EHEC'den ölenlerin sayısı 35'e ulaştı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 06-15-2011 (02:38)   Son Mesaj: 06-15-2011 (02:38)    Cevap: 0    Gösterim: 620  

    06-15-2011

    EHEC'den ölenlerin sayısı 35'e ulaştı

    EHEC'den ölenlerin sayısı 35'e ulaştı
    Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre 10 Haziran itibari ile EHEC enfeksiyonundan hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e ulaştı.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Almanya"dan başlayarak tüm Avrupa"ya yayılan EHEC"in bir virüs olmadığını, bağırsak bakterisi olduğunu ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre 10 Haziran itibari ile EHEC enfeksiyonundan hayatını kaybedenlerin sayısının 35"e ulaştığını belirtti. Akdur, ayrıca vatandaşların EHEC enfeksiyonundan korunmak için yapması gerekenleri anlattı.

    Akdur yaptığı açıklamada, EHEC"in bir bağırsak bakterisi olduğunu ifade ederek, sıcak kanlı hayvanların bağırsağında milyarlarca eşerişia koli bakterisinin bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun zararsız bakteriler iken, bazılarının ise insanlarda hastalık yaptığını ifade etti. EHEC"in bunlardan biri olduğunu ve insanlarda ağır hastalık yaptığını söyleyen Akdur, "Mayıs ayında başlayan ve halen devam eden son Almanya salgını nedeniyle güncellik kazandı. Etken bazı basın organlarında virüs olarak adlandırılmış ise de etken virüs değil kesinlikle bir bakteridir" dedi.

    EHEC"in sıcak kanlıların özellikle de büyük baş ve diğer kesimlik hayvanların bağırsağında bulunan bir bakteri olduğunu sözlerine ekleyen Akdur, söz konusu bakterinin hayvanlarda bulunduğu zaman hastalık oluşturmadığını, yalnızca insanlarda kalın bağırsak iltihabına neden olduğunu ve bazı durumlarda da kişilerin ölümüne sebebiyet verdiğini belirtti.

    -3 BİN 255 KİŞİDE EHEC ENFEKSİYONU GÖRÜLDÜ-

    Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi"nin rakamlarına göre 10 Haziran 2011 itibarı ile Kuzey Almanya merkezli son salgında toplam 3 bin 255 EHEC enfeksiyonu görüldüğünü, bunun 812"sinde Hemolitik Üremik Sendrome"in (HUS) geliştiğini ve bunlardan da 23"ünün öldüğünü söyleyen Akdur, "Geriye kalan 2 bin 443 EHEC vakasından ise 12"si yaşamını kaybetmiştir. Böylece Kuzey Almanya merkezli son salgında toplam ölüm sayısı 35"dir. Hastalık genellikle çocuklarda ve yaşlı hastalarda ağır komplikasyonlu seyrediyor. Son salgın daha çok 18 yaş üstünü ve kadınları tutmuştur" diye konuştu.

    -"BULAŞMADA ÖNCEKLİKLE ET VE ÜRÜNLERİ İLE HAM SÜT ROL OYNAR SEBZE VE MEYVENIN ROLÜ ÇOK DÜŞÜKTÜR"-

    Bakterinin bağırsak orijinli olduğu için, insanlara bulaşmasının özellikle insan ya da hayvan dışkısı ile bulaşan yiyeceklerin yenmesi sureti ile olduğunu söyleyen Akdur, "Bu bağlamda da en tehlikeli yiyecekler et ve et ürünleri ile ham süttür. Özellikle çiğ etle yapılan yiyecekler ile iyi pişmemiş etlerden yapılan yiyecekler çok tehlikelidir. Ayrıca insan ve hayvan dışkısının gübre olarak kullanıldığı, çiğ sebze ve meyve ile de bulaşma söz konusu olabilir" dedi.

    -KORUNMA ÖNLEMLERİ-

    Akdur vatandaşların EHEC enfeksiyonundan korunmak için yapması gerekenleri anlattı. Akdur"un dile getirdiği önlemler arasında şunlar yer aldı:

    "-Hastalığa yakalananlar, yani karın ağrısı ve kanlı ishali olanlar, gecikmeden hastanelerin intaniye kliniklerine başvurmalı, kesinlikle kendi kendine tedavi yöntemlerine başvurmamalı, özellikle antibiyotik ve ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hastalığın ağırlaşmasına neden olmaktadır.

    -Çiğ et ve ürünleri ile yapılan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bakteri 70 derecenin üzerindeki sıcaklıkta tahrip olmaktadır. Bu nedenle de özellikle et ve et ürünleri, özellikle kıymadan hazırlanan köfte türü yiyecekler iyi pişirilmeli ve köfte hamburger ve benzeri yiyecekleri pişirme sırasında en ortadaki kısımda sıcaklık 72 dereceyi geçmelidir. Bu nedenle de fastfoot türü beslenme yerlerinde çalışan personelin, el temizliği ve et ürünlerini iyi pişirmesi çok önemlidir.

    -Tuvalet kullandıktan sonra eller çok dikkatlice yıkanmalı ve yiyecek hazırlamadan önce eller mutlaka bir kez daha yıkanmalıdır.

    -Çiğ ham süt tüketilmemeli ve sokak satıcılarından alınan sütler iyici kaynatılmadan kullanılmamalıdır.

    -Kaynağı belli olmayan sulama suyu olarak kirli sular, gübre olarak ham hayvan veya insan dışkısı kullanılan sebze meyve tüketilmemeleri. Çiğ tüketilen sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır.

    -EHEC"den korunmada DSÖ"nün beş altın kural olarak isimlendirdiği; el temizliği, güvenli kaynaklardan gıda malzemesi alma ve güvenli su kullanma, gıdaların buzdolabında saklaması, İyi pişirme, pişmiş ve çiğ yiyeceklerin birbiri ile temas etmemesi EHEC"ten korunma için vazgeçilmez önlemlerdir."





    EHEC'den ölenlerin sayısı 35'e ulaştı Yorumları