Yozgat Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Özben Taşkın, annelerin bebeklerine ilk 4 -6 ay kendi sütünden vermeleri gerektiğini söyledi.Anne sütünün bebeklerin gelişiminde son derece önemli olduğunu belirten Taşkın, "Bebeklerde ilk 4 -6 ay anne sütü veya anne sütünün olmadığı durumlarda biberon maması verilmelidir. Daha sonra artık bebeğin ihtiyaçları karşılanmadığı için ek gıdalara geçiş yapılmalıdır. Burada önemli olan 4- 6 ay arasında pasif ek gıda 6. ay itibaren ise aktif ek gıdadır. Bu, Dünya Sağlık Örgütü dahil tüm beslenme otoritelerinin ortak görüşüdür. Bebeğinizin besin ihtiyaçları farklılaşır, daha koyu kıvamlı gıdalar ile beslenip daha uzun süre tok kalmaya ihtiyacı vardır. Bu dönemde bebek kaşıkla beslenmeye alıştırılmalı ve çiğneme ve yutma kabiliyetleri gelişmelidir." dedi.
Çocuk Gelişim Uzmanı Taşkın, bebeklerde besinlere geçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu uyarılarda bulundu: "Ek gıdalara geçerken her besin ayrı ayrı ve azar azar verilmelidir. Burada dikkat edilecek nokta çocuğun alerjisi olup olmadığıdır. Bebeğe ilk verdiğimiz gıda yanında başka bir yeni gıda ile tanıştırmamalıyız. Bu sayede bir problem çıkarsa hangi besinine karşı alerjisi olduğunu kolayca saptarız. Ek gıdalarda bebeğin daha önceden aldığı biberon maması ya da anne sütü azaltılmamalıdır. Bu besinler ek olarak verilmelidir. Ek gıdalara geçişten hemen sonra bebeklerin aylık boy ve kiloları mutlaka tespit edilmelidir. İlk verilecek besinler bebek açken denenmelidir. Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Tüm besinler kaşık ile verilmelidir. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve ve dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir. Ek gıdalar her zaman taze ve temiz olmalıdır. Beklemiş ek gıdaların vitamin değerleri düşer bu yüzden 3 saatten uzun bekletilmemelidir. Bebeğe verilecek besinlerin gıda hijyenine uygun olarak hazırlanması gerekir. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalı, kaynatılarak temizlenecek türden seçilmelidir. Bebeğe bir yaşına kadar bağırsak ve mide yapısı esas alınarak her ay yeni ve ayına uygun ek gıda ile tanıştırılmalıdır. Bu yüzden ek gıdalara geçişte ve devamında bir uzmandan mutlaka yardım alınmalıdır."
Taşkın, bebeklere 1 yaşına kadar verilmemesi gereken besinleri ise şöyle sıraladı: "İnek sütü, yumurtanın beyazı, çilek, bal, fındık, fıstık, çikolata, kivi, patlıcan, pırasa, lahana, karnabahar, tuz, şeker, salça, baharat, katı yağ (margarin)."
CİHAN
Çocuk Gelişim Uzmanı Taşkın, bebeklerde besinlere geçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu uyarılarda bulundu: "Ek gıdalara geçerken her besin ayrı ayrı ve azar azar verilmelidir. Burada dikkat edilecek nokta çocuğun alerjisi olup olmadığıdır. Bebeğe ilk verdiğimiz gıda yanında başka bir yeni gıda ile tanıştırmamalıyız. Bu sayede bir problem çıkarsa hangi besinine karşı alerjisi olduğunu kolayca saptarız. Ek gıdalarda bebeğin daha önceden aldığı biberon maması ya da anne sütü azaltılmamalıdır. Bu besinler ek olarak verilmelidir. Ek gıdalara geçişten hemen sonra bebeklerin aylık boy ve kiloları mutlaka tespit edilmelidir. İlk verilecek besinler bebek açken denenmelidir. Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Tüm besinler kaşık ile verilmelidir. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve ve dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir. Ek gıdalar her zaman taze ve temiz olmalıdır. Beklemiş ek gıdaların vitamin değerleri düşer bu yüzden 3 saatten uzun bekletilmemelidir. Bebeğe verilecek besinlerin gıda hijyenine uygun olarak hazırlanması gerekir. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalı, kaynatılarak temizlenecek türden seçilmelidir. Bebeğe bir yaşına kadar bağırsak ve mide yapısı esas alınarak her ay yeni ve ayına uygun ek gıda ile tanıştırılmalıdır. Bu yüzden ek gıdalara geçişte ve devamında bir uzmandan mutlaka yardım alınmalıdır."
Taşkın, bebeklere 1 yaşına kadar verilmemesi gereken besinleri ise şöyle sıraladı: "İnek sütü, yumurtanın beyazı, çilek, bal, fındık, fıstık, çikolata, kivi, patlıcan, pırasa, lahana, karnabahar, tuz, şeker, salça, baharat, katı yağ (margarin)."
CİHAN