'Halkın yüzde 90'ının ağzında çürük var'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-25-2011 (11:31)   Son Mesaj: 01-25-2011 (11:31)    Cevap: 0    Gösterim: 595  

    01-25-2011

    'Halkın yüzde 90'ının ağzında çürük var'

    'Halkın yüzde 90'ının ağzında çürük var'
    Türk Diş Hekimleri Birliği(TDB) yetkilileri yaptıkları açıklamada, vatandaşın özel muayenehanelerden hizmet almak için sorunlarını erteledikleri ve halkın yüzde 90’ının ağzında çürüğün olduğu belirtildi.TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel konuyla ilgili yaptığı açıklamada son olarak 18 Eylül 2008'de toplumun ağız-diş sağlığı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve gerekli koruyucu uygulamaların yapılabilmesi amacıyla ilgili kamu kurumlarına; halkın ve diş hekimlerinin taleplerini ortaklaştıran, serbest diş hekimlerinden de hizmet alınmasına yönelik tekliflerini sunduklarını söyledi.

    Yücel, bu konuda olumlu bir yaklaşımı bugüne kadar göremediklerini belirterek, "TDB, hizmet alımının gerekliliğini birçok kez değişik platformlarda yinelemiş ancak birbirinden çelişkili açıklamalar nedeniyle gereken siyasi irade desteğini bir türlü bulamamış, Sayın Başbakanın talimatlarıyla yaklaşık 1 yıl süren teknik çalışmalar ve harcanan yoğun emek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 3 Eylül 2009 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile sona erdirilmiştir" dedi.

    Yücel şöyle devam etti:

    "Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, 19 Ocak 2011 tarihinde Ankara'da Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ni ziyareti sırasında yaptığı açıklamada; serbest diş hekimlerinden hizmet alınmasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görüşmelerinin sürdüğünü, bu konuda bir gelişme olabileceğini ifade etmiştir. Oysa 12 Ocak 2011 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Emin Zararsız ile yapılan görüşmede; "Kısa vadede ağız diş sağlığı hizmetlerinin alınması önceliklerimiz arasında değildir" açıklamasıyla hizmet alımı konusunda Sağlık Bakanlığı'ndan farklı düşündüklerini açıkça ortaya koymuştur. Aynı görüşmede Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Hasan Çağıl ise; "Sağlık ocağı zemininde bölge tabanlı bir yapı da oluşturulabilir, bu durumda muhatap Sağlık Bakanlığı'dır" diyerek Sağlık Bakanlığı'nı adres göstermiştir.Bu açıklamalardan ve de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın ısrarlı randevu taleplerimize karşılık vermemesinden, Hükümetin hizmet alımına yönelik siyasi iradesinin henüz hazır olmadığını görmekteyiz. TDB'nin hem hizmeti kullananların (halkın), hem hizmeti sunanların (diş hekimlerinin), hem de hizmeti finanse eden kamunun (SGK) yararlanacağı projesi; koruyucu diş hekimliği hizmetlerini önceleyen, toplumun hizmete daha rahat ulaşması sonucu memnuniyetini arttıran, sürdürülebilir, denetlenebilir ve kamuya yıllık maksimum maliyeti belli olan bir öneridir. Bu önerinin uygulanması halinde ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması sonucu sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedefine ulaşılmış olacaktır."

    -70 MİLYONA 123 MERKEZ-

    TDB Başkanı Yücel ayrıca sağlık hizmetleri kapsamında sadece Ağız ve Diş Sağlığı konusunda hizmet alımı yapılmadığına dikkat çekerek, "Türkiye"de 123 tane ağız ve diş sağlığı merkezi var. 70 milyon vatandaşa 123 merkez düşüyor. Daha da acı olan şey halkın yüzde 90"ının ağzında çürük var. Ama hizmet alımını bekledikleri için, özel muayenehanede tedavi olmak için sorunlarını erteliyor. Bu nedenle hizmet alımına ilişkin ısrarlı tutumumuz kararlılıkla devam edecek" diye konuştu.





    'Halkın yüzde 90'ının ağzında çürük var' Yorumları