Diyabetli hasta sayısı 2 kat arttı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-04-2011 (12:27)   Son Mesaj: 03-04-2011 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 585  

    03-04-2011

    Diyabetli hasta sayısı 2 kat arttı

    Diyabetli hasta sayısı 2 kat arttı
    Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Dr. Hasan İlkova, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 20 yaş üzeri nüfusun yüzde 13.6'sının diyabet hastası olduğu, sayının sürekli arttığı belirtti.Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Dr. Hasan İlkova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabet sorunun Türkiye'nin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını, 2010 yılında yapılan TURDEP-2 araştırmasına göre ülke genelinde 20 yaş üzerindeki nüfusta diyabet oranının yüzde 13.6 olarak belirlendiğini bildirdi.

    Bu rakamın çok yüksek olduğunu ifade eden İlkova, yaklaşık 10 yıl önce aynı yaş grubu üzerinde yapılan araştırmada diyabet oranının yüzde 7.5 olarak belirlendiğini, rakamın 10 yılda neredeyse iki kat arttığına dikkati çekti.

    Dr. Hasan İlkova, artışın aynı oranda devam etmesi durumunda 2020 yılında rakamların daha da ürkütücü bir durum alabileceğini belirterek, şunları söyledi:

    ''Bu rakamların yükselmesinin açık bir sebebi yok. Diyabet çevre faktörlerine, beslenme ve yaşam tarzlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Hareketsiz yaşam ve beslenmedeki dengesizlik diyabetin temel nedeni. Rakamların bu düzeyde yükselmesi halinde Türkiye'de 2020 yılında 20 yaşın üzerindeki diyabetli hasta yarısının aynı yaş grubundaki nüfusa oranı yüzde 20-25'e çıkabilir. Bunun için ilköğretimden başlayarak egzersiz ve beslenmeye yönelik eğitimler verilmeli, ayrıca, aileler de bu konuda bilinçlendirilmeli. Bu uygulamalar yapılırken, gıda sanayi ve obezite ile mücadele eden kurumlarda bu işin içine dahil edilmeli.''

    -FAST-FOOD, DİYABETİ TETİKLİYOR-

    Sağlık Bakanlığı Temel Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye Obezite İle Mücadele ve Kontrol Programı'nda Türk halkının beslenme durumu ile ilgili değerlendirme yapılan bölümde, halkın temel besinin ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu belirtildi.

    Günlük enerjinin ortalama yüzde 44'ünün sadece ekmekten, yüzde 58'inin ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlandığı vurgulanan çalışmada, şunlar kaydedildi:

    ''Yıllar içerisinde besin tüketim eğilimi incelendiğinde ekmek, süt-yoğurt, et ve ürünleri, taze sebze ve meyve tüketiminin azaldığı, kuru baklagil, yumurta ve şeker tüketiminin ise arttığı söylenebilir. Genelde toplam yağ tüketim miktarında önemli farklılık olmamasına rağmen bitkisel sıvı yağ tüketim miktarının katı yağa oranla arttığı gözlenmektedir. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü tarafından yapılan beyana dayalı Ulusal Hane Halkı Araştırması'na göre ülkemizde 18 yaş üstü bireylerin ortalama günde 1.64 porsiyon meyve ve 1.57 porsiyon sebze tükettikleri, bu oranın bölgelere, kırsal ve kentsel yerleşim yerlerine göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.

    Son yıllarda ülkemizde, özellikle kentsel bölgelerde çocuk ve gençler arasında ayaküstü beslenmenin (fast-food) sıklıkla tercih edilen bir beslenme şekli olduğu görülmektedir. Ayaküstü beslenme enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği zengin, ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Bu tarz beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.''





    Diyabetli hasta sayısı 2 kat arttı Yorumları