Yaşlandıkça hastalanıyoruz! / VİDEO   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-25-2011 (17:27)   Son Mesaj: 03-25-2011 (17:27)    Cevap: 0    Gösterim: 1218  

    03-25-2011

    Yaşlandıkça hastalanıyoruz! / VİDEO

    Yaşlandıkça hastalanıyoruz! / VİDEO
    Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Selek yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan hastalıklar hakkında çok önemli bilgiler verdi.Yaşam süresi arttıkça yaşlılık hastalıklarının arttığını belirten Selek, 65 yaşın üstünde her 20 kişiden biri, 85 yaşından sonra her 2 kişiden birinde istatistikî olarak yaşlılık rahatsızlığının görüldüğünü söyledi.

    Yaşlılık hastalıklarının en önemlilerinin bunama(demans), Alzheimer ve Parkinson olduğunu açıklayan Selek, bu hastalıklar için 65 yaşın kritik olduğunu ve hastalıkların depresyonla uyumlu olarak ortaya çıktığını belirtiyor.

    ALZHEİMER VE PARKİNSON

    Alzheimer hastalığının beyinde oluşan hatalı bir proteinden dolayı beyin hücrelerinin ölmesinden kaynaklandığını belirten Selek, "Parkinson hastalığı daha fazla 60 yaşından sonra görülür. Kafa travmaları, zehirli toksin maddeler, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kullanılan ilaçlar gibi nedenlerle ortaya çıkar ve kaslarda istemsiz hareketler oluşturur. Burada unutkanlık yoktur ama kasların istemsiz hareketi ve titreme söz konusudur" dedi.

    HASTALIK NEDENLERİ

    Vitamin noksanlığı, beslenme bozukluğu, tiroit bozukluğu, organların iyi çalışmaması, depresyon ve kullanılan ilaçların bu rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade eden Selek, Alzheimer rahatsızlığının en büyük nedeni olarak insanların daha uzun yaşamasını gösterdi.

    Hastalıklarda genelde genetik yatkınlığın söz konusu olmadığını belirten Selek, doğuştan getirilen genetik bozuklukların daha etkili olduğunu açıkladı.

    Alzheimer hastalığındaki unutkanlığın hemen ortaya çıkmadığını, hastaların günlük yaptıkları rutin işlerde problemler yaşamaya başladığına değinen Selek, hasta yakınlarının bu kişileri iyi takip ederek tedavi için doktora başvuru yapılması gerektiğinin altını çizdi.

    HASTALIK TEŞHİSİ

    Alzheimer teşhisi koymak için bazı testlerin yapılması ve unutkanlığın altında yatan nedenlerin tam olarak ortaya konulması gerektiğini ifade eden Selek, Alzheimer"in kesin teşhisinin beyin biyopsisi yapılarak ortaya konacağını söyledi.

    DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Kanal 7 Televizyonu"nda Bizim Doktorlar programına konuk olan Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Selek yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan hastalıklar hakkında çok önemli bilgiler verdi. Genç yaşta aşırı stres, aşırı alkol kullanımı ve uykusuzluğun beyinde tahribata yol açtığını ve hafızada unutkanlık ortaya çıkartabileceğini ifade eden Selek, hastalıkta ilaç kullanımının çok önemli olduğunu ve hastaların düzenli bir tedavi görmesi gerektiğini vurguladı.

    Alzheimer hastalarının bazen aynada kendi yüzlerini tanımadığını ve aynada gördüğü kişiyi bir başkası olarak algıladığını ve selam verdiğini açıklayan Selek, hastaların kısa süreli yapılan işleri hatırlayamadığını ama geçmişteki olayları iyi hatırladığını söyledi. Hastaların unutkan olduğundan dolayı üzerlerine tanıtıcı bilgilerin yazıldığı künye konulması gerektiğini belirten Selek, bu şekilde kişiler kaybolduğunda onlara daha rahat ulaşılabileceğine işaret etti.

    TEDAVİ ÖMÜR BOYU SÜRÜYOR

    Bu hastalıklarda nörologlara başvurmak gerektiğini, Alzheimer"da hastalığın yavaşlatılmaya çalışıldığını, Parkinson rahatsızlığında ise daha iyi sonuçlar alındığını belirten Selek, genel olarak tedavilerin ömür boyu sürdüğünün altını çizdi.

    YAPILMASI GEREKENLER

    İlaçları iyi kullanmak, doğru ve düzenli beslenmek, zihinsel aktiviteleri arttırmak, uykuyu iyi almak, alkolden uzak durmak gerektiğini belirten Selek, taze bakla kabuğunun bulundurduğu etken madde ile bu rahatsızlıklara çok iyi geldiğini açıkladı.

    Haber 7





    Yaşlandıkça hastalanıyoruz! / VİDEO Yorumları