'Bir defalık içim' tiryakiliği yeniden başlatıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-24-2011 (17:27)   Son Mesaj: 04-24-2011 (17:27)    Cevap: 0    Gösterim: 696  

    04-24-2011

    'Bir defalık içim' tiryakiliği yeniden başlatıyor

    'Bir defalık içim' tiryakiliği yeniden başlatıyor
    Uzmanlar, sigara kullanım alışkanlığının, kulaktan duyma bilgilerle değil, doktor kontrolünde bırakılmasını tavsiye ediyor.Gögüs hastalıkları uzmanları, bağımlı madde kullanıcılarının nikotin esaretinden kurtulmalarında tedavinin en az 3 ay sürmesi gerektiğini belirtiyor.

    Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Yıldız, tiryakilerin 'sigarayı hayatımdan çıkardım' diyebilmeleri için bir yıl süresince ağızlarına hiç tütün mamülü almamalarının mücadeleyi kazanma başarısı olacağını belirtti.

    Yıldız, bir tiryakinin 'sigarayı bıraktım' diyebilmesi için 365 gün bağımlılığa karşı mücadele vermesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Yıldız, sigara tütününün içinde aşırı derecede bağımlı madde bulunduğu için doktor kontrolü olmazsa iradeye yenik düşülebileceğini kaydetti.

    Sigarayı bıraktıktan sonra yeniden bir kerelik içimle mücadeleye sıfırdan başlamak zorunda kalınacağına dikkat çeken Yıldız, sigaraya başlamada bırakmada da 'bir seferden bir şey olmaz, bir fırt çekelim' anlayışının çok yanlış düşünce olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle dedi:

    "Sigarayı bırakma konusunda kesinlikle koca karı ilaçları ve şarlatanların para kazanmak için piyasaya sürdüğü ilaçlara inanmayalım. Sigara bağımlılığı tedavisinde doktor kontrolü şart. Sigara içinde aşırı derecede bağımlı yapan madde var. Bağımlı madde yoğunluğu çoğu zaman insan iradesini felç edebiliyor.

    Sigarayı bırakmaya inanalım ve tedavisini doktor kontrolünde yapalım. Doktor kontrolünde yapılmayan sigara bırakma mücadelesinde genelde başarılı olunmuyor. Hasta bir ay, iki ay ve üç ay bırakıyor. Fakat yeniden başlıyor. Bu, sigarayı bırakma değildir. Bir kişinin, 'sigarayı hayatımdan çıkardım' diyebilmesi için en az bir yıl ağzına tütün mamülü almaması gerekir." diye konuştu.

    Sigarı bırakmada, toplum önündeki insanların rol model olması gerektiğinin altını çizen Yıldız; doktor hastasının, öğretmen öğrencisinin ve ünlü kişilerin ulu orta tütün mamülü kullanmasının mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

    Yıldız, kapalı yerlerde sigara içilmemesi yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte akut solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı alerjik nezle, bronşit, kalp krizi ve astım hastalıklarında yüzde 61'e varan seviyelerde azalmanın olduğunu kaydetti.





    'Bir defalık içim' tiryakiliği yeniden başlatıyor Yorumları