Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?   Konuyu açan: pınaran   İlk Mesaj: 06-27-2011 (01:34)   Son Mesaj: 06-27-2011 (04:31)    Cevap: 1    Gösterim: 2238  

    06-27-2011

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?
    Uyku süresinin kişiden kişiye değişmekte olduğu ve bu sürenin 4 saat ile 11 saat arasında değiştiği bilinmektedir. Uyku süreleri genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişmektedir. Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmamaktadır. Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda uyku yoksunluğu sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız. Genetik geçişin varlığını gösteren en iyi kanıt tek yumurta ikizlerinin uyku sürelerinin birbirler*inin tamamen aynı olduğudur.

    Türkiye'de toplumun büyük çoğunluğunun (%75) 7-8 saat süreyle uyuma alışkanlığına sahip olduğu, yapılan araştırmalarla bilinmektedir.

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

    Ünlü insanlardan bazılarının çok kısa uyuduğunu basından sık sık duyarsınız. Bunlardan Napoleon, Churchil gbi bazıları tarih kitaplarında kısa uyku süreleri ile yeralmıştır. Kısa bir süre uyuduğu halde ertesi gün fonksiyonlarında değişiklik olmayanların sayısı çok fazla değildir. Türkiye'de, toplumun sadece %10 unun, 6 saatin altında bir uyku ile hayatını sürdürdüğünü bilinmektedir. Kısa uyuyanlardan bahsederken hafta içi 6 saat uyuyup , hafta sonunda uyku sürelerini 8-10 saate uzatarak uykularını telafi edenleri değerlendirme dışında bırakmak gereklidir.

    8 saatten daha uzun süre uyuyanlara, kısa süre uyuyanlara oranla toplumda biraz daha sık rastlanmakta, bunların oranı %15 e kadar yükselmektedir.

    Tarih: 2006
    Kaynak: uykum.com

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

    İnsanlar, biyolojik saat dediğimiz aydınlık ve karanlıktan oluşan 24 saatlik periyotlara adapte olmuşlardır. Bu saat, her gece ortalama 8 saatlik (6 ila 9 saat arasında) bir major uyku episodunu başlatır. Her insan kendi uyku ihtiyacını belirler. İdeal uyku miktarımızı, basitçe sabah kendimizi dinlenmiş hissetmemizden ve gün içi performansımızdan anlayabiliriz. Eğer ne kadar uyursanız uyuyun ertesi gün kendinizi dinlenmiş hissetmiyorsanız, uyku bozukluklarının da içerdiği tibbi araştırılmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

    Uyku eksiği hafta sonu tamamlanır mı?

    Hafta sonları 30 dakika daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarız bu hafta içi biriken uyku eksikliğine bağlı olabilir. Şunu anlamalıyız ki, hafta sonu fazla uyuyarak ileriki zamanlar için uyku depolayamayacağımız gibi kaçırdığımız uyku zamanını sonradan yakalamamız mümkün değildir. Çünkü kaybedilen uyku süresi ertesi gün hemen etkilerini araba kullanırken, iş performansının düşmesinde, öğrenme ve hafızada kendini gösterir.

    Uyku alışmalar göstermektedir ki uyku kaybı, sorumluluklarınızı yerine getirme, araç kullanımı, dikkat ve görmede problemlere neden olmaktadır. Tanı için aile bilgisi de önemlidir Uykunun tam olarak değerlendirilmesinde hasta ve yakınlarının sağladığı bilgiler; polisomnografiden elde edilen veriler ve diğer fizyolojik değerlendirmeler esas alınmaktadır. Uyku hastalıkları için kesin tanı bu iş için özel donanımı olan, uyku laboratuvarı dediğimiz mekanlarda konulsa da kötü uykudan şikayet edenlerin hepsinin şikayeti laboratuvarda doğrulanamamakta veya belirgin bir yakınması yokken tetkiklerle patoloji ortaya konabilmektedir.

    UYKU HİJYENİ İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

    Uyku bozukluklarında tedaviden önce bizlerin yapabileceği uygulamalar vardır. Sadece uykusuzluktan yakınanlar için değil hepimizin her an böyle bir sorunla karşılaşma ihtimalimiz nedeniyle yapılacak bazı düzenlemeler vardır. Bu önerilere uyku hijyeni de denir.

    Yatağınız rahat olsun.

    Yatağa geleneği bozmamak için yatmayın.

    Yatakta kitap okumayın ve televizyon seyretmeyin.

    Geceleri uzun süre bilgisayar karşısında olmayın.

    Uyku saati yaklaştıkça evdeki ışık miktarını azaltın.

    Yatmaya yakın egzersiz yapmayın.

    Akşam saatlerinde kafeinli içecekler içmeyin. Çayda çok masum değil tabiî ki..

    Yatmadan önce ağır gıdalar almayın. Hassas olduğunuz gıdalardan uzak durun.

    Gece boyunca saate bakıp durmayın.

    Yattığınız odanın loş olmasına ve fazla sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.

    Yirmi dakika içinde uyuyamadığınız takdirde yataktan çıkın.

    Uyumak için alkol almayın.

    Gün içinde mümkünse uyumayın özellikle de akşam saatlerinde.

    Hafta sonlarında gereğinden fazla uyuyup dengeyi bozmayın.

    Unutmayın bu programı uygular uygulamaz düzelme olmaz. Düzenli uygulandığı takdirde faydalı olacaktır.

    Geçmişi bugünü birlikte yatağa almayın, düşünce gevişi yapmayın yatakta.

    Tarih : 2008-05-11
    Kaynak: saglikbilgisi.com

    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

    İdeal uyku süresi açıklandı
    ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, gece 7 saatten fazla ya da az uyumak, ülkedeki en önemli ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor.

    "Sleep" dergisinde yayımlanan araştırmada, şekerlemeler dahil beş saatten az uyumanın, anjin, damar rahatsızlıkları, enfarktüs veya kalp krizine yol açma şansını iki kat artırdığı görüldü.

    Araştırmanın daha şaşırtıcı bir sonucu olarak da 9 saatten fazla uyuyanlarda, "sihirli" rakam 7 saat uyuyanlara oranla 1.5 kat fazla kalp ve damar hastalığı riski bulunduğu tespit edildi.

    Araştırmaya göre, en riskli grup 60 yaşından genç ve geceleri 5 saatten az uyuyanlar. Bu kişilerde kalp damar hastalığı riski, 7 saat uyuyanlara oranla 3 kat fazla bulunuyor.

    6 saat veya 8 saat uyumak ise kalp damar hastalığı riskini çok hafifçe artırıyor. Araştırmada, ABD’de 2005’te ülke çapındaki bir sağlık anketine katılan 30 bin yetişkinin verileri analiz edildi.

    Araştırmacılar, yanıtları, deneklerin yaşı, cinsiyeti, sigara veya alkol kullanıp kullanmadıkları, zayıf veya kilolu, sportif ya da hep oturan kişiler mi olup olmadıkları gibi özelliklerine göre sınıflandırdı. Ankete katılan deneklerin yüzde 8’i geceleri 5 saatten az, yüzde 9’u da 9 saatten fazla uyuduğunu belirtti.,

    Tarih: 2 Ağustos 2010
    Kaynak: stargazete.com




    Ne kadar uykuya ihtiyacınız var? Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  06-27-2011, 04:31

    --->: Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?


    her ne kadar 12 saat uykuya ihtiyacım olsa da eklediğim 2006, 2008 ve 2010 yıllarındaki araştırmalara göre (doğal olarak 2010 yılının araştırması öncelikli olacaktır) 7 saatten az veya fazla uyumamaya özen göstermek gerekiyor. ayrıca hafta içi az uyuyup da hafta sonunda telafi etme politikasını uygulayanlara duyurulur, hiç bir işe yaramıyormuş. yatakta kitap okumayın şıkkı ise bana garip geldi (2008 araştırmasında). uyumadan önce kitap okuma zevki benim nazarımda birinci sırada olan İstanbul'un sokaklarında yürüyüp boğazında dalıp gitme zevkinden hemen sonra gelmektedir
    pınaran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) pınaran