10 soruda tüp bebek tedavisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-24-2011 (14:30)   Son Mesaj: 01-24-2011 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 724  

    01-24-2011

    10 soruda tüp bebek tedavisi

    10 soruda tüp bebek tedavisi
    Femical Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Cem Demirel tüp bebek uygulamalarında en çok merak edilenleri anlattı. Gebe kalmayı belirleyen en büyük faktör yaş faktörüdür diyen Demirel 35 yaş sonrasında' hamile kalma oranı gittikçe düştüğünü belirtti.Kimlere tüp bebek tedavisi uygulanır?

    ▼ Tüp bebek öncesi tedavilerle (yumurta geliştirici ilaç tedavisi, aşılama) gebelik sağlayamayanlar

    ▼ Tüpleri kapalı olanlar

    ▼ Yumurtlama ve hormona! bozukluklar yaşayanlar

    ▼ Cinsel birleşmenin gerçekleşemediği durumlar (vaginismus)

    ▼ Sperm sayısı, hareketliliği ve şeklinde sorun olması

    ▼ Erkek üreme kanalında tedavisi mümkün olmayan tıkanıklık durumları

    ▼ Tekrarlayan gebelik kayıpları

    ■ Gebe kalma şansını belirleyen faktörler nelerdir?

    En önemlisi tedavi görmekte olan kadının yaşıdır. Gebe kalma şansı, 35 yaşından genç kadınlarda yüksek, 35-38 yaş arasındakilerde kabul edilebilir, 38-40 yaş arasında azalan, 40-42 yaş arasında ümitli, 42-44yaş arasındaysa düşmüş durumdadır. Transfer edilen embriyo sayısı da gebelik şansını belirleyen bir faktördür.

    Tüm yaş gruplarına bakıldığında tek embriyo transferiyle gebelik beklentisi yüzde 28 dolaylarındayken çift embriyo transferiyle bu oran yüzde 45'e çıkmaktadır. Tek embriyo transferi yapılan vakalarda geriye dondurulabilecek birçok embriyo kalır ve bunların kullanımıyla ilave gebeliklere ulaşılabilir.

    ■ Tüp bebeği en fazla kaç defa deneyebiliriz?

    Deneme sayısı konusunda bir sınır yoktur. Fakat iyi merkezlerde yapılan tedavilere rağmen gebeliğe ulaşılamamışsa, deneme sayısı arttıkça gebelik beklentisinde bir azalma olacaktır. Bazen nedeni belirsiz 'tutunamama' sorunu yaşayan çiftler, yüksek deneme sayılarından sonra gebeliğe ulaşabiliyor. 8-10 denemeden sonra gelişen gebelik öyküleri var.

    İl Yumurtlamayı uyaran ilaçların zararı ya da birbirinde farkı var mıdır?

    Bu ilaçlardan bazıları insan idra-rından elde edilmekte, bazılarıysa yapay olarak üretilmektedir. Fakat hiçbir ilacın diğerine belirgin bir üstünlüğünün olduğunu söylemek mümkün değildir. İlaç seçimi; kullanım kolaylığı, maliyet ve hekim tercihi gibi nedenlere dayanmaktadır.

    ■ Beslenmeye dikkat etmek gerekiyor mu?

    Bu konuya ilişkin yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte, bazı araştırmalar özellikle gebelik planlaması döneminde (prekonsepsiyonel dönem) akdeniz tipi diyetle (yüksek oranda bitkisel yağlar, sebzeler, balık, baklagiller içerir) beslenen hastalarda başarı oranlarının arttığını gösteriyor. Akdeniz diyetindeki bitkisel kaynaklı az doymuş yağlar, yüksek folik asit ve B6 vitamini dikkat çekiyor.

    ■ Tüp bebek işleminin riskleri nelerdir?

    1- Yumurtalıkların aşırı uyarılması: Bu durum hafif izlenebi¬leceği gibi ciddi sıkıntıya da neden olabilir. Hastalarının yüzde 1-2'sinde görülebilir. Karın şişliği, nefes darlığı, bulantı, kusma görülebilir.

    2- Çoğul gebelikler: Verilen embriyo sayısının artmasına bağlı olarak ikiz-üçüz-dördüz gebeliklerin görülmesi olasıdır. Bu durum erken doğum riskini ciddi şekilde artırır. Yenidoğan döneminde çeşitli sorun-lara yol açabilir.

    3- Son derece nadir de olsa yumurta toplama işlemi sırasında damar yaralanmalarına bağlı batın içi kanama ya da pelvik enfeksiyon gelişebilir.

    4- Herhangi bir aşamada yoklunda gitmeyen bir sebepten dolayı tedavi sonlandırılabilir.

    Milliyet / Cadde



    Haber7"yi Twitter"dan da takip edebilirsiniz: http://twitter.com/haber7com





    10 soruda tüp bebek tedavisi Yorumları