İlkyardımda doğru bildiğimiz yanlışlar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-14-2011 (11:31)   Son Mesaj: 02-14-2011 (11:31)    Cevap: 0    Gösterim: 974  

    02-14-2011

    İlkyardımda doğru bildiğimiz yanlışlar

    İlkyardımda doğru bildiğimiz yanlışlar
    İlk yardım eğitiminde bilinen birçok uygulama aslında yanlış. Yılan sokmasında zehrin emilmesi, donmaların karla ovuşturulması, nefes borusu tıkanan birinin sırtına vurulması en bilinen yanlışların başında geliyor.İhsan Aydın'ın haberi

    Çalışanların ilkyardım konusunda bilinçlenmesini hedefleyen Kanal 7 Grubu personelinden 20"şer kişilik iki grup ilkyardım eğitimi aldı. Grup bünyesinde çalışan toplam 40 kişi uzman doktor tarafından verilen eğitim sonrası sertifikalı ilkyardımcı oldu.

    YILAN SOKARSA BUNU YAPMAYIN

    Kurs süresince bilinen birçok uygulamanın yanlış olduğu da ortaya çıktı. Özellikle yılan sokmasında zehrin emilmesi uygulamasının yanlış olduğu belirtilerek, tüm kara hayvanlarının ısırması durumunda yapılacak ilkyardımın, yaralı bölgeyi hareket ettirmemek, soğuk suyla ve sabunla 5 dakika boyunca ısırılan bölgeyi ovmak gerektiği belirtildi.

    SIRTA VURMA YANLIŞ BİR DAVRANIŞ

    Yine en çok yapılan yanlışlardan birinin de, nefes borusunda kısmi tıkanma olan birinin sırtına vurulması. Nefes almakta güçlük çeken ve kısmi tıkanma yaşayan birine hiçbir şekilde müdahale edilmemesi ve öksürmeye teşvik edilmesi gerekiyor. Tabi sırtına vurmak isteyenler de engellenmeli.

    DONAN KİŞİ KARLA OVULMAZ

    İlkyardım konusunda yapılan başka bir hata ise donma vaklarında ortaya çıkıyor. Türk sinemasının yıllardır zihinlere işlediği, donan kişi karla ovulur uygulamasının yanlış olduğunu vurgulanırken, kurs eğitmen donma vakasında ilkyardımın aşamalarını şöyle anlattı: "Hasta/yaralı ılık bir ortama alınarak sakinleştirilir, kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez. Kuru giysiler giydirilir. Sıcak içecekler verilir. Su toplamış bölgeler patlatılmaz, bu bölgelerin üstü örtülür. Donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır. El ve ayak doğal pozisyonda tutulur. Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bezle bandaj yapılır. El ve ayaklar yukarı kaldırılır ve tıbbi yardım istenir."

    ZEHİRLENEN KİŞİYİ KUSTURMAYIN

    Kurs eğitmeninin dikkat çektiği noktalardan biri de, zehirlenmeler sonrası hastanın kusturulmasının doğurduğu sakıncalardı. Midedeki zehirli maddenin kusturularak çıkartılmaya çalışılmasının hastaya daha büyük zararlar verebileceği için sindirim yoluyla zehirlenmelerde en temel ilk yardım yöntemi şöyle; "Ağız zehirli madde ile temas etmişse su ile çalkalanır, zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır. Kusturulmaya çalışılmaz, özellikle yakıcı maddelerin alındığı durumlarda hasta asla kusturulmaz. Üstü örtülür. Tıbbi yardım istenir."

    YANIĞA YOĞURT SÜRÜLMEZ

    Yanık vakalarında ilkyardımda önemli hatalar yapıldığı dikkat çekilen başka bir nokta olurken konusunda yanan bölgeye yoğurt, diş macunu gibi maddelerin sürüldüğünü bunun yanlış olduğunu belirtti. Yanan bölge küçükse 20 dakika soğuk suyla yıkanabilir ve yanan bölgeye ilaç ya da herhangi bir şey sürülmemeli. Ayrıca su toplamış ise bunları kesinlikle patlatılmamalı.

    İlk yardım konusunda en sık yapılan hataların bazıları şöyle:

    -Burun kanamalarında başın geriye doğru tutulması yanlış bir davranış. Baş öne doğru eğilmeli.

    -Sara krizine giren kişiye soğan gibi maddeler koklatılmamalı, ellerini ve ağzını zorlayarak açmaya çalışılmamalı, elleri ve bacakları bağlanmamalı. Kriz geçirdiği bölgenin güvenliği sağlanarak krizi doğal akışına bırakmalı.

    -Göze cisim kaçmalarında göz kesinlikle ovulmamalı.

    (Haber7)





    İlkyardımda doğru bildiğimiz yanlışlar Yorumları