Nüfusun üçte biri aile hekimine uğramadı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-16-2011 (17:30)   Son Mesaj: 02-16-2011 (17:30)    Cevap: 0    Gösterim: 622  

    02-16-2011

    Nüfusun üçte biri aile hekimine uğramadı

    Nüfusun üçte biri aile hekimine uğramadı
    Tüm Türkiye'de 21 bine yakın doktor, aile hekimi olarak görev yapmaya başladı. Hekim başına günlük hasta sayısı 45'lere kadar düştü. Ancak vatandaşın üçte biri hala aile hekiminin kapısını çalmadı.Özlem Yurtçu'nun haberi

    İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, 1 Kasım itibariyle hizmete giren Aile Hekimliği sistemiyle ilgili yapılan çalışmalar ve sistemin geçiş sürecini Barcelo Topkapı Eresin Otel"de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

    Prof. Dr. Dokucu, İstanbul"da Temmuz 2010"dan itibaren 2 bin 600 aile hekiminin sözleşmelerini imzalayarak bu sisteme adım attığını söyleyerek "Bir Cumhuriyet projesi gerçekleştirdik. Tabii ki eleştiriler olacak. SSK hastaneleri birleştirildiğinde de benzer tepkiler oldu ama şu an sanmıyorum ki hiç kimse eski sisteme geri dönmek istesin.

    Aile Hekimliği için de aynı sesler yükselecektir" dedi. "Hastanelere gidişte azalma olacağına artış var" iddialarını da yanıtlayan Prof. Dokucu "Bu durum, uygulamayla alakalı bir aksaklıktan değil. Kış aylarındayız ve grip, üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğu için hastalar hastanelere koşuyor. Oysa özel hastanelere gidişte önemli bir düşüş yaşandı. Tabii ki henüz uygulamaya adapte olmamış vatandaşlarımızdan da kaynaklanıyor. Türkiye"nin halen üçte biri aile hekimine uğramıyor" diye konuştu.

    13 Aralık"tan itibaren tüm Türkiye"de 21 bine yakın hekimin aile hekimi olarak görev yapmaya başladığına dikkat çeken Dokucu şu bilgileri verdi: Hedef 2023"de hekim sayısını 44 bine çıkarmak. Ancak bunun için hali hazırdaki hekim ve hemşire sayısı yeterli değil. Bu nedenle tıp fakültelerinden yeni mezun olanlar bu sistem için teşvik edilecek. Hekim başına 2 bin kişinin düşmesi hedefleniyor ki Kuzey Avrupa ülkeleriyle aynı düzeyde olacağız demektir bu.

    İMKANSIZI BAŞARDIK

    Göreve geldiğimde bu projeyi İstanbul için imkansız buluyordum. Halen eksiklerimiz olsa da sistem gayet güzel işliyor. 7 ayrı yerleştirmeyle 3 bin 540 hekimimiz İstanbul"da aktif olarak görev yapıyor. Sağlık Ocağı sisteminde bazı bölgelere hekim bulamıyorduk. Şimdi hekimler kendi istekleriyle bölgelerini seçtiği için bu sorun da ortadan kalktı büyük ölçüde. Ayrıca günlük hasta sayıları 70-80"in altına inmiyordu. Şimdi 40-45 civarında.

    RADYOLOJİK TESTLER ÜCRETSİZ YAPILACAK

    Aile hekimliği sisteminde laboratuar tetkikleri ücretsiz. 45 çeşit test yapılabiliyor. Doktor gerekli gördüğü taktirde hemşire hastanın kanını alıyor, kuryeler bu kanları laboratuvarlara götürüyor ve sonuçlar ya aynı gün öğleden sonra, ya da ertesi gün hekimin ekranına düşüyor. Kolesterol, lipid, tiroid hormon testleri, kan şekeri ölçümü gibi 45 farklı tetkik aile hekimleri tarafından yaptırılabiliyor. Yakın bir tarihte aynı uygulama radyolojik görüntüleme tetkikleri için de gerçekleştirilecek. İstanbul"da 31 ilçede Aile Hekimliği Birimleri"nin yüzde 100"ü dolu durumda. Toplamda 3 bin 540 Aile Hekimi görev yapıyor ve her 3 bin 643 İstanbullu"ya bir hekim düşüyor. Her aile hekimi günlük 40- 45 hasta muayene ediyor.

    600 hemşire daha alacağız

    Dokucu, bugün itibariyle ulaşılan Aile Sağlığı Merkezi sayısının 808 olduğunu ve yeni açılacak merkezlerle bu sayının Temmuzda 891"e ulaşacağını ifade ederek hemşire sorununun devam ettiğine değindi ve sözlerini şöyle sürdürdü: Önümüzdeki 2 ay içinde 600 hemşire daha sisteme girecek. Bir de bazı yerlere görevlendirme yapamıyoruz halen. Yer sıkıntımız var. 20-30 bina ve 44 Aile Sağlığı Merkezine daha ihtiyaç var. Buralar için de 144 hekim eksik sözleşme altına alınması gereken.

    "MİSAFİR" HASTA SORUNU

    Aile Hekimliği"yle ilgili yükselen muhalif sesler, Esenler, Bağcılar, Arnavutköy ve Sultangazi gibi zor bölgelerdeki sıkıntılardan kaynaklanıyor. Ama mesela Esenler"de kasım ayından bu yana 48 hekimden 111 hekime çıkarmışız kadroyu. Bağcılar"da 74"den 166"ya çıktı. Buraların sıkıntılı olmasının sebebi hekimlerimizin pek tercih etmediği bölgeler olması. Bir de "misafir hasta" meselesi var. Ama bu, hekimler için sorun. Vatandaş açısından bir sıkıntı yok. İstanbul"da yüzde 15 gibi bir nüfus hareketli. Yani mesela kışın İstanbul"da yaşıyor yazın memleketine gidiyor. Ama gittiği yerde yine hizmet almaya devam edebiliyor. Hekimin gördüğü hasta sayısı azalacağı için maaşını olumsuz etkiliyor bu durum.

    Star





    Nüfusun üçte biri aile hekimine uğramadı Yorumları