Keçi gribi değil 'unutkanlık' gribi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-16-2011 (17:28)   Son Mesaj: 02-16-2011 (17:28)    Cevap: 0    Gösterim: 989  

    02-16-2011

    Keçi gribi değil 'unutkanlık' gribi

    Keçi gribi değil 'unutkanlık' gribi
    Çok sayıda kişiyi perişan eden 'gizemli' hastalığın 'keçi gribi' olmadığını söyleyen uzmanlar, 'Domuz gribi unutuldu, böyle oldu' dediler.Geçen kışı domuz gribi korkusuyla sürekli ellerini sabunlayarak geçiren Türkiye, bu kez "keçi gribi" ile yatıp kalkıyor. Ama uzmanlara göre "burun akıntısı, ateş, kas ağrısı, halsizlik, boğazda ağrı ve batma hissi"yle başlayan hastalık keçi gribi falan değil, bildiğimiz mevsimsel grip.

    İnatçı olduğu için halk arasında "keçi gribi" diye benimsendi. Uzmanlar, grip vakalarındaki artışı ise geçen yıl domuz gribi nedeniyle hijyene olağanüstü dikkat edilirken bu yıl bu konunun "boş verilmesi"ne bağlıyor.

    İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gencer: "Görülen, normal mevsimsel bir grip ama geçmesi daha uzun ve inatçı olduğu için halk tarafından keçi gribi olarak adlandırıldı. Şu anda görülen grip mevsimsel olduğu için, biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak normal grip için alınan tedbirleri aldık. El hijyenine dikkat etmek, aksıran, tıksıran kişilerden uzak durmak, grip olan kişilerin kalabalık yerlerde maskeyle dolaşması gibi..."

    Medicalpark Bahçelievler Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Türkmen de "Halk arasında keçi gribi olarak adlandırılan grip, aslında mevsimsel normal grip virüsü. Şu ana kadar Türkiye"de keçi gribi vakasına rastlanmadı" diye konuştu. Dr. Türkmen"in bir de ilginç saptaması var: "Geçen kış domuz gribi salgını olduğu için sık sık el yıkayarak, öpüşmeyerek halk tedbirini aldı. Bu sene ise grip konusunda insanlar daha rahat. Grip olan hastalar yeterli tedbiri almadığı, istirahat etmediği için bağışıklık sistemi grip mikrobunu yenmekte zorlanıyor. Bu yüzden griple başlayan tablo, yeni bakterilerin eklenmesiyle bronşite dönüşerek, yoğun öksürük ve ateşle daha inatçı hale geliyor. Poliklinikte gördüğümüz vakaların yüzde 70"i mevsimsel normal grip, yüzde 30"u beta mikrobu."

    Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinikmikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin de "Şu anda görülen grip vakaların hiçbirisi keçi gribi değil. Keçi gribi bakteriyle oluşan bir hastalık. İnsana bulaşması ise çok nadir görülüyor" diye konuştu.

    Keçi gribi bakteri ile bulaşıyor

    Uzmanlar, dünyada gerçekten de keçi gribi diye bir hastalığın olduğunu, ancak Türkiye"de henüz böyle bir vakaya rastlanmadığını söyledi. İlk olarak Avustralya"da ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerde görülen keçi gribi, tıp literatüründe Q ateşi veya Quensland ateşi adıyla biliniyor. Hastalık "Coxiella Burnetti" bakterisi tarafından yayılan bir enfeksiyon. Keçi ve koyun gibi küçükbaş hayvanlarda görülen keçi gribi, hayvanın süt, idrar, dışkı ve plasentasında bulunuyor. Hayvandan insana, solunum ve çiğ sütün içilmesi yoluyla bulaşan hastalık, ender olarak insandan insana, kan ve deri yoluyla bulaşabiliyor. Hollanda"da 4 ay önce küçükbaş hayvan yetiştiricisi çiftçilerde ateş, halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrısı şeklinde ortaya çıkan "keçi gribi" daha sonra Avusturya"da görülerek birçok keçi ve koyunun itlaf edilmesine neden oldu.

    Gribe karşı bol turp tüketin

    Bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi beslenmek şart. Bol bol sıvı tüketmek, mevsimine göre sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekli. Özellikle pekmez, bal gibi doğal besinlerden faydalanmak, özellikle kışın doğal bir antibiyotik olan turp yemek gripten korunmak için alınacak basit önlemler arasında yer alıyor.

    Radikal





    Keçi gribi değil 'unutkanlık' gribi Yorumları