Kaliteli uykunun sırları!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-21-2011 (15:29)   Son Mesaj: 03-21-2011 (15:29)    Cevap: 0    Gösterim: 677  

    03-21-2011

    Kaliteli uykunun sırları!

    Kaliteli uykunun sırları!
    Hafta içinde az uyuyanlar, hafta sonunu uyuyarak geçirmek zorunda kalabilir. Bunun nedeni, vücudun ihtiyaç duyduğu uykuyu bir şekilde almaya çalışmasıdır. İşte kaliteli uykunun sıralı:Ayşegül Aydoğan Atakan'ın haberi

    Sağlıklı ve uzun hayat için kaliteli uyku şart. Uzmanlar, diyet ve egzersiz kadar uykuya da dikkat edilmesini belirtiyor. Uyku düzensizliklerinin kalp hastalıklarından diyabete, felçten konsantras- yon zorluğuna pek çok sorunu beraberinde getirdiği biliniyor.

    21 Mart Dünya Uyku Günü kapsamında Yataş"ın davetlisi olarak Türkiye"ye gelen, Amerikan Sleep to Live Institute"den uyku uzmanı Robert Oexman, sağlıklı ve kaliteli uykuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

    Uykunun önemi nedir?

    Araştırmalar yeterli derecede uyku alamayan kişilerde kalp krizi, felç, diyabet, hafıza sorunları, ağrılar ve stresle baş edememe oranının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

    Kişinin uyanık olduğu her iki saat için bir saatlik uykuya ihtiyaç duyduğu doğru mu?

    Bu doğru. Ortalama olarak her gün sekiz saat uykuya ihtiyacımız vardır, bu da günün üçte biri demektir. Günlük uyku ihtiyacı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her birey gündüz saatlerindeki aktivitelerine ve uyanıkken ne kadar verimli olduğuna bakarak yeterli derecede uyku alıp almadığına karar vermelidir.

    Günümüzde çalışma saatlerinin uzunluğu uyku süremizden çalıyor. Uyku süresini azaltan diğer faktörler neler?

    Öncelikle kendimizi her gece 7-9 saat uyku almaya adamamız gerekiyor. Bunu haftanın her günü gerçekleştirmeliyiz, sadece 4-5 gün değil. Ayrıca her gece uykuya dalmadan önce belli bir süreyi uykuya hazırlanmak için ayırmalıyız. Örneğin yatmadan yarım saat önce televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarını kapatmalıyız. Kendimizi rahatlatan bir rutin belirlemeliyiz. Sıcak bir banyo ya da duş, uykuya dalmak için yardımcı olur. Uykumuzu çalan en büyük faktör, belli bir uyku disiplinine sahip olamamaktır. TV ya da bilgisayar, almamız gereken uykunun zamanından çalar. Hayatımızdaki pek çok faktörü uykunun önceliğine koymaktayız.

    Işıkta ya da televizyon karşısında uyumanın sakıncaları nelerdir?

    Herhangi bir kaynaktan yayılan ışık, uyku öncesi ve sırasında ortadan kaldırılmalıdır. Alarmlı saatlerde bulunan ışığın bile engellenmesi gerekir. Vücudumuzun uykuyu desteklemek için ürettiği hormonlardan biri melatonindir. Işığa maruz kalmak melatonin üretimini azaltır. Uykuya geçmeden yarım saat öncesinde bulunduğumuz ortamdaki ışığı azaltmalıyız. Gece uyandığınızda TV seyretmemeye ve ışık altında kitap okumamaya özen göstermelisiniz.

    Uyku konusunda insanlar ikiye ayrılıyor tavuklar (erken yatıp erken kalkanlar) ve baykuşlar (geç yatıp geç kalkanlar) diye. Hangisi daha sağlıklı?

    Her iki grup, hafta içi ve sonu uyku rutinlerine sadık kaldıkları müddetçe sağlıklı kalabilir. Sorun, "baykuş"ların hafta içi geç saatlere kadar ayakta kalıp sabah erken kalkmak zorunda kaldıkları durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda "uyku borcu" ortaya çıkar ve hafta sonları çok daha uzun saatler uykuda geçirilerek alınamayan uykunun üstesinden gelinmeye çalışılır.

    Büyüme hormonundan yararlanmak için hangi saatlerde yatıp kalkmaya dikkat edilmeli?

    Pek çok araştırma büyüme hormonunun derin uyku sırasında açığa çıktığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar vardiyalı çalışanların kalitesiz uykudan muzdarip olduklarını ve derin uykuya geçemediklerini kanıtlıyor. Uyku düzeni rutine oturtulduğunda derin uyku günün herhangi bir saatinde alınabilir, dolayısıyla büyüme hormonu her an açığa çıkabilir. Vardiyalı çalışanlar, bu konuda gün içinde uyku düzenlerini ayarlamaya dikkat etmelidir.

    Sağlıklı uyku için neler gerekli ?

    Sıcaklığı ayarlayın (18-21 derece), odayı karartın (uyku gözlüğü), ortamdaki sesi azaltın (kulak tıkaçları) ve yatağın size uygun olduğundan emin.

    Yaş gruplarına göre uyku süreleri

    Yeni doğan bebekler: 16-18 saat

    3-11 ay arası: 14-15 saat

    1-3 yaş : 12-14 saat

    3-5 yaş : 11-13 saat

    5-10 yaş: 10-11 saat

    10-17 yaş: 8.5-9 saat

    Yetişkinler: 7-9 saat

    Milliyet / Cadde





    Kaliteli uykunun sırları! Yorumları