Gırtlağı değişen kadın 11 yıl sonra konuşacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-21-2011 (14:30)   Son Mesaj: 01-21-2011 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 603  

    01-21-2011

    Gırtlağı değişen kadın 11 yıl sonra konuşacak

    Gırtlağı değişen kadın 11 yıl sonra konuşacak
    Kaliforniya'da 52 yaşındaki Brenda Jensen adlı bir kadına gırtlak nakli yapıldı. İngiliz ve Amerikalı doktorların gerçekleştirdiği operasyon sonrasında 11 yıldır konuşamayan kadın tekrar konuşmaya başladı.52 yaşındaki Brenda Jensen, 1999 yılında gırtlağında yapılan bir ameliyat sırasında zarar görmesi nedeniyle sadece elektronik bir gereç sayesinde iletişim kurabiliyor ve boğazında açılan delikten nefes alabiliyordu.

    İngiliz ve Amerikalı doktorlardan oluşan bir ekip, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Davis Tıp Merkezi'nde 18 saat süren bir operasyon sonunda Jensen'in zarar görmüş olan gırtlağını, vücut metabolizmasını dengeleyen tiroid bezlerini ve nefes borusunun altı santimetrelik bölümünü değiştirdi. Brenda Jensen, ameliyattan sadece 13 gün sonra konuşmaya başladı ve "Günaydın. Evime gitmek istiyorum." dedi.

    "Bu operasyon bana hayatımı geri verdi" diyen Jensen şöyle devam etti: "Bu bir mucize. Konuşup duruyorum, bu da ailemi ve arkadaşlarımı hayrete düşürüyor. Benim için artık her gün, yeni bir başlangıç."

    Bu ameliyatla dünyada ilk kez gırtlak ve nefes borusu aynı anda nakledilmiş oldu. Bu, aynı zamanda, dünyadaki ikinci gırtlak nakli.

    Sesi nasıl olacak?

    Brenda Jensen'ın yeni sesinin eski sesine benzeyeceği belirtiliyor. İnsanların konuşması, dudakların ve dilin birlikte kullanılma şekliyle, akciğer ve beynin çalışma biçiminin bileşimiyle gerçekleşiyor.

    Jensen'ın nefes alabilmesi için yerleştirilmiş olan tüp, boğazında tahribata yol açmış ve oluşan doku, soluk almasını tamamen engellemeye başlamıştı.

    O zamandan bu yana yiyeceklerin tadını ve kokusunu alamayan Brenda Jensen, nefes borusuna açılan delik sayesinde soluk alabiliyordu.

    Jensen şimdi ses tellerini tam olarak yeniden kullanabilmek için egzersiz yapıyor, yutmayı yeniden öğreniyor.

    Cerrah ekibinde yer alan Londra Üniversitesi Profesörü Martin Birchall, "Gırtlak vücuttaki en gelişmiş nöromüsküler organlardan biri. Çok karmaşık organları yeniden çalıştırabilmek için sinirleri onarmayı öğrendik. Bu, daha iyi yüz nakilleri yapılabilmesi için kapıyı açıyor. Doku mühendisliği geliştikçe çok daha büyük önem kazanacak." dedi.

    Gırtlak naklinin hayatı kurtaran değil, değiştiren bir ameliyat olduğu da vurgulanıyor.









    Gırtlağı değişen kadın 11 yıl sonra konuşacak Yorumları