ülkemizde midye zehirlenmesinin gelişmiş ülkelere oranla daha az görülmesinin sebebi, dini inanış boyutuna paralel olarak daha az tüketilmesinden kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
    İnsanlar bazı balıklara temas etmekle de zehirlenebilir. Bu balıkların yüzgeçleri birtakım dikenler ihtiva eder. Dikenin kaidesindeki kesede bulunan zehir, kesenin kanalı vasıtasıyla dikenin açtığı yaraya boşaltılır. Memleketimizde bulunan bu nevi balıklar: tarakonya, çarpan balık, kum tarakonyası, varsan balığı, rina balığı, iğneli vatoz balığı, tırpana balığı, kazık kuyruğu balığı, folya balığı, tatlı su levreği gibi balıklardır. Doğal olarak toksin ihtiva eden bir tek balığın bile yenmesi, ölüme sebep olabilir. Balıkçılık sektöründeki sorunlardan bir tanesi de çiftliklerde bilinçsiz kimyasal madde ve ilaç kullanımı sonucu oluşan ilaç kalıntısı birikimidir. Avrupa Birliği ülkeleri, ithal ettikleri su ürünlerinde ilaç kalıntısı için belli bir standart getirmişlerdir. Balıkların yaşadıkları ortamda yeterli sayıda hastalık etkeni bulunursa, balıklarda yaralanma, organ bozuklukları, zayıflama ve stres gibi faktörlerle birlikte hem balığın kendi sağlığını bozan, hem de kesim sonrası balık etinin değerini düşüren hastalıklar meydana gelir” şeklinde konuştu.

    Uygun şartlarda balık vücudunda bir bakteri her 20 dakikada bir çoğalmaktadır. Periyodik olarak çoğalan bir bakteri hücresinden 12 saat sonra 68 milyar adet bakteri meydana geldiği dikkate alınırsa, bozulmaya uğramış bir balık etini yiyen kişinin ne kadar risk altında olduğu anlaşılır.
    Deniz ürünleri pişirilirken ortaya çıkan dumanın solunması, astım, rinitis, larenks ödemi veya rinokonjuktivitise sebebiyet verebilir.

    Balık zehirlenmesinin belirtileri

    • Şiddetli bulantı ,
    • Kusma ,
    • Ateş yükselmesi ,
    • Titreme ,
    • Baygınlık ,
    • Karın Ağrısı ,
    • Mide krampı ,
    • Bitkinlik, ve
    • Baş dönmesidir.

    Ağır vakalarda
    • Şok hali
    • Kas krampları görülür.

    Balık zehirlenmelerinde yapilabilecekler


    asta önce kusturulmalıdır. Güçlü müshillerden biri verilmelidir.

    Bağırsaklar iyice boşaldıktan sonra ishali kesen bir hapla ishal durdurulur.

    Hastaya 24 saar bol sulu yiyecekler ve özellikle su içirilir.

    Bütün bunların yanısıra uygun bir antibiyotik düzenli olarak verilir.

    Ertesi günde mideyi yormayan yiyecekle hasta normal yiyeceklere alıştırılır. En iyi böyle bir durumlarda en yakın zamanda bir doktora başvurulmalıdır.

    Uzmanlarin tavsiyesine göre, balık yendikten sonra çıkan herhangi bir hastalık belirtisinde
    acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor




    Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-09-2012, 00:08

    → Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir


    Eyvallah..

    selmetle..
    mhmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mhmt

      Permalink - Mesaj no 2  08-03-2012, 02:51

    → Balık Zehirlenmesi nasıl anlaşılır - belirtileri nedir


    ben her balık yediğimde bunlar oluyo zaten :D
    fuhgu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) fuhgu